Pistolet Original: Paascreatie van sterrenchef Karen Torosyan

Met een sterrencreatie van chef Karen Torosyan, restaurant Bozar – Brussel, duidelijk geënt op het traditionele paaslam, voegt Valérie Lepla, een nieuwe creatie aan haar assortiment sterrenpistolets toe, inmiddels de 15de in de rij.

“Karen is wilskrachtige, vrijgevige en vastberaden man die een culinaire emotie opwekt… Zijn beroemde korstcreaties, een werk van precisie en passie, is daar het bewijs. Geïnspireerd en getraind door getalenteerde mannen als Alain Troubat, Pascal Devalkeneer en David Martin, is Karen opgeklommen naar de sterrenhemel…” aldus Valérie.

Armeniër van origine, kwam Karen op 18-jarige leeftijd in Brussel aan en groeide uit tot een even briljante als unieke chef-kok. Hij volgde een opleiding in de brouwerijwereld en ontdekte de gastronomie in sterrenzaken. In 2010 werd hij chef-kok in het Bozar Restaurant (Brussel), waar hij de titel van Artisan Cook of the Year (GaultMillau, 2017), de titel van Wereldkampioen Pâté Croûte (2015) en een ster in de Michelin-gids (2017) veroverde.

Karens pistolet start met een kefta op basis van het vlees van de schouder van het Lozère-lam (de schouder van het lam werd uitgebeend en gehakt om een vlees van grote smaak te verkrijgen). Het is een seizoensgebonden gerecht dat de dimensie van het paaslam een nieuwe boost geeft en meteen een andere manier is om het paaslam te eten. Karen: “ Ik ben een fan van het eerste uur van Pistolet Original. Ik hou van het concept en de manier waarop Valérie de pistolet opnieuw uitvindt. We hebben veel gemeen. Naast mijn wens om met Valérie te werken, wilde ik een kefta voorstellen omdat ik van dit type straatkeuken hou.”

Pistolet Original is tegelijkertijd een aangename plek, een kruidenierswinkel, een toonbank waar u een kleine maaltijd kunt delen in een vriendelijke sfeer, in een eigentijdse en originele omgeving. U kunt ook alle pistolets, suggesties en kruidenierswaren meenemen of op kantoor of thuis laten afleveren.

Pistolet Original biedt een uitgebreid menu van pistolets gevuld met of vergezeld van typisch Belgische producten en recepten, koud en warm… Amerikaanse bereidingen, hasjpickles, grijze garnalen, radijs en uien cottage cheese, gouda en witlofsalade, grijze garnaalkroket, mayonaise bolletjes, Luikse pudding of suggesties zoals Bloempanch, de “Cordon bleu”, of een huisgemaakte “Fish”, een Belgische quinoa salade of een 100% huisgemaakte hamburger.

De prijs van deze originele pistolet van Karen Torosyan is 9,50 euro. De nieuwe creatie is verkrijgbaar in beide Pistolet Original vestigingen in Brussel.

Recept pistolet van Karen Torosyan – ingrediënten voor 4 pistolen

Het traditionele zondaagse Brussels broodje ofte pistolet is het basisingredïent van deze bereiding, andere belangrijke ingrediënten zijn de harissa, de kefta en de yoghurtsaus.

Harissa:

Ingrediënten: 6 bosjes koriander, 2 bosjes peterselie, 1 bosje munt, 12 rode pepers, (gehalveerd, geleegd, geblancheerd), 6 teentjes verse ontkiemde roze knoflook, 13gr karwijzaad geplet met een stamper, 1L olijfolie. Doe deze ingrediënten in een mengkom cul de poule, giet de olie erover, meng tot je een basis krijgt die op een pesto lijkt ( pas op, het mag geen coulis zijn, er moeten kleine stukjes kruiden overblijven).

Kefta-mengsel

Ingrediënten: 500g schouder gehakt van het Lozère-lam, 1 eetlepel zout, 2 snufjes Espelette-paprika, 2 snufjes komijn, 1 ei, 1 geraspt teentje knoflook, 25gr van de zelfgemaakte Harissa. Doe het vlees en alle ingrediënten in de mengkom en meng het op de laagste snelheid gedurende enkele minuten om een homogeen mengsel te verkrijgen.

Mint Yoghurtsaus

500 gr Biologische yoghurt, 2 takjes verse munt, een snufje Espelette-paprika, 1 geraspt teentje knoflook, een groot snufje zout

Extra ingrediënten: 250gr tomaten geleegd en in grote blokjes gesneden, 250gr komkommers geleegd, ongeschild en in grote blokjes gesneden, 50gr fijn gesneden sjalot, 8 kleine slablaadjes, wilde koriander.

Presentatie

Verdeel uw Kefta in 4 grote knoedels, spies ze op kleine metalen spiesen – Grill en bak ze in een grillpan en zet ze vervolgens 10 minuten in de oven op 180°. Leg op de onderste helft van uw pistolet 2 grote eetlepels yoghurt, wat sla, het knapperige tomaten- en komkommermengsel, snij je hete kefta in 2 schuine kanten en leg het vlees op het garnituur, sluit af en geniet!