Le Philtre, organic vodka

“De dubbelzinnigheid van het woord leek ons interessant om het product een premium vodka te noemen, biologisch en eco-verantwoord, literair en chic, gemaakt op een totaal nieuwe manier, met respect voor de ambachtelijke traditie” : Guillaume, Frédéric en Charles.

Frédéric Beigbeder, literair fenomeen en nachtraaf, zat al twintig jaar met dezelfde vraag. ‘Hoe kan men in hemelsnaam hedonisme hand in  hand laten gaan met duurzaamheid en milieu’. Zo’n twee jaar geleden keuvelden hij samen met broer Charles en jeugdvriend Guillaume op een strand aan de Atlantische kust. Ze mijmerden over het feit dat consumptie zo vaak rijmt met destructie en ecologie vaak een synoniem is van aanvaarding of zelfs onthouding.

“Waarom zouden we bv niet een vodka mogen/kunnen drinken zonder onze planeet geweld aan te doen”? Het trio maakte plannen voor de komeet en klaagde over de opwarming van de aarde, de luchtvervuiling, de inkrimping van stranden;, de vervuiling van zeeën en oceanen. Machteloosheid was het gevoel. Thema’s die Frédéric al had aangeklaagd in zijn antireclame besteller ‘’ 99 francs”. Zachtjes borrelden de ideeën, voor een planeetvriendelijke vodka op. Genieten mag toch, ja, Stel je voor dat het ook nog duurzaam kan. Le Philtre was geboren.

Le Philtre organic werd helemaal wat het trio had gedroomd. 100% natuurlijk en biologisch, geen chemische korreltjes of poedertjes en zeker geen suikerstroop erbij. En de fles, die werd helemaal van gerecycleerd glas gemaakt.

Le Philtre zijn 100% natuurlijke ingrediënten zoals biologische wintertarwe en het om zijn zuiverheid bekende bronwater Gensac. Geen chemische toevoegingen en ook geen gram suiker, die in andere vodka’s en alcoholische dranken wordt gebruikt om die ‘smoother’ te maken. Le Philtre organic vodka wordt geproduceerd door het Maison Vilevert, een distilleerderij met wereldfaam in  buurt van Cognac. Noblesse oblige. De vodka wordt liefst zes keer gedistilleerd en nog een allerlaatste maal in de bijzondere koperen alambiek eigen aan de streek. Die laatste stap bezorgt Le Philtre organic vodka zijn zuiverheid en elegantie.

De neus van Le Philtre organic vodka verwijst lichtjes naar toast maar in de mond is het te doen, de smaak is zacht en verfijnd met toetsen van gebrande koffie, gegrilde amandelen en van tonkabonen; Met als slot een toets van melk en vanille.

Le Philtre organic vodka wordt het best geserveerd aan 6 à 8°C. Op die manier komt de gebrande toast het best tot zijn recht. Met wat ijsblokjes is het pas echt puur geluk maar hij is ook prima als basis voor een vodka tonic, moscow mule of cosmopolitan.

De flessen … Guillaume Rappenau raakte als documentairemaker in de ban van de ongebreidelde zandwinning ( voor o.m. de glasproductie) op onze aarde en dus ook ons leven. Dat is meteen ook de reden waarom de flessen van Le Philtre organic vodka gemaakt zijn van 100% gerecycleerd glas. Bij de meeste gerecycleerde flessen ligt dat percentage vaak enkele tientallen percenten lager. Deze werkwijze vereist trouwens een productiestop minder, wat meteen nog een slok op de energie bronnen scheelt. Het 100% gerecycleerde glas verklaart ook de telkens andere tinten. Er zijn er zes: saffier, topaas, aquamarijn, turkoos, jade en smaragd. De opvallend gegolfde vorm van de fles en logo staan symbool voor kracht en originaliteit. In Frankrijk werkt Le Philtre organic vodka trouwens aan de mogelijkheid om statiegeld in te voeren op zijn flessen en om ze te laten navullen in bepaalde shops. Ook de circulaire economie is belangrijk voor het trio.

Na de officiële introductie van Le Philtre organic vodka en presentatie in het Juliana hotel in Brussel vinden belangstellenden dit nieuwe lekkere product, 40% alc. vol., bij ROB en bij de betere cavisten. De richtprijs bedraagt 50€.