Pizzeria Standard: een vleugje Italië in Sint Gilles

Sinds oktober 2020 is het centrum van Sint-Gillis een culinaire troef rijker. Pizzeria Standard brengt een combinatie van authentieke zuurdesempizza’s, frisse salades en een verrassende drankkaart. Alles wordt bereid met verse, biologische groenten en kruiden uit de buurt. Sinds 9 juni mag deze pizzeria nu ook gasten verwelkomen in het unieke, stijlvolle interieur na een periode die uitsluitend bestond uit take-away, delivery en terrasjes.

Het interieur zorgt voor een ongedwongen sfeer zodat men volop kan genieten van de kwalitatieve bereidingen, vlotte service en eerlijke smaken. De pretentieloze visie van de eigenaars is dan ook te herkennen aan het massieve houten meubilair en de industriële materialen die zorgen voor een sober, stijlvol decor waar de gerechten centraal staan. Vanden Eeckhoudt-Creyf architecten gingen voluit voor een interieur dat in zijn eenvoud een toegankelijke sfeer creëert. Niet meer, niet minder: gewoon een goede ‘standaard’.

Twee panden werden samengevoegd en vormen nu een rustig geheel, waarin de originele flocage op het plafond de toon zet. In de open keuken is de houtoven uiteraard de eyecatcher. De unieke verlichting draagt bij aan de gezelligheid en creëert cozy hoekjes in het ruime pand. Met de 68 zitplaatsen is er zeker voldoende plek om te genieten van een versgebakken pizza of knapperige salade.

De no-nonsense aanpak van Standard vond de ideale locatie in de bruisende buurt rond de Parvis of het Voorplein van Sint-Gillis. Voor de ontwikkeling van het perfecte zuurdesemdeeg – waar ze twee jaar aan werkten zakten ze meermaals af naar Italië, om de geheimen van het ideale deeg te ontdekken. Zuurdesem is licht verteerbaar en bevat geen suiker, wat het ook gezonder maakt. Het deeg wordt ambachtelijk met de hand gerold en de pizza’s worden gebakken in de authentieke houtoven, en zorgen voor een heerlijke bite met pure smaken en verrassende combinaties. Zo staat er een pizza met prei, spek en oude Brugse kaas op het menu en gerechten om te delen.

Farm to table

Voor de pizza toppings en de salades werkt Standard enkel met zorgvuldig uitgekozen producten, en liefst lokaal. Hierbij volgen ze het ‘farm to table’ principe. Groenten en kruiden zijn altijd van biologische teelt, en komen onbespoten van het veld bij de boer. Een van de lokale partners is Cycle Farm, een coöperatieve van groenten- en bloementelers ten zuiden van Brussel. Ook voor het vlees kiest men resoluut voor kwaliteit, met onder andere een samenwerking met de typisch Brusselse slagerij Segers om de hoek. Dat aanbod zorgt voor een verrassende kaart die verandert op het ritme van de seizoenen. Het resultaat is een eerlijk en kraakvers, seizoensgebonden menu met lekkere vegetarische en veganistische opties.

Ook de drankkaart kleurt lokaal, met onder andere biertjes van brasserie L’Ermitage uit Sint-Gillis. De signature Standard Aperol Spritz is daarnaast ook een klassieker bij de apero. Niet-alcoholische drankjes krijgen verder de nodige aandacht met een selectie verfrissende huisgemaakte cold brew infusions, limonades en ijsthees. Afsluiten doe je met een huisgemaakte brownie en een frisse scroppino.

Met vrienden iets eten, snel en lekker met twee na het werk, of samen met het gezin op zondag? De uitgebreide openingsuren zorgen ervoor dat iedereen er op elk moment terecht kan voor een snelle maar smakelijke hap.

Take-away en delivery: Wie geen tijd heeft om in de pizzeria van het lekkers te genieten, kan de pizza’s laten leveren of zelf ophalen om thuis af te bakken. Deze worden vacuüm verpakt aangeboden, en hoef je maar een paar minuutjes op te warmen voor een overheerlijk knapperige korst. Ook hier keek men naar kwaliteit en duurzaamheid. De verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar, en plastic wordt vermeden waar mogelijk.

Als opener bij onze ontdekkingstocht genoten we van een heerlijke en smeuïge humus van erwtjes leuk getooid met rucola en kerstomaat met een subtiele toets van ruwe maar erg lekkere olijfolie. Geserveerd met huisgemaakte en vers gebakken zuurdesembrood beslist een aanrader.

Nadien kozen we voor een pizza burrata, krokant gebakken bodem volop getooid met tomaten, gegrilde courgette, spinazie, rucola en kerstomaat krijgt hij ook enkele mooie toefjes van heerlijke zachte kaas en een vleugje zure room. Hoewel een pizzames tot het tafelgarnituur behoort is hij mooi, quasi onzichtbaar, voorgesneden wat het degusteren nog aangenamer maakt.

Pizzeria Standard is beslist een leuk adresje wanneer je in het centrum van St Gilles van het overdrukke Parvis weg wil; adresje waar je bovendien een vlotte service en vooral kwaliteit en smaak kan combineren.

Praktische info: Pizzeria Standard – Moscoustraat 11-13 – 1060 St Gillis – tel 02/218330 – saintgilles@standardpizza.be Openingsuren (alle dagen open): maandag tot vrijdag lunch: 12-14u en dinner: 17.30u–22u – Zaterdag 17.30u – 23u – Zondag: 12.30u – 22u.