Restautany Carvão – Marina da Afurada (Porto)

Restaurant Carvão ligt in de jachthaven Afurada en is ondergebracht in een moderne en gezellige ruimte met zicht op de rivier en biedt een klassieke en tegelijk moderne gastronomie die door Filipe Morais verankerd werd in de hitte van de sintels en de oven.

De jachthaven Afurada in Vila Nova de Gaia, een dorpje aan de monding van de Douro is ondertussen door het grotere Porto opgeslorpt. Door de uitbouw van de jachthaven is de toegang tot het voormalige vissersdorpje aangepast, er zijn vernieuwde rivierovergangen, betere toegangswegen maar ook de globale infrastructuur werd gevoelig verbeterd. Niet alleen het restaurant Carvão, nu bijna 2 jaar open, vestigde zich in de jachthaven maar kreeg eveneens het gezelschap van andere restaurants en snackbars.

Restaurant Carvão strekt zich uit op twee niveaus, het eigenlijke restaurant op de bovenverdieping biedt een modern en gezellig interieur met verfijnde lijnen grote glazen wanden. Van hieruit kan je alle bewegingen in de jachthaven volgen tijdens je maaltijd. Druk en intens tijdens de dag, sfeervol en zelfs feeëriek tijdens het avondmaal. De benedenverdieping functioneert de ganse dag als bar, hier worden tapas en snacks geserveerd en waagt Fiipe zich af en toe aan nieuwe tapa-creaties die met een figuurlijke vingerknip worden bereid.

Restaurant Carvão is een van de 4 exploitaties van Flipe, restaurant waar hij de klassieke Portugese keuken opnieuw alle kansen biedt en de -gegrilde- sardines een hoofdrol toebedeeld. Tegelijk wordt ook de bacalhau in de kijker gesteld, twee producten die de binding van Portugal met de zee onderstrepen maar tevens de culinaire bekendheid van het land aanstuurden. Daar waar deze producten aanvankelijk eerder soelaas leken te brengen aan de armere (vissers)-bevolking, zijn ze ondertussen uitgegroeid tot smaakmakers in tal van succulente en creatieve suggesties binnen de Portugese topgastronomie.

De kaart van het restaurant omvat een 50-tal bereidingen plus een aantal dagsuggesties, een belangrijk aantal omvat evenwel snacks, salades, pizza’s en pasta’s, gerechten die so wie so dagvers moeten worden aangemaakt. Vis en zeevruchten worden deels rechtstreeks vanuit de vissershaven aangetrokken, deels dagelijks geleverd vanuit andere havens. Restaurant Carvão  biedt eveneens een ‘executive’ menu aan 12.5€, in feite een lunchmenu bestaande uit voorgerecht of dagsoep, een hoofdgerecht met dagelijks 3-keuzemogelijkheden – vis, vlees of pizza- een niet-alcoholische drank en een koffie. Voor amper 1euro extra kan je een keuze maken uit het aanbod desserts, voor een glas wijn, een ruim assortiment wit en rood, betaal je 1.5€.carvao-1411

Als introductie op onze proeverij een plank charcuterie en kaas met ham, salami,, salpicco van entrecote, zachte smeuïge geitenkaas en dunne plankjes manchego. Een ruime portie om te delen. Als voorgerecht serveerde Filipe een Portugese focaccia, een huisspecialiteit met een geurige broodbodem die figuurlijk de houtskooloven in de zaal brengt, getooid met kaas, gerlos, worst en spiegeleieren, een royale portie die je eveneens met je tafelgenoten deelt.

Een bord vissoep werd gevolgd door knapperige garnalen, die gepolijst, in een fijne aardappelpuree worden gerold en na het frituren een mooi en krokant hapje vormen. De bijhorende bitterzoete saus zorgt voor een smaakvol tussendoortje. Het hoofdgerecht werd een kabeljauw, overlangs middendoor gesneden, gegrild op houtskool met als garnituur gebakken aardappelsnippers, seizoengroenten en  geroosterde tomaat. Een puzzelwerk weliswaar om alle graten van de vis te verwijderen, maar een creatie boordevol zilte toetsen met een natuurlijke vissmaak; Heerlijk lekker!

Als afsluiter een traditionele kabeljauwtaart getooid met rode pepersnippers en carpaccio van coquille naast een brioche van gerookte zalm met venkelsaus. Voor onze eerder ongebruikelijk maar toch behoorlijk zoet gehouden met leuke aromatische toetsen. Een oude porto is hierbij de traditionele eindtoets.

Restaurant Carvão – rua da Praia ioja 10 – Marina da Afurada

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

leuke locatie met zicht op de jachthaven

mooi modern interieur met grote glazen wanden

attente bediening

chef met veel potentieel

klassieke traditionele Portugese gerechten

succulente smaaktoetsen.