Laurence de Smet: Lady chef One-to-watch2024 by Palux

“Als vrouw moet je je vaak nog net wat meer bewijzen”

Ze mag dan nog maar 25 jaar zijn, haar afgelegde parcours in de Belgische restaurantwereld is indrukwekkend. Sinds begin 2024 is ze de rechterhand van Floris Van Der Veken bij Hof van Cleve, waar ze sous-chef is. Succesvolle opleidingen bij de hotelschool Spermalie in Brugge en Ter Duinen in Koksijde brachten haar stages bij onder andere Hof van Cleve en Boury. Prachtige leerscholen en een stevige basis om later ook bij het vaste team van Peter Goossens te starten. Ze trok nadien voor een jaar naar restaurant Castor. Toen Floris, bij het overnemen van Hof Van Cleve, Laurence vroeg om zijn sous-chef te worden, twijfelde ze geen seconde.

“Laurence, dat is een beest in de keuken. Ze is een ongelofelijk harde werker en heeft zich succesvol opgewerkt van stagiaire tot sous-chef bij ons”, aldus Floris Van Der Veken, chef Hof van Cleve.

Laurence blikt dankbaar terug op de kansen die ze kreeg, al is het haar eigen verdienste. “Het blijft een echte mannenwereld. De eerste 4 jaar dat ik bij Hof van Cleve werkte, was ik de enige vrouw in het team. Daardoor had ik het gevoel dat ik me steeds wat harder moest bewijzen. Toch merk ik de laatste jaren veel verandering op dat vlak. Er is een opmars aan vrouwelijk talent en meer aandacht daarvoor.” Laurence kreeg de meeste stemmen van de Lady Chef Academy voor haar uitzonderlijk talent, de creativiteit, passie en dynamiek die ze brengt bij Hof Van Cleve. Ze wint hiermee de prijs Lady Chef One-to-watch by Palux. Wat heeft de toekomst in petto voor haar? “Volgend jaar neem ik met mijn vriend het restaurant van zijn ouders over, restaurant Arenberg in Heverlee. Een droom die uitkomt voor ons beiden: het runnen van een eigen restaurant. Daar kijken we dan ook enorm naar uit,” glundert Laurence.

Hof van Cleve – Riemegemstraat 1 – 9770 Kruisem – tel 09-3835848- dinsdag 19 tot 20.00 – woensdag, donderdag, vrijdag -zaterdag  12.00-13.00 & 19 tot 20 uur

Arenberg – Kapeldreef 45 – 3001 Heverlee – tel 016/224775 – GaultMillau 15/20- openingsuren woensdag, donderdag, vrijdag & zaterdag 12 tot 13 uur & 19 tot 20u30.