Restaurant EED – Leuven

Op 21 november 2017 openden Philippe Heynen samen met Maxime de Schrijver een nieuw en stijlvol restaurant in een van de herenhuizen in de Leuvense, binnenstad met een korte en krachtige naam “Eed”. Kernachtig en tegelijk veelvoudige links. Het restaurant ligt immers pal tegenover het justitiepaleis en vormt een uitnodiging om er lekker te ‘eten’. Bovendien is het een uitvloeisel van het vroegere restaurant van ¨Philippe’s vader Frank die in Aarschot meerdere jaren in het oude begijnhof, restaurant ‘De Gelofte’ uitbaatte en er via diverse cateringformules nog steeds actief is.

Een veelvoud van elementen die we eveneens in de keuken terugvonden. Na zijn opleiding was Philippe enkele jaren actief in de sterrenkeuken van Hertog Jan, het restaurant van Geert de Mangeleer. Ook hier treedt Philppe in de voetsporen van zijn vader die na zijn opleiding langere tijd stage liep bij de Franse grootmeester en sterrenkok Georges Blanc, waar hij natuurlijke en gezonde ingrediënten ontdekte, maar ook de noodzaak van decoratieve presentaties zonder deze ingrediënten te degraderen.  Horeca en restaurant zitten in de familiale genen verweven gezien ook Philippe’s grootouders indertijd in Herselt in de horeca actief waren.

Philippe’s streefdoel is alleszins aandacht voor kwalitatieve producten, zorgvuldige selectie en decoratieve maar vooral smaakvolle creatie maken als vast onderdeel van de keuken. De kaart is momenteel nog beperkt tot een 3 of 4-gangenmenu en enkele suggesties maar Philippe wil deze stelselmatig verder uitbouwen. Bij de uitbouw van zijn gerechten respecteert Philippe trouwens de basisstructuur van alle producten, gasten moeten op hun bord de natuurlijke eigenschappen en smaken van de ingrediënten herkennen en mogen aldus Philippe niet met een aantal kunstmatige creaties tevreden worden gesteld.

Naast zijn menu zorgen ook de suggesties alvast voor kwaliteitsvolle opties zoals een verse rundstartaar met bouillon van gebrand ui en kreeft met kruidenmousseline als voorgerecht. Bij de hoofdgerechten vinden we kalfszwezerikken met bloemkool en porto, griet met savooikool en hazelnoot en kreeft met aardappel en een kruidenmousseline. Gasten met een allergie krijgen aangepaste bereidingen terwijl ook vegetarische gerechten mogelijk zijn.

In de zaal krijgt Philippe assistentie van zijn partner Maxime De Schrijver die net als hij een hotelopleiding op de teller heeft staan. Haar vrouwelijke intuïtie en fijngevoeligheid zorgt voor een attentievolle bediening. Ook sommelier Jonathan Scheerlinck doet zijn duit in het zakje, een leuke wijnkaart krijgt deskundige uitleg, maar hij zorgt tevens voor enkele verrassende cocktails. Bij het menu worden aangepaste wijnen voorzien maar men kan ook voor een alcoholvrije optie kiezen. Bovendien worden zowel een aantal witte als rode wijnen per glas aangeboden, globaal een pakket dat meestal niet bij start-ups aanwezig is.

Het stijlvolle interieur met grote decoratieve en geluidsabsorberende panelen aan de zijmuren waardoor het al dan niet luidruchtig gekeuvel van de gasten in decibel wordt beperkt, keurig meubilair, bestek in een zwart lederen enveloppe en de elegante bediening transformeren het restaurant tot een respectvolle gastronomische oase in Leuven. Vooraleer het restaurant te kunnen openen onderging het herenhuis een grondige renovatie en transformatie. Aan de straatzijde een ruimte met een vijftal tafels, middenin toog en bar gescheiden door een glazen wijnkast en achteraan een grotere ruimte met meerdere tafels die makkelijk tot één grote tafel voor een 20-tal personen kan worden omgevormd. Het kleine terras achteraan blijft voorlopig onbenut, maar kan tijdens de zomermaanden als een leuk eet- en/of aperitiefterrasje worden gebruikt.

Wij kozen bij onze proeverij voor het 3-gangenmenu met aangepaste wijnen. Bij het aperitief, een champagne Francis Boulard, Les Murgies, 100% Pinot Meunier extra brut, kregen we leuke knapperige hapjes, een smeuïge mousse en een krokant torentje met dekseltje van rode biet.

Het voorgerecht werd gerookte paling met selder en koolrabi. De mooie gerolde sigaretjes koolrabi gevuld met smaakvolle paling en vergezeld van een heerlijk sausje was subliem lekker, een leuke presentatie zonder overbodige franjes maar met mooie diepe smaakaccenten. Als compagnon een frisse en pittige gruner veltliner. Als hoofdgerecht serveerde Philippe een creatie van zwartpootkip met rapen en spitskool. Het wit van de kip met gegrild korstje was succulent en werd vergezeld van een fijne bereiding van spitskool die zorgzaam met fijne rode schijfjes raap was getooid en tot een mooi torentje uitgroeide, ook hier erg smaakvolle ingrediënten behoedzaam overgoten met fijne romige jus, de overtollige saus werd in een kannetje op tafel geplaatst zodat sausfanaten makkelijk extra saus kunnen toevoegen. Bij het hoofdgerecht serveerde Jonathan een Mon Ross, Barbera d’Asti 2016, een jonge puristische wijn, uitgesproken elegant met aangenaam fruitplezier, fijn en sappig waardoor je de zon in het glas proeft. Afsluiten doe je met een smeuïg dessertje van veenbes en geroosterd brood.

De spirit, creativiteit en kwaliteit van Hertog Jan is hier alleszins aanwezig. Een nieuwkomer van formaat van een jong team dat ongetwijfeld heel wat fijnproevers uit de regio zal bekoren, maar tevens een welgekomen verrijking van de Leuvense culinaire aspiraties.

Eed – vaartstraat 14 – 3000 Leuven – tel 016-19 0614 – www.eedleuven.be

Gesloten op zondag en maandag

3-gangen 45€, wijn 14€; 4-gangen 59€, wijn 21€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

verrassende en beloftevolle nieuwkomer

succulente en smaakvolle bereidingen

decoratieve meesterwerkjes

attente en elegante bediening