Mosselseizoen later maar ook spectaculairder van start

ONDERZEEËR VIST NIEUWE OOGST ZEEUWSE MOSSELEN VAN BODEM OOSTERSCHELDE

Vandaag is op spectaculaire wijze het Zeeuwse mosselseizoen officieel gestart. De Nederlandse onderzeeër Drebbel haalde in het Zeeuwse Yerseke de nieuwe oogst boven water. Hiermee is enkele weken later dan gebruikelijk het Zeeuwse mosselseizoen officieel begonnen. Vanaf nu is de Zeeuwse zilte delicatesse overal volop verkrijgbaar. Op de bodem van de Oosterschelde – op een bij laagwater drooggevallen zandplaat – proefden zo’n 100 mosselliefhebbers de nieuwe oogst. “Het Zeeuwse mosselseizoen gaat van start met jonge, goedgevulde mosselen”, aldus Nico van Zantvoort van de Nederlandse Mosselveiling.

Mosselkwekers en -handelaars moesten dit jaar enkele weken langer wachten tot de Zeeuwse mosselen rijp waren. Liefhebbers werden de afgelopen weken voornamelijk bediend met mosselen uit de Duitse Waddenzee en de Ierse en Engelse baaien. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Mosselen zijn een natuurproduct. De ene keer word je al vroeg in het seizoen verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden. Dit jaar is dat later. Het is en blijft gissen naar de reden. Is het de winter die langer aanhield? Niemand die het weet.”

Mosselen eten op zandplaat in Oosterschelde

De start van het seizoen gaat in het Zeeuwse mosselhart Yerseke nooit onopgemerkt voorbij. Een uitgebreid gezelschap – onder wie mosselfans uit België en Nederland – proefde de eerste Zeeuwse mosselen op een zandplaat middenin de Oosterschelde. Slechts een paar uur per dag ligt deze plaat – vlak naast de onderwaterpakhuizen voor mosselen – droog. Zeeuwse mosselkokers bereidden er ‘mosselen natuur’. Chef Peter Vlyminck van de Belgische foodtrucksensatie Jean sur Mer verraste met internationaal mosselfingerfood. zoals een Japans mosselgerechtje met panko en miso, een Zuid-Amerikaanse mossel ceviche en een Catalaanse mossel met chorizo.

dsc_7800

Na 25 jaar vernieuwing mosselpercelen in Waddenzee en Oosterschelde

Vanuit de onderzeeër was goed te zien hoe de mosselen op onderwaterakkers, op de bodem van de Oosterschelde leven en groeien. Over de Nederlandse mosselproductiegebieden was ook goed nieuws te melden. Het afgelopen jaar hebben de mosselsector, het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, ngo’s, Rijkswaterstaat en garnalenvissers hard gewerkt aan een optimalisatieplan voor de kweek van de Zeeuwse mossel in de Waddenzee en Oosterschelde. De mossel is een natuurproduct. De dynamiek van de natuur, zoals verzanding en veranderende stroming, heeft hierdoor direct invloed op de kweek. Verschillende gebieden zijn inmiddels niet meer bruikbaar. Voor het eerst in bijna 25 jaar worden de bakens daarom letterlijk verzet. De onderwaterakkers schuiven wat op en meerdere hectares worden teruggegeven aan de natuur. “De Zeeuwse mosselkwekers zijn blij dat dit project succesvol verloopt. De verwachting is dat de vernieuwing van de kweekpercelen zowel de natuur als de productie en kwaliteit van de Zeeuwse mossel ten goede gaat komen”, aldus Addy Risseeuw van de Producentenorganisatie Mosselcultuur.

www.mosselen.nl