Sofie Dumont kookt heerlijk lokaal met Passendale Bio. Met deze 3 recepten verover je de harten van cheese lovers, jong en oud
Sofie Dumont is naast drukbezette lady chef ook mama van Grace. Met haar gezin tafelen staat met stip tussen haar happy moments. Kaas is een vast ingrediënt op het menu des huizes Dumont, verwerkt op alle mogelijke manieren. Voor Sofie is kaas dan ook hét perfecte ingrediënt om uit te pakken met 3 verrassende recepten die nooit mislukken en iederéén aan tafel lust. Heerlijk toch!
“Als kind bleef ik elk weekend bij mijn meme. Haar “bokes” met Passendale-kaas zullen me altijd bijblijven. Dan hield ze een brood tegen haar borst en sneed ze er met een groot broodmes dikke sneden van. Die smeerde ze in met een dikke laag goeie boter”, glimlacht Sofie. “Gezellig rond de tafel, samen eten en keuvelen over de onnozelste dingen. In de keuken duiken met een Belgische biokaas was dan ook een plezierige opdracht. Jonge gezinnen hebben het superdruk, daarom bedacht ik drie recepten die ik ook vertaalde in een kidsversie. Ik hoop dat ik iedereen met deze eenvoudige recepten kan inspireren om iets lokaals en biologisch op tafel te toveren.“ — SOFIE DUMONT
Natuurlijk duo:
Vanuit de filosofie “weet wat je eet” doet Sofie niets liever dan kokerellen met verse, lokale en biologische ingrediënten. Niets gaat boven een eerlijk en puur, maar smaakvol gerecht. Sofie experimenteerde met een kaas van eigen bodem en brengt het zoete met het zoute van de Passendale Bio kaas samen tot enkele creaties waarvan àlle ogen gaan blinken. Het resultaat? Delicieuze kaasrecepten “in ‘t groot en in ‘t klein”.
R E C E P T E N
Ontbijtmuffins van ei, tomaatjes en Passendale Bio
Ingrediënten (6 personen): 12 scharreleieren – 6 sneetjes Passendale Classic Bio, in stukjes gesneden – 1 zoete ui, fijngesneden – 1 handvol spinazie – 125 g zachte zongedroogde kerstomaten – Handjevol basilicum, grof gehakt – Peper en zout – Cupcakevorm, ingevet – Bakpapier, in vierkantjes geknipt
Bereidingswijze : Klop de eieren los met peper en zout – Meng er de fijngesneden ui onder – Plaats de uit bakpapier geknipte vierkantjes in de ingevette cupcakevormpjes – Verdeel hierin het ei- en uimengsel – Verdeel vervolgens de tomaatjes, grof gehakte basilicum, spinazie en de Passendale Bio kaas over het mengsel – Bak 15 minuten op 190°C en laat 5 minuten afkoelen in de vormpjes
Kids versie — Cheese ahoy muffinbootjes met Passendale Bio
Afwerking : Neem een afgekoelde muffin – Leg 2 sneetjes kaas op elkaar en snij er de zeilen uit – Steek op een prikker met een klein vlaggetje uit een groente naar keuze (bv. komkommer of tomaat)
TIP — De spinazie kan je vervangen door een handvol verse wortelrasp of erwtjes
Toast met pesto van groene olijven, Passendale Bio en salade van avocado en radijs
Ingrediënten (4 personen) : 4 grote sneden zuurdesembrood of volkorenbrood – 8 sneetjes Passendale Classic Bio – 1 bakje kerstomaten – 400 g gemengde sla – 2 rijpe avocado’s – 1 bot radijsjes – Olijfolie – Peper en zout
Voor de pesto: 150g groene olijven – 2 el geraspte parmezaanse kaas – Peper – Sap en zeste van 1 citroen – 100 ml zachte olijfolie – 1 bot platte peterselie
Bereidingswijze : Doe alles voor de pesto in een blender en mix tot een gladde textuur, kruid af met peper en zout – Warm de oven voor op 200° – Bestrijk de snee brood met de pesto, beleg met plakjes Passendale Bio kaas en schijfjes kerstomaat – Grill de belegde snee brood ongeveer 5 minuten in de oven – Werk af met schijfjes radijs, blokjes avocado, peper van de molen en een scheutje olijfolie – Serveer met sla
Kids versie — Mummy Monsters met Passendale BIO
Bereidingswijze: Steek cirkels uit de sneden brood of gebruik ronde pistolets – Leg 2 sneetjes kaas op elkaar en snij in reepjes van 1 cm – Bestrijk het brood met de pesto of vervang deze eventueel door tomatensaus – Beleg met de reepjes Passendale Bio kaas – Gril ongeveer 5 minuten in de oven – Maak oogjes van de olijven die in sneetjes gesneden zijn – Serveer er extra komkommer of tomaatjes bij
TIP — Voeg een sneetje Gandaham of pancetta toe. Of gebruik ronde pistolets in plaats van een snee brood.
