Les crus font leur show

AOC Côte-Rôtie

 

Hier zijn geen zachte hellingen: op de rechteroever van de Rhône ontlenen Côte-Rôtie wijnen hun karakter aan de extreme verticaliteit van de hellingen in de appellation, die soms meer dan 60 graden hellen. De smalle wijngaarden zijn aangeplant op terrassen van slechts enkele tientallen wijnstokken breed. Dit is de meest noordelijk gelegen appellation in de Rhônevallei, op slechts enkele kilometers van Lyon.

Côte-Rôtie wordt verbouwd, geproduceerd en beschermd door de Probus centurie: een honderdtal gepassioneerde wijnbouwers die de wijngaarden en de 60 landgoederen bewerken. Deze prestigieuze cru wordt gemaakt van syrah, die in combinatie met viognier een wijn oplevert met een grote aromatische delicatesse en opmerkelijk fijne tannines. Zijn mooie robijnrode kleur, complexe, elegante neus van specerijen, rood of zwart fruit en viooltjes, zijn structuur en pittige karakter maken dit een zeer gewilde wijn…Sinds 1928 is de Ampuis Wijnmarkt in januari een niet te missen evenement in deze AOC. https://www.cote-rotie.com

Productiegebied in 2023: 337 hectare – Totale productie in 2023: 12.601 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 37 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 24%. – Oprichtingsjaar van de AOC: 1940 – Gemeenten: Saint-Cyr sur Rhône, Ampuis en Tupin-Semons.

Druivenrassen = Syrah (minimum 80%) – Syrah is een van de meest emblematische rode druivenrassen van het noordelijke deel van de Côtes du Rhône. Omwille van zijn zeldzaamheid wordt het enkel gebruikt voor bepaalde verfijnde wijnen. – Viognier : Viognier, het tweede meest aangeplante witte druivenras in de Rhônevallei en de ster van de meest noordelijke crus, Condrieu en Château-Grillet, staat bekend om zijn finesse, elegantie en betoverende bouquet van fris geel fruit.

De Côte-Rôtie wijngaard ligt op de hellingen van de rechteroever van de Rhône en omvat drie productiegemeenten: Saint-Cyr sur Rhône, Ampuis en Tupin-Semons. De wijngaarden liggen tussen 180 en 325 meter boven de zeespiegel. Er zijn 73 geclassificeerde “lieux-dits”.

Côte-Rôtie is de enige rode wijn in de noordelijke Côtes du Rhône die Viognier (tot 20%) mag mengen met Syrah. Syrah produceert kwaliteitswijnen die sterk gekleurd zijn en rijk aan tannine. De Viognier voegt finesse en aroma toe aan de Syrah. De wijn heeft een delicate diepe robijnrode kleur.

De Latijnse auteurs Martial, Plinius de Oudere en de Griekse Plutarch vierden tweeduizend jaar geleden al de Côte-Rôtie wijn onder de naam “Weense wijn”. De eerste nauwkeurige geschreven documenten over Ampuis en Côte-Rôtie dateren uit de 6e eeuw. Tijdens de Middeleeuwen en de Renaissance werd de reputatie van de Ampuis-wijnen nog groter en in de 18e eeuw werden Côte-Rôtie-wijnen naar de koninklijke tafels van Engeland, Rusland, Pruisen en natuurlijk Frankrijk gestuurd. De wijngaard bereikte zijn hoogtepunt in 1890, toen de kleinste plooien van zonovergoten hellingen werden gecultiveerd. Hoewel de wijngaarden de aanvallen van phylloxera en andere ziekten hadden doorstaan, eiste de Grote Oorlog van 1914-1918 het leven van 150 wijnbouwers in de wijngaard, waardoor een deel van de hellingen werd veroordeeld tot verlatenheid. Tegen 1960 was er nog maar een zestigtal hectare in productie. De jaren 1980 zagen de echte heropleving van de wijngaarden. De appellation werd nieuw leven ingeblazen en kreeg internationale bekendheid.

De appellation, met zijn zuidelijke ligging en zeer weinig blootstelling aan noordenwinden, heeft de kenmerken van een gematigd continentaal klimaat dat bekend staat als ‘Lyonnais’: de winters zijn zacht, de zomers zijn warm en er valt relatief regelmatig regen. De mediterrane invloed is voelbaar door een uitdrogende zuidenwind. De hellingen van de Côte-Rôtie heuvels zijn erg steil, soms meer dan 60 graden. De appellation Côte-Rôtie ligt op metamorf gesteente: in het noorden zijn het bruinkleurige bodems die rusten op een ondergrond van micaschisten, en in het zuiden zijn het blonde bodems die rusten op een ondergrond van gneis en migmatiet. In Côte-Rôtie heeft het gesteente talrijke breuken waardoor de wortels van de wijnstokken water en voedingsstoffen kunnen opnemen.