Laurent Brusset: een mooi wijnjaar waarin het terroir tot uiting komt

Domaine Brusset, gelegen in het hart van de Côtes du Rhône tussen Orange, Bollène en Vaison-la-Romaine, strekt zich uit over verschillende wijngaarden van ongeveer 70 hectare: Gigondas, Rasteau, Cairanne, Ventoux en Côtes du Rhône.

De ligging van deze wijngaarden op uitstekende terroirs heeft het mogelijk gemaakt om de eerste uitdaging aan te gaan, namelijk het weerstaan van de ontwikkeling van cryptogame ziekten, in het bijzonder meeldauw, veroorzaakt door de verschillende perioden van zon en regen in de lente. Zelfs met het nauwgezette werk (vaak ‘s nachts) in de biologische wijngaarden (HVE gecertificeerd sinds 2019, het Domaine is in zijn 3e jaar van biologische omschakeling), werd de gezondheid van de druiven niet aangetast.

Na een zeer droge en warme augustusmaand begon de oogst op 4 september voor de witte druiven, bij optimale rijpheid, en voor de rode rond 12 september, bij hun fenolische rijpheid. De oogst eindigde op 7 oktober.

Sinds 2008 staat Laurent Brusset aan het roer van dit vooruitstrevende domein, dat is opgebouwd door drie generaties gepassioneerde wijnbouwers die altijd op zoek zijn naar experimenten, met respect voor traditie. De familiefilosofie is zich te concentreren op de expressie van het fruit om krachtige, expressieve wijnen te produceren. Daarom kiest hij voor de meest geavanceerde vinificatieopties, zoals het selecteren van inheemse gisten, volledige ontstemming van de oogst, koude voorgisting (12°C) voor de rode wijnen, optimale extractie dankzij de beroemde robot pigeur, waarvoor het domein een voorloper was, en de keuze om de rode wijnen nooit te filteren…

De gisting verliep dit jaar vlot en Laurent zegt dat hij zelfs verwend werd door de natuur, met een zeer goed stikstofpotentieel in de most. De hoeveelheid was bevredigend, net als de kwaliteit, met een optimale balans tussen alcohol, zuren en tannines.

De wijnen zijn evenwichtig in de mond, rond, complex en vol, met een grote drinkbaarheid dankzij minder geconcentreerde tannines dan in voorgaande jaren.