Hij vertegenwoordigt ons land tijdens het IBA Wereldkampioenschap Cocktail 2024 op het Portugese eiland Madeira in oktober.
De 61e Nationale Competitie van de UBB – Unie van Belgische Bartenders – vond plaats in het Renaissance Brussels Hotel. Een wedstrijd rijk aan kleur, smaak en nieuw talent, waar een vijftiental professionele en leerling-bartenders het tegen elkaar opnamen.
Aan het einde van de competitie werden de kandidaten door twee aparte jury’s (Technische Jury en Proefjury) geselecteerd: Beste Bartender van België 2024 : Larry Godefroid – Chemistry & Botanic’s, Brussel – Tweede Plaats : Rabath Saliba – Bar du Marché, Brussel – Derde Plaats : Claude Remacle-Laborie – Freelance/Plaisirs Symples – Beste Decoratie : Edwin Fernando Bravo Vega – The Dominican Hotel, Brussel – Best Techniek : Ali Salim – Student aan de CERIA, Brussel – Best Rookie : Axelle Forster – Student aan de EFPME, Brussel
Een wedstrijd met aandacht voor techniek
De nationale UBB-competitie, die in 2023 opnieuw is uitgedacht en verbeterd, vereist van elke kandidaat een brede kennis van de gebruikte producten en steeds veeleisender technische vaardigheden. De kandidaten konden hun talent aantonen in vier verschillende tests, waaronder: Een vragenlijst in het Engels over de producten van de bar – – Een blinde geur en smaaktest – 6 barproducten ontdekken – De creatie van een cocktail in een bepaalde tijd – 5 identieke glazen die in maximaal 7 minuten gemaakt moesten worden – Een mondelinge presentatie van de cocktail in het Engels
Daarnaast stond de wedstrijd, net als vorig jaar, ook open voor studenten van Belgische hotelscholen en EFPME-centra die sinds 2018 de Bartender Training Course aanbieden. De studenten moesten op een aantal testen doorstaan: Een vragenlijst in het Frans over barproducten – Een blinde geur en smaaktest – 6 barproducten ontdekken – Creatie van een cocktail – 4 identieke glazen in maximaal 7 minuten – Een mondelinge presentatie van de cocktail in het Frans
Twee professionele jury’s: voor Techniek en voor Degustatie
De Technische Jury – bereiding van de cocktail volgens de IBA-regels. Professionals uit de bartendingwereld: Clément Elie – President van de Association Luxembourgeoise des Barmen (ALB), Marius Birzan – Vice-President van de ALB, Maxime Fels – Secretaris van de ALB, Guy Musart – 1st President van de Meilleur Ouvrier de France in de categorie “Bar”, Julie Nullens – winnares van de edities 2022 & 2023 van de wedstrijd.
De Degustatie jury – beoordeling van de cocktail op uiterlijk, aroma en smaak. Het panel bestond dit jaar uit journalisten en professionals uit de sectoren: hotels, restaurants, reizen, sterke dranken, bars, producenten… Onder hen: Antony Bouisset – Domaine de la Flaguerie (France), Erin de Santiago – Our Tasty Travel (USA), Marco Noël Garduno – Bar Manager Mexico, André Orban – Aviation24, Joëlle Rochette – Horeca Magazine/Max Magazine/SudInfo, Bruno Sanfilippo – Appleton Estate (Luxembourg), Sibylle Vermeire – Traveling News.
Beste Bartender van België 2024
Larry Godefroid – (Chemistry & Botanic’s, Brussels)
Larry Godefroid, vorig jaar afgestudeerd van de EFPME Brussel, zal voor zijn eerste keer België vertegenwoordigen tijdens de IBA (International Bartenders Association) World Cocktail Competiton in Madeira van 31 Oktober tot 3 November, aanstaande. Tijdens deze wedstrijd, zullen 64 bartenders die de 64 lidstaten van de IBA vertegenwoordigen tegen elkaar strijden voor de titel van IBA Wereldkampioen!
Cocktail « JEWEL VELVET »
Rittenhouse Rye Whiskey 100 Proof 3,5 cl, Chartreuse Jaune 1,5 cl, Tio Pepe Fino 2 cl – Peychaud’s Bitter 2 dashes, Aardbei & munt espuma
Tweede Plaats : Rabath Saliba (Bar du Marché, Brussel)
Cocktail « CHEE TIME »
Busker Single Malt Irish whiskey 3 cl, Crème de fraises & de fraises des bois Giffard 3 cl, Room 2 cl, Huisgemaakte bereiding – Groene thee/witte chocola/roomkaas
Derde Plaats : Claude Remacle-Laborie (Freelance/Plaisirs Symples)
Cocktail « MADEIRA HILLS »
Cotswolds Wildflower Gin 3 cl, Andros Lemon Yuzu 3 cl, Skinos Mastisha Spirit 2 cl, Huisgemaakte bereiding – Infusie van cedronella canariensis 3 cl
Beste Rookie van 2024 : Axelle Forster (EFPME, Brussels)
Cocktail « International 75 »
The Botanist gin 3 cl , Hispano Jalapeno 1 cl, Cava 4 cl, Absinthe La Fée Verte 1 spray, Huisgemaakte bereiding – Yuzu sap & super lemon
De mening van de UBB – Union of Belgium’s Bartenders
De UBB stelt vast dat de opleiders van deze jongeren, in de verschillende scholen en opleidingcentra EFP – IFAPME – CERIA en Fleurus hun werk goed doen en vertrouwen geven in dit beroep dat voortdurend evolueert. Het doorgeven van kennis is belangrijk voor de UBB omdat het niet alleen om knowhow doorgeven gaat, maar ook de passie!
Onder de professionele kandidaten, is het enthousiasme voor een dergelijke wedstrijd opnieuw groot. De hypergemotiveerde jonge professionals boeken snel vooruitgang, zoals de winnaar van 2024: de 23-jarige Larry Godefroid (Bar Chemistry & Botanic’s), Hij deed overigens vorig jaar al mee als EFPME-student en won de 2e plaats in de studentensectie. Deze keer is Larry de Beste Barman van België 2024 en mag hij ons land ertegenwoordigen op het wereldkampioenschap Madeira in oktober. En daar is de UBB erg blij mee.