Le Clos des Récollets – Durbuy

: klein, charmant en betoverend

 

De Clos des Récollets is zo een van die adressen die men moet ontdekken en wel in Durbuy, de kleinste stad ter wereld. De plek verdient ruim aandacht. Zowel de liefhebbers van de gastronomie als de toeristen worden al zestien jaar verwelkomd door de gepassioneerde chef en zijn partner die de gasten verwennen aan tafel en met comfortabele kamers. Het is er aangenaam vertoeven en ze krijgen steeds meer vaste bezoekers.

Dit hotel-restaurant in de voetgangerszone van het oude Durbuy opende vorige eeuw de deuren maar verkreeg zijn adelbrieven van de fijnproevers onder impuls van de huidige chef en eigenaar Frédéric Bruneel. Het was trouwens liefde op het eerste zicht. Als jonge knaap trok Frédéric naar de hotelschool in Doornik. Zijn eerste stageplaats werd de toenmalige keuken van Le Clos des Récollets. Hoewel Doornik nu niet bepaald naast de deur van Durbuy ligt, kwam hij er toevallig terecht omdat zijn grootouders bevriend waren met de eigenaars. Voor Frédéric een droomlocatie die hij hoopte ooit zelf te kunnen exploiteren. Na het beëindigen van zijn studies en meerdere stages, vernam hij dat het pand te koop stond. Hij was op dat ogenblik actief in de keukens van Sea Grill waar hij zijn kookkunst verfijnde onder de kundige leiding van Yves Mattagne.

In 2000 verliet Frédéric de keukens van Sea Grill om de zaak over te nemen waar hij zijn eerste stappen in het vak had gezet : de Clos des Récollets. Het restaurant bestond uit een oude hoeve en twee naastgelegen woningen die haar naam ontleende aan de monniken van Durbuy. Na de overname werd het geheel grondig gerenoveerd hoewel tal van oude elementen mooi bewaard bleven en vakkundig in de nieuwe exploitatie werden geïntegreerd, het hotel-restaurant, zal van dan af een nieuwe weg inslaan.

Als Frédéric en Angélique hun eerste kindje verwachten probeert hij, met succes trouwens, zijn levensgezellin, die fotografe is van opleiding, te overtuigen om hem te assisteren in het hotel met een eenvoudige verklaring: “Het zal alles veel eenvoudiger maken.” Die zin doet hem vandaag nog glimlachen. Na een aantal ervaringen in de horeca als studente was het voor Angélique klaar dat ze dat soort werk nooit zou doen. Maar zestien jaar en twee kinderen later staat ze nog altijd aan Frédérics zijde om de klanten te verwelkomen die willen genieten van het restaurant en van één van de acht behaaglijke kamers in het hotel.

In het restaurant biedt de chef eenvoudige maar smakelijke gerechten. Hij heeft een voorliefde voor schaaldieren, weinig verwonderlijk voor iemand die Yves Mattagne’s passie deelt, en voor het wild dat in de streek rijkelijk aanwezig is maar schenkt ook de nodige aandacht aan de –vergeten – groenten en andere ingrediënten die het bord kleuren. “De smaak wordt door alle ingrediënten bepaald,” zegt hij.

De aangename kleine zaal die voor groepen verdubbeld wordt en de eetzaal hebben een mooi schaduwrijk terras waar plaats is voor 40 couverts, terras dat trouwens uitgeeft op een verkeersvrij pleintje dat de sfeer oproept van de Provençaalse dorpen.

De chef heeft dan weliswaar een voorkeur voor Franse wijnen maar in de wijnkelder is ruim plaats gemaakt voor wijnen uit andere landen om de gasten de kans te bieden te reizen. De suggestieve menu’s worden begeleid door een gevarieerde selectie in functie van de seizoenen en ontdekkingen die als wijn van de maand naar voor geschoven worden.

Wij opteerden ditmaal bij onze degustatie voor het 4-gangenmenu met eigen wijnkeuze. Het voorgerecht werd een succulente creatie van witte Mechelse asperges en grijze garnalen in een aangenaam sausje van plantaardige melk, leuk getooid met verse kruiden. Volgde een evenwichtige, erg smaakvolle creatie van tartaar van rundvlees en ganzenlever, raapjes, schilfers van rode biet rijkelijk getooid met framboos en badend in een delicaat en behoudzaam gedrapeerd sausje van room van mierikswortel, aromatische kruiden en een fijne dashibouillon.

Het menu voorziet normaal in boter gebakken gevogelte, morieltjes, erwten, dragon, verbena room en bruine jus. Wij lieten ons evenwel verleiden door de suggestie van kalfszwezerik, morieltjes en erwten, dragon, verbena room en bruine jus. Een duidelijk foute keuze! Het assortiment groentjes was lekker en mooi knapperig, maar de kalfszwezerik bleek steenhard gebakken waardoor alle smeuïgheid  duidelijk de mist inging. Jammer we zijn inderdaad gewoon dat de chef zorgt voor verrassende en aangename creaties. Dit was evenwel een bereiding die de chef zijn vroegere leermeester Yves Mattagne, niet zou waarderen. Als afsluiter wel een mooie en frisse creatie van rabarber en aardbei met een meringue op basis van citroen.

Clos des Récollets – rue de la Prévoté 9 – 6940 Durbuy – Tel 086- 21 29 69 – www.closdesrecollets.be – restaurant gesloten op dinsdag en woensdag.

Menu de Clos 3-gangen (keuze uit twee voorgerechten – twee hoofdgerechten en  dessert) 35€ met wijnselectie 55€

Menu Gourmand: 4 gangen 62€, wijnselectie 29€ – Menu gastronomique: 5 gangen 75€, wijnselectie 35€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

decoratieve meesterwerkjes

attente bediening

ruim en evenwichtig smaakpalet

ondermaatse bereiding van kalfszwezerik

Michelin:       moderne keuken, knus

schilderachtige huisjes

smaken uit diverse kooktradities

GaultMillau:  14/20 – 2 mutsen

Gezellig kader

18e eeuwse woningen