Normandië: 500 jaar Le Havre

De stad Le Havre haalt dit jaar alles uit de kast om haar 500e verjaardag te vieren en zorgt zo voor het niet te missen evenement van 2017. Vijf maanden lang zullen allerlei voorstellingen, parades en tentoonstellingen het ritme van de dag bepalen in deze havenstad. Het geheel kadert onder de noemer ‘ Un Eté au Havre 2017’ en loopt van 27 mei tot 5 november 2017.

Koning Frans I van Frankrijk stichtte Le Havre in 1517. De unieke architectuur van Auguste Perret, die het centrum na WO II heropbouwde, kenmerkt de stad die sinds 2005 ook erkend is als UNESCO-werelderfgoed. Tijdens haar 500e verjaardag zal de havenstad dan ook haar bijzondere identiteit in de verf zetten! Op het programma staan heel wat verjaardagsevents en kunnen nieuwsgierigen de stad ook ontdekken aan de hand van een parcours dat ontworpen is door verschillende beeldende kunstenaars en grafische vormgevers.

Hierna alvast een kleine selectie van enkele niet te missen evenementen:

Openingsceremonie, 27 mei. Meer dan 200 figuranten zullen tijdens de Magnifik Parade op muziek door het hoger- en lagergelegen gedeelte van de stad trekken. Alle figuranten zullen kostuums dragen die verwijzen naar de bekendste plaatsen van de stad.

Pierre et Gilles. Clair-obscur, 27 mei – 20 augustus: Het artiestenkoppel Pierre et Gilles staat bekend voor hun barok- en pop art-achtige portretkunst. Een uitzonderlijke expo in het MuMa zal maar liefst 80 werken van het duo tentoonstellen. Een ideale kans om de stad Le Havre en haar symbolische haven eens door de bijzondere bril van Pierre et Gilles te bekijken!

Theatergezelschap Royal de Luxe, 6 – 9 juli: Na 24 jaar afwezigheid keren de reuzen van Royal de Luxe terug naar Le Havre om er door de straten te wandelen en zo voor een magisch moment te zorgen.

Laatste etappe van de Tall Ships Race, 31 augustus – 3 september : Na een tocht van vijf maanden op de Atlantische Oceaan zullen tientallen majestueuze zeilschepen, van soms wel meer dan 40m lang, finishen in Le Havre en het einde van de race samen met de Havrais, de inwoners van Le Havre, vieren.

Impression(s), soleil in het MuMa, 9 september – 8 oktober: Op een zonnige ochtend in 1872 legt Claude Monet tussen de badgasten en de pakhuizen met enkele penseelstreken de unieke sfeer van de haven vast. In 2017 spoelt het beroemde doek Impression, soleil levant intact weer aan in de stad. Het schilderij zal te bewonderen zijn in een expo die toont hoe Le Havre weerspiegeld wordt in de schilderkunst.

Slotceremonie, 8 oktober: Het verjaardagsfeest duurt de hele zomer lang, maar op 8 oktober zal Le Havre officieel zijn 500-jarig bestaan vieren tijdens een grote slotceremonie. Het slotevent draait rond het kunstwerk Le Temps suspendu, een interactief eerbetoon aan alle inwoners van de stad .

Het volledige programma is terug te vinden op www.uneteauhavre2017.fr

Cultuur in Normandië, evenementen in overvloed

Een 500e verjaardag kan je maar één keer vieren, cultuur daarentegen de hele tijd. In Le Havre en elders in Normandië worden voortdurend nieuwe tentoonstellingen georganiseerd en deze zomer vormt daarop geen uitzondering. We raden je aan dit jaar zeker eens naar Rouen en Granville te gaan!

Picasso in Rouen, 1 april – 11 september : De bekende Spaanse schilder heeft vier jaar in het kasteel van Boisgeloup in Gisors gewoond. Drie tentoonstellingen in Rouen zetten dit jaar deze minder bekende periode uit het leven van Picasso centraal. Het vormt voor kunstliefhebbers de perfecte gelegenheid om heel wat meesterwerken te ontdekken. www.mbarouen.fr  / www.rouentourisme.com

Dior in Granville, 8 april – 24 september: Dior heeft in 2017 ook iets te vieren: het modehuis blaast dit jaar 70 kaarsjes uit. Het Musée Dior in Granville viert deze verjaardag met een speciale tentoonstelling over het werk en het gezin van de modeontwerper. www.musee-dior-granville.com