Learning for Life: banen voor Oekraiënse vluchtelingen in Brusselse horeca

De Brusselse horeca wordt de komende weken versterkt door 12 studenten die afstuderen aan het LEARNING FOR LIFE-programma (L4L). Dit gratis opleidingsprogramma voor bartenders helpt mensen aan een baan in de horeca. Gezien de belangstelling en de behoefte van vluchtelingen om te integreren in de Belgische beroepsbevolking, studeren er dankzij de steun van Promote Ukraine ook 5 Oekraïense studenten af aan het programma.

Op vrijdag 23 december studeerde  een groep van 12 studenten af, bestaande uit Belgen, Colombianen, Roemenen en (Oekraïense) vluchtelingen, gekoppeld met een workshop waarin ze hun vaardigheden tonen en een cocktailcreatie presenteren. Wat tijdens deze reeks lessen interessant was, was de band die de nieuwe studenten konden leggen met oudere, eerdere afgestudeerden van het L4L-programma. Vanessa was zo de gelukkige die stage kon lopen bij oud L4L-student Hans als manager van zijn zaak De Haus in Elsene. Hans werd in 2014 via L4L opgeleid. Hieruit blijkt dat het project sterke toekomstperspectieven biedt aan de deelnemers en tegelijkertijd kansen biedt aan nieuwe deelnemers.

“Wat mij motiveerde om aan het programma deel te nemen was dat ik iets totaal nieuws zou leren en dat het programma mij nieuwe perspectieven zou bieden aangezien ik alleen ervaring als au pair heb. “De meest waardevolle lessen voor Vanessa waren het belang van teamwerk, waarbij een goede houding en respect ook meetellen. “De ervaring, in het algemeen, was verrijkend voor mij, de docenten hebben een zeer goede kennis van de vereiste vaardigheden en de Brusselse barcultuur. Ik heb nieuwe kennis opgedaan, vrienden gemaakt en veel plezier gehad”.

Er is ook Valeria die zal afstuderen aan het L4L programma. Zij is Oekraïense, met eerdere ervaring als serveerster in een restaurant in haar thuisland. Ze liep stage bij Odette en Ville. Sinds haar aankomst in België was Valeria op zoek naar een baan in de horeca, maar eerst een kans om ervaring op te doen en een praktijkgerichte opleiding waarbij ze België beter zou leren kennen. L4L past bij haar wens om haar horecadroom in België na te jagen. “Ik wil heel graag bij Odette en Ville blijven werken omdat het een kwalitatief hoogstaand restaurant is. Mijn collega’s hebben me al laten weten dat ze contact met me zullen opnemen als ze in de toekomst nog ondersteuning nodig hebben. Ik kan alleen maar vol lof spreken over het L4L-programma. Het was een waardevolle ervaring waarin ik naast pure horeca-kennis veel meer over België, maar bijvoorbeeld ook over het Belgische recht heb geleerd”.

Toegewijd aan een exclusieve horeca

Lyuba Karpachova over de steun van Promote Ukraine bij de werving voor het L4L-programma: “We zijn blij dat we een dergelijk project kunnen ondersteunen omdat het nieuwe vaardigheden aanleert die altijd van pas komen. De vaardigheden die tijdens L4L worden geleerd, kunnen gemakkelijk in elk land en in elke situatie worden toegepast. We weten hoe moeilijk het is voor Oekraïense mensen wanneer ze in België aankomen en door dit programma te steunen willen we hen nieuwe ervaringen aanbieden en proberen om hen zich welkom en thuis te laten voelen. We willen de samenwerking met L4L zeker voortzetten omdat het in het algemeen een zeer goed programma is”.

Daniela McFarren, Head of Corporate Relations Benelux Diageo, over het programma in Brussel: “In april was er een apart programma voor Oekraïense studenten die meer wilden leren over het Belgische horecalandschap, wat een groot succes was. Dit leidde tot het nieuwe programma waarbij Belgen en vluchtelingen samen geïntegreerd worden in het Learning for Life project. Dit programma toont aan dat er een passie is van de studenten om te integreren en wat is een betere manier om dit te doen door een mix van studenten met verschillende achtergronden en een horeca die staat te popelen om hen te verwelkomen.”

Learning for Life, opgericht in 2008, is een wereldwijd programma dat opleidingen en werkgelegenheid wil bieden aan mensen die het risico lopen op sociale uitsluiting en tegelijkertijd de horeca wil professionaliseren. Sinds de introductie van Learning for Life hebben wereldwijd al meer dan 140.000 mensen het programma met succes afgerond, met meer dan 200 afgestudeerden in België.

Diageo is een toonaangevende producent van sterke dranken en bier van topkwaliteit met meer dan 200 merken. Een van de ambities van Diageo is om de industrie te leiden in het aanpakken van alcoholgebruik door minderjarigen, rijden onder invloed en schadelijk drinken.