La Picara: ingenieur roert in de kookpotten – Arunda de Duero

Enkele jaren geleden besliste Sandra Chicotte haar professioneel en privé leven een nieuwe, weliswaar drastische wending te geven. Ze zegde haar job als ingenieur telecommunicatie vaarwel en opende een restaurant.

Sandra verliet haar geboortestad Valladolid en trok naar Aranda de Duero, hier opende ze samen met haar partner Felix het restaurant La Picara, een gastroteca, pal gelegen in het hartje van de stad, vlak tegenover de kerk Santa Maria.

Een riskante beslissing, aldus Sandra vooral omdat de keuken tot dusver een gezellig hobby was, maar vandaag verwachten de gasten aldus de chef, niet alleen een lekker en gevarieerde culinaire ervaring maar evenzeer een betaalbare keuken. De beslissing berustte deels op het feit dat gasten en vrienden die ze over de vloer kreeg in Valldollid toen ze nog ingenieur was, steeds erg lovend waren over haar culinaire aanleg. Ze volgde hierbij weliswaar vanop enige afstand de gastronomische trends die ze een eigen interpretatie meegaf.

Zelf een restaurant runnen is evenwel dagelijks een nieuwe uitdaging te lijf gaan, creatief blijven en bestendig de kaart aanpassen én aan de markt én aan de seizoenen én aan de wensen van de klanten. Eenmaal de beslissing genomen werd aan de taakverdeling gedacht. Sandra werd verantwoordelijk voor de keuken en haar partner Felix werd zaalverantwoordelijke en sommelier.

De inrichting van de zaal is trendy en eigentijds met gezellige toetsen, leuke decoraties en tafeltjes die makkelijk kunnen worden samen geschoven zodat La Picara zowel individuele gasten, koppeltjes als families kan verwelkomen. Naast de keuken in de kelderverdieping is er een leuke huiskamerzaal voor een 20-tal gasten met decoraties uit de eerste decennia van de wielersport. Een intieme locatie perfect voor familiediners maar ook voor wijnproeverijen, presentaties en groepsdiners.

Het menu van het restaurant staat vol met gerechten die zijn bedacht door de chef-kok die, naar eigen zeggen, steeds op zoek is naar een evenwicht tussen smaken en een goede esthetiek, waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit van de basisingrediënten. Hieronder vallen de producten van eigen teelt met name een 2000 m² grote boerderij aan de rand van Aranda, die ze zelf verbouwen en dus beschikken over zelf geteelde groenten en fruit. Als je je eigen alminto’s hebt, zorg je ervoor dat ze zo gezond mogelijk zijn en het verschil merk je overduidelijk’, legt de chef uit. Suggesties om te proeven zijn ongetwijfeld de Unami, een kruidige ravioli met baby groentjes en tijgergarnalen; de rundcarpaccio met parmezaan en rode en groene pesto; de kaasschotel met zeldzame variëteiten El Vidal, Pata de Mulo uit Leon, Idiazabal kaas en cranberry wensleydale; de ganzenlever met spiced britlle, Pedro Ximenez toets, kaasschilfers en krentenbrood of het gegrilde melklam met choripan balls en eigen groentegarnituur.

Vrij recent nam Sandra deel aan een provinciale concours van de vereniging van koks en banketbakkers van Burgos, vereniging die het beste regionale dessert wou bekronen. Meteen veroverde Sandra de hoofdprijs. Haar ‘croqueta de vendimia’ is een zoetigheid met een knipoog naar de Riberawijn, en bevat druiven en wijnmarmelade.

De basis van deze ‘croqueta’ (koekje) is de traditionele dessertdeeg die door Sandra wordt verrijkt met zelfgemaakte bechamel waaraan ze o.m. witte chocolade, wrongel, schapenkaas, boter en suiker toevoegt. Na het afbakken krijgt de croqueta extra garnituur waardoor ze lekker krokant, een bijzonder smaakpotentieel kan ontwikkelen.

Bij onze proeverij verraste Sandra ons met creatieve en lekkere bereidingen waaronder knapperige en kruidig champignons, mousse van eendenlever met eigen garnituur, magret van eend met vleugje wasabi, wangyu beef burger met tender sprouts, zongedroogde tomaat, parmezaan en de torta de Aranda. Afsluiter werden enkele zoete creaties zoals een Aranda’s millefeuille met Saint Honoré en vanzelfsprekend haar winnende croqueta.

La Picara – gastroteca – Plaza Santa Maria 3 – 09400 Aranda de Duero

www.lapicaragastroteca.com