Officina Clandestina Leuven bouwt nieuw concept uit

Na zes leerrijke jaren gooit het Leuvense restaurant Officina Clandestina het roer volledig om. Het waren aldus Pino moeilijke en veeleisende jaren, om verschillende redenen, zowel op fysiek en psychologisch, als op economisch vlak. Dooddoeners zijn niet alleen de bureaucratie, fiscale druk, de nultolerantie en de arbeidswetgeving die uitsluitend rekening houden met de capaciteiten van grote bedrijven, en dus quasi ondraaglijk voor kleine ondernemingen, zoals Officina Clandestina. Anderzijds is er de onmogelijkheid om personeel te vinden dat arbeid nog naar waarde schat als een essentiële vorm van menselijke zelfontplooiing, terwijl het evenwicht tussen de kwaliteit, de prijs en de markt dat steeds meer een obstakel vormt voor een gezonde en solide keuken.

Pino wil het plezier herontdekken van het kunnen werken, in plaats van de druk om te moeten werken en koken voor mensen in plaats van voor klanten. Afknappers waren eveneens de onwetendheid van de consument die meegesleurd wordt in een concept waarbij etenswaar en gerechten niet langer beschouwd worden als het resultaat van een uitgebreid proces, maar enkel een fases zijn in het koken en verorberen. De graankorrel heeft aldus Pino immers minstens negen maanden de tijd nodig om te groeien tot het sneetje brood op ons bord, wat symbolisch gelijkaardig is aan het groeiproces van de mens.

Pino wil dus voortaan koken voor mensen, zodat hij iets kan doen dat hem en zijn team boeit in plaats van wat de markt boeit. In het nieuwe concept is het restaurant voortaan enkel open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 19 tot 22 uur, hierbij wordt een vijfgangenmenu aangeboden aan 45 Euro. Naar goede gewoonte zal het menu telkens samengesteld zijn uit verse ingrediënten van topkwaliteit, die geregeld veranderen en aangepast zijn aan elk seizoen. Een vegetarische optie is steeds voorhanden evenals alternatieven bij allergieën. De keuzemogelijkheid uit een uitgebreide assortiment wijnen blijft bestaan terwijl men ook kan opteren voor een bijpassend glas bij elk gerecht.

Op de andere dagen van de week is Officina Clandestina enkel open voor groepen op reservering, dit telkens onder voorbehoud van de beschikbaarheid. Anderzijds lanceert hij een exclusieve formule “huur het restaurant”, men kan de ruimte gebruiken voor vergaderingen, feesten, conferenties, aperitieven, zakelijke diners, huwelijken, communies, verjaardagen en andere gelegenheden.