Izakaya beleving met bijzonder klantvriendelijk drankenarrangement in Brasserie Latem

Topsommelier en chef-eigenaar Peter Van den Bossche van Brasserie Latem heeft een zwak voor izakaya of typische Japanse ‘bistro’ beleving. Zijn interesse gaat zo ver dat hij voortaan aan de Japanse bar een izakaya of bistro menu serveert. Met vijf bijpassende uitzonderlijke glazen bier en wijn waarna men nog achter het stuur mag kruipen.

Met zijn Izakaya Menu, van maandag tot en met donderdag geserveerd aan de typische bartoog, toont Peter Van den Bossche met vijf Japanse gerechtjes zijn affectie voor de Japanse eetcultuur. Voor bijpassende dranken selecteert hij het beste uit zijn brede wijn-, en bierkelder. Hij laat zich daarbij eveneens inspireren door zijn madeiracollectie, de grootste in het land, met referenties die teruggaan tot 1850.

Op die manier brengt Peter Van den Bossche twee karakteristieken van Brasserie Latem samen in één menu. Zijn passie voor verzorgde westerse en Japanse bistro en brasseriegerechten complementeert hij met een zorgvuldig en breed geschakeerd aanbod aan dranken waaronder een topchablis, markante geuze, prachtige vin jaune, ambachtelijk sake en unieke madeira. Van elke drank wordt voldoende geschonken om van hun eigenheid te kunnen genieten zonder dat men daardoor niet meer in het verkeer mag rijden. Prijs van deze bijzondere 5-gangen menu met inbegrip van passende dranken en water bedraagt € 89.

Peter en zijn chef bereiden de vijf gerechten in het zicht van hun gasten en duiden gerechten en dranken. Ma-saba of makreel wordt in fijn zout zeer kort gepekeld, dan snel licht gebrand en vervolgens met dashi, bieslookolie en appelbloesem en cuzco bleaf geserveerd. Daarbij komt Chablis, Domaine l’Enclos 2017 van Romain en Damien Bouchard, opmerkelijke wijnbouwers in Bourgogne. Bij langoustine “Latem Style” met ponzu en sakura cress hoort een topper van bij ons: 3 Fonteinen Oude Geuze, Assemblage n° 13 van het seizoen 16/17. Bij tataki van o’toro (vet buikstuk van bluefin tonijn) met gemarineerde daikon krijgen gasten Vin Jaune 2011 “La Vasée” van niemand minder dan Bénédicte & Stéphane Tissot in het glas. Vers gesneden Tête de Moine vormt een geïnspireerde combinatie met in de schil geroosterde aubergine en de honingtoetsen van Shichida ‘Junmai’ sake.

Tot slot van deze unieke symbiose tussen westerse en oosterse drank- en eetculturen volgt met miso traag gegaard Brasvar vlees en Madeira n° 2 uit de befaamde Madeira Collection van Bert en Kris Jeuris. Voor wie met de auto is, werd dit bijzondere drankenarrangement zo samengesteld dat men na afloop nog legaal naar huis kan rijden.

www.brasserielatem.be

Brasserie Latem – Kortrijksesteenweg 9, 9830 Sint-Martens-Latem