Nicaolas Misera te gast bij Pistolet Original

 

Sinds zijn oprichting nodigt Pistolet Original gerenommeerde chefs uit om hun eigen versie van zijn beroemde Pistolet te creëren. Dit jaar gaat de Pistolet op verkenning in Antwerpen bij een van de meest getalenteerde chefs van ’t Stad, Nicolas Misera.

In de keuze van de nieuwe chef is Valérie Lepla klaar en duidelijk. “De  achtergrond en familiegeschiedenis van Nicolas Misera hadden me geraakt en interesseerden me. Zonder het te weten had ik zijn talent al mogen ervaren bij Wout Bru in Eygalières en bij Carcasse in Sint-Idesbald.

In dit veeleisende vak zijn er koks, er zijn chef-koks en er zijn artiesten…Nicolas is dat allemaal tegelijk. Natuurlijk valt de appel nooit ver van de boom. Hij maakte kennis met de stiel aan de zijde van zijn vader Hans Misera, een buitengewone man, een chef-kok en een kunstenaar die tijdens de jaren ’70 en ’80 bijzonder bekend was in Vlaanderen. Toen Hans Misera in 2015 overleed, bood Sergio Herman aan om Nicolas verder te begeleiden…

Vandaag runt Nicolas met Yasmin (zijn partner en de moeder van zijn kinderen) zijn eigen restaurant in Antwerpen, waar ze een nieuw verhaal schrijven op een plek die ze ‘A la vie d’Artiste’ doopten. En daarmee is de cirkel rond. Op het bord vinden gelukkige gasten nobele en gastronomische producten, een genereuze keuken die de zee of de aarde sublimeert, zonder alle geheimen van de bereiding en kruiding helemaal prijs te geven. Het resultaat is prachtig. De kunst van het tafelen ademt charmante nostalgie in een modern kader. Alles draait hier om traditie en doorgegeven liefde voor het vak: net waar ik van hou! Daarom wilde ik hem uitnodigen voor de volgende Pistolet Original du Chef…En hij heeft ja gezegd!

Nicolas grootste voorbeeld is zijn vader Hans Misera. Hij kon verdomd goed koken. Hij was een royale chef, kende zijn producten en smaken en hij was de meest eigenwijze man die ik ooit gekend heb. Hij heeft me geleerd om eigen te blijven aan mezelf. Daarnaast heeft Wout Bru mij enorm veel bijgebracht. Toen ik 18 was, ben ik gestart met werken in de keuken van Wout in Eygalières, in de Provence. Ik heb 7 jaar voor hem gewerkt, in Eygalières, maar ook in Courchevel en zelf in Antwerpen. Van hem heb ik de Provençaalse keuken geleerd en het maken van goede sauzen, wat de basis is van een goede keuken.

De reden waarom ik heb toegezegd is vooral door mijn liefde voor Brussel, voor de Sablon en voor het concept van Pistolet Original. Een simpel idee, goed uitgewerkt en met veel passie gebracht. We hebben een voorliefde voor Brussel en meer bepaald voor de Sablon. Yasmin is oorspronkelijk van Vlaams-Brabant en heeft een groot deel van haar jeugd doorgebracht in Brussel. Op zondag kuieren we graag over de Vossenmarkt op zoek naar mooie brocante. Vervolgens bezoeken we een aantal antiquairs, wandelen we door de wijk en zakken we af naar een leuk terrasje in de buurt. Pistolet Original heeft onze aandacht altijd getrokken, omdat we het een tof concept vinden. Het is iets typisch Belgisch om een goeie pistolet te halen op zondag en te beleggen met kwaliteitsvolle charcuterie. Het is fijn om te zien dat ondernemers zulke tradities eren en toffe concepten creëren.

De creatie van de nieuwe pistolet is gewoonweg een moment van passie en van mijn voorliefde voor bepaalde producten. Zo gebruik ik graag Oosterschelde paling in mijn keuken, momenteel staan er bijvoorbeeld twee gerechten met paling op mijn à la carte menu. Een terrine van foie gras met gerookte paling en een gerecht met rauwe coquilles en paling. De keuze voor paling was vrij evident, en de rest van de ingrediënten kwamen ook meteen in me naar boven. Mierikswortel voor de pittigheid (“vif” en Français), komkommer, selder en appel om het vette van de paling te balanceren, wilde zalmeitjes voor de sensatie, …

Mijn vrouw heeft de pistolet reeds geproefd en vond het de beste pistolet die ze ooit heeft gegeten. En zij is heel kritisch op mijn werk, geloof me. Om de prijs van Pistolet Original betaalbaar te houden, gebruiken we gekweekte paling en forelkuit. Misera staat ook voor een familieverhaal, net zoals bij Valérie voor wie familie ook heel belangrijk is.

Het recept van de Pistolet Original by Nicolas Misera

Ingrediënten voor 4 pistolets: 40 g gerookte paling per pistolet – 1 grote koffielepel foreleitjes per pistolet

Slaatje: in fijne julienne: 1/2 jonagold, 1/2 komkommer, 2 stengels witte selder, zeste van ½ limoen, 5 takjes dragon, grof gehakt , 10 g bieslook, fijn gehakt

Vinaigrette: 2 soeplepels Chardonnay-azijn, 2 soeplepels sushi-azijn, 1 fijngesnipperde sjalot, Mespuntje piment d’Espelette, Peper en zout

Gribiche-mayonaise met mierikswortel : 100 g mayonaise, 2 hardgekookte eieren (mimosa), 10 g fijngehakte dragon, 10 g fijngehakte bieslook, 40 g mierikswortelpasta, 20 g fijngehakte zoetzure augurken, Sap van ½ limoen, 10 g graanmosterd, Peper en zout

Afwerking: Versgeraspte mierikswortel, Tuinkers + waterkers

Bereiding: 1. Besmeer de onderkant van de pistolet met de gribiche-mayonaise. 2. Leg daar de stukjes gerookte palingfilet op, gevolgd door een mooie portie op smaak gebrachte rauwkost in julienne. 3. Leg een paar stukjes ei op de paling en eindig met toefjes water- en tuinkers. 4. Rasp tot slot wat verse mierikswortel op het geheel.

Pistolet Original – Joseph Stevensstraat 24 – 1000 Brussel

Van maandag tot vrijdag van 10 tot 15 uur – zaterdag, zondag en feestdagen va n 10 tot 16 uur, bestellingen de dag ervoor of volgens beschikbaarheid- 46 uur voor speciale bestellingen of minipistolets.