Restaurant Brugmann – Brussel

Het gastronomisch restaurant BRUGMANN ligt op wandelafstand van het Brugmannplein, in een prachtig herenhuis. Voorbij de inkom onthult het restaurant zijn schitterende ontvangstruimten, die uitgeven op het terras en op het Eerwaarde Froidurepark, dat ooit de schitterende tuin van dit herenhuis was.

Dit herenhuis werd gebouwd in 1899 en behoorde lange tijd toe aan de familie van baron Raoul Richard, gewezen minister van Economie en Middenstand. Het pand bestond toen nog uit een fraai herenhuis met een terras en een zeer boomrijke tuin die liep tot aan de Franz Merjaystraat.

In 1986 wordt het goed aangekocht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat beslist van de tuin van het pand een openbaar park te maken: het Eerwaarde Froidurepark. In 2006 verkoopt het Gewest het goed aan privé-eigenaars. Pas in 2014 wordt het overgenomen door de huidige eigenaars, die het volledig renoveren en omtoveren tot een van de parels in het Brussels hotel- en restaurantuniversum.

In een monument dat nog toebehoorde aan het koninklijk erfgoed is het liefde op het eerste gezicht. Samen met binnenhuisarchitecte Annie Mesmin creëert hij op 9 maanden tijd een volledig nieuwe look voor dit uitzonderlijke herenhuis. BRUGMANN opent zijn deuren op 12 juni 2015. Het veeleisende karakter van de chef en zijn passie voor goed uitgevoerd werk is zichtbaar in elk detail. Hij maakt er een erezaak van om elke dag opnieuw te luisteren naar zijn klanten en zijn team, met een koppige volharding die niets aan het toeval overlaat. Deze hyperactieve duizendpoot weet wat werken is. We zouden ons bijna gaan afvragen wanneer hij slaapt.

Chef Matthias Van Eenoo, zoon en kleinzoon van Belgische restauranthouders, is opgegroeid in de Provence en ging later in de leer bij grote sterrenchefs in Parijs.  Zijn grootvader Leopold was Oostendenaar en oprichter van La Cravache d’Or in Vlaanderen (die aan de basis lag van die van Brussel). De ouders van Matthias trokken naar de Provence en hij groeide op in de buurt van Cotignac, tussen de zaal en de keuken van hun restaurant. Op die manier neemt hij alles wat met de tafel te maken heeft spelenderwijs in zich op. Van deze zonnige regio onthoudt Matthias vooral de hoeveproducten en de streekkeuken. Op 16-jarige leeftijd maakt hij tijdens zijn stage bij Bruno in Lorgues kennis met stoofpotjes en traditionele gerechten, maar dat is niet genoeg voor hem. Twee jaar later trekt hij naar Parijs, vastbesloten om een versnelling hoger te schakelen in een keuken met een team, een hiërarchie en professioneel materiaal. Hij vindt het geweldig om zijn sporen te verdienen aan de zijde van de wereldbefaamde chef Alain Senderens, in het voormalige 3-sterrenrestaurant Lucas Carton, bij Jérôme Banctel (spirituele zoon van deze laatste en vandaag chef van het 2-sterrenrestaurant Le Gabriel). Dan komt de opening van de eerste Mama Shelter in Parijs en Matthias is van de partij! Daarna keert hij terug naar het zuiden, naar sterrenchef Serge Gouloumes in Le Mas Candille* (*****hotel en lid van Relais & Châteaux) in Mougins, het beroemde dorp waar het internationale gastronomische festival Les étoiles de Mougins plaatsvindt. Deze periode maakt een diepe indruk op hem, maar zijn ambitie brengt hem nog naar andere oorden. Hij gaat opnieuw naar Parijs voor een andere opening, die van het lang verwachte Opéra Restaurant met een kaart van 2-sterrenchef Christophe Aribert. De teugels zijn in handen van Yann Tanneau en wie zien we aan zijn zijde? Matthias, again. Na een jaar achter de fornuizen van de Opéra wil hij zijn vleugels uitslaan en chef en projectdirecteur worden. Daarvoor keert hij terug naar zijn roots in België.

De kaart van chef Matthias Van Eenoo van het gastronomisch restaurant BRUGMANN is geraffineerd, innovatief en seizoenstrouw. Ze vindt haar inspiratie in marktverse producten en geeft klassiekers een nieuwe, grafische en uitgepuurde invulling. De traditionele keuken krijgt dus een moderne twist en omhelst onder meer enkele typische bereidingen uit de Franse gastronomie, die telkens met een verrassend ingrediënt naar een hoger niveau worden getild. De keuken verandert regelmatig, volgens het humeur van de chef en het marktaanbod. Lekkerbekkerij, nieuwsgierigheid en intuïtie kenmerken de keuken van deze jonge chef. Op de wijnkaart prijken meer dan 120 referenties die de chef sommelier elk seizoen bijwerkt. Bepaalde grands crus kan men ook per glas proeven.

Het lijkt wel of er magie in de lucht hangt. BRUGMANN is open op zondagmiddag en -avond en is nu al een vaste waarde bij liefhebbers van verfijnde zondagse uitstapjes. Via de businesslunch tegen een heel zachte prijs (€ 24) en de verschillende menu’s waaronder La Carte Blanche (6 gangen voor € 85) maken we kennis met een gepassioneerde en fascinerende keuken en met seizoensproducten die kundig verwerkt worden.

Wij genoten bij onze proeverij van enkele mooie succulente hapjes waarbij zoet en zout, vis, vlees en groenten op een perfecte wijze werden gecombineerd. Als voorgerecht een gemarineerde terrine van ganzenlever van het zuidwesten met perenchutney, kastanje, peperkoek en baai van voatsiperifery, leuk smeuïg en knapperig met mooie presentatie en zeer evenwichtig. Onze carpaccio van kreeft bracht volop de zilte toetsen van de zee op onze smaakpapillen met verrukkelijke hints. Het hoofdgerecht werd een filet pur van ‘John Stone’, 21 dagen gerijpt. Als garnituur anna aardappelen, saus met rode kampat peper en multi cresson. Deze filet pur werd aan tafel geflambeerd met een Aberlour 12. Ook onze filet van hinde genoot van zijn garnituur van bessen, crest en uitermate romige saus. Overheerlijk!

Het dessert, een creatie van gepocheerde rode biet met amandel; steranijs, mascarpone en bes van voatsiperifery, bijzonder decoratief en smaakvol, werd voorafgegaan door een leuk predessert, een huiscreatie van mango.

Een meer dan verrukkelijke maaltijd die perfect werd ondersteund door een Chardonnay 2015 en een Graves 2011, die net als tal van andere topwijnen, beschikbaar zijn per glas.

Restaurant BRUGMANN  –  Brugmannlaan 52-54 – 1190 Brussel

Tel 02-880 55 54 – www.brugmann.com

Gesloten op maandag en zaterdagmiddag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervol kader met mooie tuin

chef serveert vanuit open keuken, verfijnde Franse gastronomie

leuke moderne twists

mooie wijnselectie per glas

Michelin:       3 rode bestekken

elegantie is maatstaf

restaurant met klasse

GaultMillau:  13/20

gedempte salons, open keuken

schitterend zicht op de tuin

de ruimten ademen verschillende sferen uit

heerlijk tafelen met vakkundig gekozen edele producten

Delta:             2 koksmutsen

attente bediening

door Delta-gids Brussel 2017-2018 bekroond met zilveren Delta regio Brussel