La Ligne Rouge, nieuwe culinaire sensatie in Lasne – Waals-Brabant

9 maanden geleden opende het restaurant La Ligne Rouge de deuren en al snel trok het liefhebbers van de authentieke, smakelijke keuken waarbij de eigenaars hun chef carte blanche gaven.

Heel wat fijnproevers waren niet onverdeeld gelukkig toen ze merkten dat het voormalige Aziatische restaurant Kaiyou de deuren heropenden onder de naam L’Eau Rouge. Alweer een nieuwe brasserie dachten ze. Ze werden ondertussen gerustgesteld gezien Olivier Lust en zijn echtgenote Catherine, de oprichters van het etablissement, gingen niet over één nacht ijs. Ze bestudeerden grondig het bestaande aanbod in de regio, maar peilden ook naar de voorkeuren van de lokale fijnproevers. Lust vertelt met terechte trots: ‘In een straal van 15 km zijn er al veel succesvolle brasserieën en we wilden niet de zoveelste in de rij zijn. Wij dachten veeleer aan een fijne, verzorgde keuken, maar wilden ook aan een locatie waar de klanten zodra ze binnenkomen, zich meteen thuisvoelen’. De naam werd ondertussen trouwens gewijzigd in La Ligne Rouge. Het rustgevende uitzicht over de tuin met boomgaard en achterliggende akkers die als een groene mozaïek in de verte ligt, versterkt ongetwijfeld het thuisgevoel van de gasten.

Eenmaal dit decor uitgetekend, was het tijd om een hoofdrolspeler te vinden. Na een casting van een veertigtal gegadigden (en nog veel meer ontmoetingen daarbuiten) stak één profiel boven alle anderen uit. Benjamin Laborie kruiste het pad van de oprichters en na een gesprek van drie uur kaapt hij de hoofdrol weg. Deze chef kan een prachtig parcours voorleggen. Op zijn veertiende start hij zijn studies aan Ferrandi in Parijs, daarna volgt hij verschillende opleidingen en leert hij de basis van zijn vak in een aantal kleinere etablissementen. Later bekleedt hij enkele posities bij een aantal klinkende namen, waaronder 3 jaar bij Michel Guérard (1 jaar bij de Ferme aux Grives en 2 jaar bij de Pré d’Eugénie) en een tijd bij Michel Bras (Maison Bras). Na een verblijf van een jaar in Nieuw-Zeeland belandt hij in België. Via een omweg langs verschillende restaurants in Brussel komt Laborie bij Bowery terecht, waar hij door de Gault&Millau wordt opgemerkt als ‘Ontdekking van het Jaar’.

Het feit dat de eigenaars van La Ligne Rouge hem carte blanche gaven heeft deze ambitieuze kok haast letterlijk vleugels gegeven. Hij luistert echter wel naar kritiek en advies: zo beteugelt hij zijn veelzijdigheid heel lichtjes en beperkt het aantal ingrediënten, die hij met respect en precisie behandelt. Op deze manier kunnen de gasten genieten van de natuurlijke smaken van àlle ingrediënten in hun gerecht. Zijn bereidingswijzen en sauzen getuigen van zijn talent en ook alle andere elementen tonen zijn passie en creativiteit. Zijn gerechten zorgen mee voor de gestage groei van het klantenbestand, waaraan hij spoedig ook het etiket ‘trouw’ hoopt toe te voegen.

Het restaurant opgesplitst in twee grote eetzalen, biedt plaats aan 50 personen en heeft eveneens een prachtige terras met een uniek uitzicht op het omliggende landschap en de boomgaard. Er is eveneens een salon beschikbaar voor privévergaderingen voor een twaalftal personen naast een receptieruimte op de eerste verdieping waar een 30-tal gasten terechtkunnen. Niet minder onbelangrijk voor zakenlui is ongetwijfeld de vergunde landingsplaats waar meerdere helikopters tegelijk kunnen staan… al is een helikopter niet altijd nodig om na een bezoek aan het restaurant te gaan zweven of te dagdromen …llr-1445

Onze proeverij startte met elke leuke knapperige hapjes gepresenteerd op een handig plankje. Als voorgerecht een creatie van biologisch gekweekte zalm en een ravioli van ganzenlever. Onze zalm werd mooi getooid met garnituur van avocado en radijs midden een fijn zacht en subtiel sausje met enkele miniuskule druppeltjes mierikswortel. De ravioli genoot van een leuke consomé van ossenstaart en schijfjes zwarte truffel.

Het hoofdgerecht, een mooi gebakken Spaans Txogitzu rund met mooi garnituur, ragfijne rolletjes spek, champignons pied de mouton en heerlijke saus op basis van Portwijn. Als afsluiters een crème catalan op Baskisch koekje en leuk garnituur van bloedsinaas maar ook een verrukkelijke creatie van peer.  Een selectie aangepaste wijnen zorgde voor een perfecte ondersteuning.

Restaurant La Ligne Rouge – Chaussée de Charleroi 38 – 1380 Lasne

Tel : 02 385 05 31 www.lalignerouge.be

Keuken geopend van maandag tot vrijdag van 12u tot 14u en van 19u tot 21u30, zaterdag van 19u tot 21u30.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

leuk interieur met mooie vergezichten

intense creaties boordevol smaaktoetsen

chef opteert voor selectieve dagverse ingrediënten

mooie aanvulling van het culinair palet in Waals Brabant