L’Orchidée Blanche – Vietnamese delicatessen!

Reeds 35 jaar stelt Katia Nguyen het beste voor uit de Vietnamese keuken in haar restaurant L’Orchidée Blanche nabij het kerkhof van Elsene. Meer dan één derde eeuw dus in het teken van de betere Vietnamese keuken. Katia Nguyen mag trots zijn op haar Orchidée Blanche, een zaak die succes kende van bij de start en tot op vandaag een echte culinaire hotspot is in de buurt van het kerkhof van Elsene, waar het nochtans niet ontbreekt aan exotische restaurants.

Het geheim van dit adres – dat in 2015 door Gault & Millau werd uitgeroepen als beste Aziatische restaurant van het land – schuilt voor een groot deel in de extreme zorg die deze ravissante zaakvoerster besteedt aan elk detail, kleinigheden die ervoor zorgen dat een bezoek een onvergetelijke culinaire uitstap wordt.

Vooreerst is er het decor dat mijlenver verwijderd staat van de vele bedenkelijke oosterse interieurs volgestouwd met folkloristische prullaria. Op het gelijkvloers wacht je een elegante en serene atmosfeer, tijdloos modern met hier en daar een etnisch accent, zoals het magnifiek Boeddhabeeld in steen dat er prachtig tot zijn recht komt. Op de eerste verdieping is de sfeer anders, met een enigzins sober maar elegant decor dat aan het interieur van een huis aan de oevers van de Mekong doet denken en rechtstreeks uit de roman L’Amant van Marguerite Duras zou kunnen komen.

De service is klassevol en voornaam, en wordt verzekerd door jongedames die bijzonder stijlvol gekleed zijn in traditionele Vietnamese kledij, maar volgens de jongste trends. Telkens wanneer Katia Nguyen naar haar land van origine reist, selecteert ze een aantal kledingstukken. En gezien deze dame goede smaak heeft…

Natuurlijk is er ook de keuken die steeds met het grootste respect voor de beste tradities wordt uitgevoerd, zij het creatief en eigentijds. Want net zoals Katia naar haar land reist en daar kledij gaat uitzoeken voor de dames van de bediening, gaat ze ook uit eten bij de beste chefs van Vietnam en keert ze steeds terug met een heleboel nieuwe ideeën.

Concreet vertaalt zich dat op het bord door smakelijke en geurige specialiteiten, steeds op basis van topkwaliteitsproducten. Op de kaart staan zowat alle klassiekers uit de Vietnamese keuken, zoals pho (soep) met rundvlees en nems (pakketjes van rijstdeeg), beide tot in de perfectie klaargemaakt, maar ook nieuwe creaties die minder courant zijn, zoals bijvoorbeeld een spectaculaire goudbrasem op een bed van groene mango en rijkelijk geparfumeerde zeebaars opgerold in Vietnamese bladpeper. Een andere stokpaardje van Orchidée Blanche zijn de fondues, telkens voor twee personen: Golfe du Siam en Vietnamienne Impériale, beide voorzien van een hele reeks delicatessen, zowel uit de zee als van het land, die aan tafel worden klaargemaakt in een intense, geurige en ontzettend smakelijke bouillon. Vergeten we zeker niet de uitgebreide rijsttafel, ook voor twee personen, met een prachtige selectie voorgerechten en hoofdgerechten. Ideaal om de stijl van de keuken en heel uiteenlopende smaken te ontdekken.

Ook in het glas wachten je aangename verrassingen, met een fraaie selectie Franse wijnen en enkele aanraders uit Spanje, Italië en Chili. Opmerkelijk is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding ervan en hun culinaire inzetbaarheid, zeker bij deze gerechten die omwille van hun uitgesproken aroma’s en smaken niet altijd even gemakkelijk combineerbaar zijn. Blikvanger hierbij zijn de vele halve flessen, 50cl, die Katia ter beschikking stelt. Fijnproevers kunnen op deze manier volop genieten zonder de alcoholnormen te schenden.

Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het terras achteraan, maar ook aan de voorkant op het trottoir staan er tafels, die er kwamen naar aanleiding van de laatste lockdown. Een restaurant met een uitstekende reputatie dat er nog steeds staat, allemaal dankzij de eigenares die er altijd alles aan doet om je een onvergetelijk culinair moment te bezorgen. Te ontdekken of herontdekken, ter plaatse, als takeaway of via Deliveroo.

Wij lieten ons bij onze proeverij verassen door de inventieve creaties van de dag. Als voorgerecht kregen we een bordje ‘Orchidée Blanche’, een ruime selectie van meerdere Vietnamese delicatessen, o.m. yakitori, wan tan frit, nem, tempura van scampi’s en verse knapperige groentjes. Een smaakfestival van zoet en zuur, pittig en verrassend, boordevol pittige en krachtige toetsen en bijzonder aangenaam.

Het hoofdgerecht werd een creatie van gekarameliseerde gamba’s, zwevend in een geurig en leuk pittig sausje. Het voorverwarmde bord zorgde ervoor dat de karameltoetsen bleven nazinderen en de gamba’s en de gestoomde rijst een leuke smaaktoets meekregen. De pittige hints werden bovendien versterkt door typisch Vietnamese sausjes. Om het verrassingsmenu te begeleiden kozen we voor een Château Villa Bel Air, Graves 2018.  Een wijn die zich mede door het rijpe rode fruit, de delicate tannines en de lange afdronk, zijn taak meer dan behoorlijk volbracht. Als afsluiter een leuke croustillon van kokosnoot en vanille-ijs.

Orchidée Blanche – Boondaalse Steenweg 436 – 1050 Brussel – Tel. 02 647 56 21 www.orchidee-blanche.com Alle dagen open van 12.00 tot 14.30 uur en van 19.00 tot 23.00 uur, behalve zaterdagmiddag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes – attentievol personeel – sfeervol kader – kwalitatieve ingrediënten – mooi samenspel van Vietnamese tradities met een vleugje Franse charme en elegantie.

GaultMillau: 13/20 – gelijkvloers een zen combinatie van leisteen en hout, bovenverdieping in koloniale sfeer- bediening in Ao Dai kledij – Aziaat van het jaar 2015.