Croque wafeltjes met Passendale Bio, beenham, basilicum en tomaat
Ingrediënten (4 personen) : 2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg – 8 sneetjes Passendale Classic Bio – 8 sneetjes beenham – 1 bot basilicum – 1 doosje zongedroogde tomaten – Wafelijzer
Bereidingswijze : Snij de basilicum en de zongedroogde tomaten fijn en verdeel gelijkmatig over 1 vel bladerdeeg – Beleg met de sneetjes beenham en Passendale Bio kaas en leg er het tweede vel bladerdeeg op – Snij het bladerdeeg in stukken zodat ze in het wafelijzer passen (vorm maakt niet uit) – Laat de wafels 5 minuten in het wafelijzer bakken, haal ze eruit wanneer ze krokant en goudbruin zijn
Kids versie — Wacko Wafeltroetels met Passendale Bio
Afwerking: Snij de gebakken wafels in driehoeken – Maak oogjes uit groenten naar keuze (bv. komkommer en olijven) – Maak tanden van reepjes Passendale Bio kaas – Maak een tong uit beenham
Zin in een kaasklassieker met hedendaagse twist of wil je verraste gezichten bij je kinderen aan tafel? Rep je naar de keuken en probeer de creaties van Sofie uit. Je kan deze recepturen ook nalezen op ilovecheese.be.
100 % BIO, 100% LOKAAL
Passendale Classic Bio is een Belgische artisanale kaas die geproduceerd wordt in het gelijknamige West-Vlaamse dorp Passendale. De kaas heeft een laag zoutgehalte, een eetbare korst en is van nature zonder lactose. Bij de productie van Passendale Classic Bio wordt 100% Belgische biomelk opgehaald bij Belgische bioboeren die zich op maximum 50 km rond de kaasmakerij van Passendale bevinden. Hiervoor werkt Passendale samen met Biomelk Vlaanderen, een coöperatie van Belgische bioboeren. De bioboeren kiezen er bewust voor het gebruik van antibiotica aanzienlijk te beperken en hun dieren zoveel mogelijk te verzorgen met homeopatische middelen. De koeien beschikken over meer ruimte en staan zo veel mogelijk in de wei, meer dan 120 dagen per jaar.
Om een kaasbol te fabriceren zijn zes kaasmakers nodig en dit vergt handwerk, waardoor elke bol uniek is. Terwijl de wrongel bij de meeste kazen in vormen geperst wordt, wordt het bij Passendale gedurende een dag in linnen doeken afgevuld. Op deze manier druipt de wei eruit en wordt de wrongel door zijn eigen gewicht samengeperst. Deze traditionele productiemethode is een wereldwijd unicum en geeft naast de unieke broodvorm ook de kenmerkende gaatjesstructuur aan de kaas. Het volledige Passendale-gamma vind je hier.
K A A S W E E T J E S
Biologische producten worden geteeld zonder het gebruik van kunstmest, pesticiden of antibiotica. – Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12). Daarnaast bevat kaas een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium. – Passendale Classic Bio is 100% vegetarisch, dankzij het gebruik van vegetarisch stremsel. De kaas is van nature lactosevrij en heeft een laag zoutgehalte i.v.m. soortgelijke halfharde kazen. – Passendale bevat geen conserveermiddel en ook de korst is perfect eetbaar. – De kaasmakerij van Passendale beschikt over meer dan 85 jaar kaasknowhow. – Kaas bewaar je best koel op max 7°C.