Oostende, hoofdstad van de garnaalkroket

Oostende de hoofdstad van de garnaalkroket organiseert het allereerste garnaalkrokettenfestival van onze kust.     Oostende zet haar befaamde garnaalkroket op een piëdestal met allereerste garnaalkrokettenfestival op zondag 17 oktober in de ACEG Wellington Renbaan. De geschikte compagnon de route bij je garnaalkroket: het rasecht Oostends KREVET bier. Bovendien is er een garnaalkroketarrangement: beschikbaar, boek je overnachting in Oostende en krijg een portie garnaalkroketten

De grijze noordzeegarnaal zijn een onovertroffen lekkernij. De ware publiekslieveling verwerken we maar al te graag in nostalgische gerechten zoals tomaat-garnaal of kerremelkstampers. Van de pantsers maken we dan weer fantastische bisques en sauzen. Maar aangezien het leven nét iets mooier is met een laagje paneermeel, overtreft niets de smeuïge garnaalkroket. En laat deze nu net de basis vormen voor tal van heerlijke momenten dit najaar in Oostende.

De onvervalste garnalenstad organiseert een eerste garnaalkrokettenfestival! Tijdens het allereerste Garnaalkrokettenfestival van onze kust gaat Oostende op zoek naar dé ultieme Oostendse garnaalkroket. Acht Oostendse chefs presenteren vol trots hun ambachtelijk gemaakte garnaalkroketten op zondag 17 oktober in de ACEG Wellington Renbaan. Het wordt een smakelijk evenement met randactiviteiten zoals mobiele muziekbands en kinderanimatie.

Tijdens het festival gaat een professionele jury onder leiding van Gault&Millau op zoek naar de beste garnaalkroket van Oostende. Bijkomend kan ook elke bezoeker van het festival zijn stem uitbrengen om een publiekswinnaar te verkiezen. Het festival loopt op de ACEG Wellington Renbaan in Oostende op zondag 17 oktober 2021 van 11:00 tot 22:00 uur. De deelnemende restaurants zijn: Le Bassin, Brassi, Rubens, Eetkaffee Poseidon, Plassendale, Fort Napoleon De Belevingsbrasserie, Botteltje & Toope. Toegangsprijs € 5,- (inclusief 1 garnaalkroket)

“Eigen aan de garnaalkroket is dat elke chef-kok een eigen recept heeft. Of het nu op restaurant is of thuis, het is vaak een familierecept dat vele generaties heeft overleefd en waar men terecht trots op is. Met de garnaalkroket als basis hebben we heel wat leuke acties opgericht om ervoor te zorgen dat mensen dit najaar zeker eens naar Oostende afreizen”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Limited edition: garnaalkroketbier ‘Krevet’ :

Garnaalkroketten gaan hand in hand met bier. Het Oostendse limited edition ‘garnaalkroketbier’, KREVET, is een fijn staaltje teamwork van de kleinste Stadsbrouwerij van België, ’t Koelschip (o.a. gekend van het Cowboy Henk-bier ‘Blonde Kuif’), en topchef Kobe Desramaults.

Het rasecht Oostends witbier kreeg een basis van wildgeplukte lokale kruiden en frisse citrustoetsen. Puur natuur, want KREVET is ambachtelijk gebrouwen met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen. KREVET is daarmee een echt experimenteel buitenbeentje: een one-off eenmalig brouwsel in limited edition bestemd voor iedereen die nog een geschikte compagnon de route zoekt voor bij die heerlijke kraakverse Oostendse garnaalkroketten.

Oostendste garnaalweetjes:

Beter gekend als ‘gêrnoazn’ mocht je ze willen bestellen in de Stad aan Zee. Het hele jaar door wordt er op garnaal gevist. De lekkerste koop je van in de nazomer tot november. Dan zijn de garnalen op hun dikst.   De grijze noordzeegarnaal is te herkennen aan de bruine strepen op de rug. ‘Gêrnoazn’ moéten met de hand gepeld worden. Als je op de garnaalkop duwt, moet die stevig en knapperig zijn. Een garnaal met een ‘zachte’ kop is niet dagvers.

Verse gekookte grijze garnalen moeten blinken en `reuzelen’. Aan de Oostendse Vistrap graaien de ‘viswúven’ met hun handen door stapels vers gekookte garnalen, waarbij je een reuzelend (ritselend) geluid hoort. Dat is hét teken dat ze vers en perfect gekookt zijn. De Vistrap in Oostende is overigens de enige plaats is in België waar garnalen bootvers aangeleverd worden door lokale vissers. Een unicum! Garnalen worden direct aan boord gekookt in een grote ketel zeewater met extra zout. Elke vissersboot heeft zijn eigen recept. Van dat recept hangen de roodbruine kleur, de pittige smaak en de knapperigheid af. De kooktijd en het zouten verschillen per gebied en per boot. In zeker 30 Oostendse restaurants kan je ambachtelijke garnaalkroketten eten met verse Oostendse garnalen. Ontdek alle restaurants op www.oostendsegarnaalkroket.be. Vergis je niet, want om een ogenschijnlijk simpel garnaalkroketje te maken, is heel wat tijd en vakmanschap nodig. De perfecte Oostendse garnaalkroket heeft een delicate, goudbruine korst en kraakt net zoals hij smaakt. Het vulsel is licht lopend en de gefruite, lichtgezouten peterselie en het partje citroen maken het gerecht helemaal af.

Food’O is een must voor iedereen die graag de Stad aan Zee wil proeven. Zot van Oostende en altijd zin in eten en drinken? Dan is Food’O ongetwijfeld iets voor jou. Op dit culinaire platform word je getrakteerd op een blik achter de keukenschermen van Oostendse restaurants, ontdek je kraakverse adresjes (van hippe koffiebars over sfeervolle terrasjes tot culinaire toppers), leer je eigenzinnige foodshops kennen zoals nooit tevoren en proef je van de lekkerste streekproducten. Op Food’O kun je terecht voor creatieve inspiratie, lokale tips, nieuws en weetjes om een onvergetelijk moment in Oostende te beleven. Laat je meevoeren op onze zee van smaak via www.foodo.be en tot gauw in Oostende! Food’O is een idee en initiatief van Toerisme Oostende vzw. Met dit platform wil Toerisme Oostende de kwaliteit en diversiteit van culinair Oostende op de kaart zetten