Restaurant Het Land – Berlaar

Meer dan twintig jaar terug startte Steven Bes samen met zijn echtgenote Mira in 1994 in de Lierse Begijnhofstraat het restaurant ‘Het Land van Belofte’ op. Een samenloop van toevallige omstandigheden en de aankoop van het aanpalende pand deed het echtpaar evenwel besluiten om de privé-woning in Berlaar tot een nieuw restaurant om te vormen. Hun restaurant is gevestigd in de vroegere leefruimte van het gezin en ademt nog steeds een erg ontspannen en huiselijke sfeer uit. Na een aantal transformatie konden ze hun nieuwe restaurant waarvan de naam werd ingekort tot ‘Het Land’ medio 2004 openen.

Een bezoekje aan restaurant Het Land blijft na al die jaren nog steeds een aangename, leuke gastronomische ervaring. Geen drukte en heisa, maar een locatie waar men in een prettig interieur volop kan genieten. De overstap naar de privé-woning beklaagt het echtpaar zich geenszins, door de aankoop van het naastliggend pand in 2004 kunnen privé en restaurant perfect worden gecombineerd.

Het sobere decor ademt klassieke componenten uit met zwaar eiken tafels, terwijl muren en plafond een vers laagje verf meekregen, werden de stoelen vervangen door een nieuw model met stevige kuipvormige rugleuning waardoor tafelen nog aangenamer wordt. Ook de tafelnappen werden vervangen door mooi linnen exemplaren die gewoonweg klasse uitstralen. Elementen die mooi op elkaar inspelen met enkele decoratieve en klassieke wandversieringen. Door de grote ramen krijgt men een mooi zicht op de tuin. In een zuiders en Provençaals decor kan men hier bij zomers weer tafelen van aperitief tot en met de koffie. ‘Het Land’ biedt voor Steven de kans om zijn levensmotto ‘Lekker eten, een mooi glaasje wijn en goed gezelschap, als ingrediënten voor een geslaagde maaltijd’ maximaal uit te werken en aan zijn klanten aan te bieden.

De menukaart, waarvoor Steven zich op de loop van de seizoenen en de verse streekproducten accentueert, verandert regelmatig en biedt constant een serie lekkernijen deels bereid volgens klassieke werkwijzen, deels bereid met een ingeving van moleculaire en andere moderne inspiraties.

Twintig jaar ervaring heeft Stevens motto alleen versterkt en is tevens de aanzet naar een doorgedreven selectie van kwalitatieve ingrediënten waarbij groenten uit eigen streek een belangrijke rol vervullen. De klanten genieten aldus Steven, duidelijk van de hen bekende ingrediënten die ze op een totaal onverwachte manier op hun bord krijgen aangeboden.

De bereidingen worden permanent aangepast, nieuwe technieken bieden de mogelijkheid om de natuurlijke eigenschappen van elk ingrediënt te promoten. Bes’ gerechten getuigen meer dan ooit van een enorme creativiteit van een duidelijk gepassioneerde chef, gerechten die inspelen op het verloop van de seizoenen en een stevige klassieke onderbouw uitstralen. De Michelinster die het restaurant in 2009 meekreeg is een kleinood dat door de chef nog steeds met fierheid wordt bewaard en gekoesterd.het-land-20180720_125706

De introductie op onze lunch bestond uit een leuke creatie van maatjes gecombineerd met rode biet en mousse van watermeloen, een mousse van kervel, geitenkaas, zure room met garnituur van radijs en een succulent taartje van appel. Als voorgerecht serveerde Steven een dorade royal met gazpacho van tomaat en watermeloen met leuk garnituur van inktvis en veelkleurige tomaatkwartjes. Ondanks de mooie heerlijk frisse toetsen van watermeloen bleef deze creatie mooi evenwichtig. Een frisse Coudoulet 2017, 100% Voignier, zorgde voor een aangename ondersteuning.

Het hoofdgerecht bestond uit een mooi gegaarde en licht aangebakken filet van hoevekip met garnituur van knapperige zomergroenten en gebakken aardappelpartjes. De lunch werd mooi afgerond door een verfrissend dessert. Als ondersteunende wijn bij het hoofdgerecht en dessert, koos Steven voor een Portugese Porta da Carvalho, DAO wijnregio met Touriga Nacional als dominante druif.

Restaurant Het Land – Smidsstraat 39 – 2590 Berlaar

Tel 03- 488 22 56 – www.hetland.be

Gesloten op zondag en maandag en woensdag- en zaterdagmiddag

Culinaire commentaren

Tasted4you: 5 minutes

zomers frisse en succulente bereidingen

uitstekende ingrediënten

sfeervol, sober interieur

attente en elegante bediening

fijn wijnassortiment

Michelin:       1 ster

puur plezier en warm decor

intieme hoekjes in de tuin

smaakvolle gerechten getooid met mediterrane zon

GaultMillau:  16/20 – 3 mutsen

doordachte opbouw

leuke signatuurgerechten

zuiderse tuin met mediterane accenten

zeer goede wijnkaart

Delta:             2 mutsen

romantisch en elegant decor

gastronomische bereidingen

mooie wijnkaart

attente bediening