Prieuré de Conques: een historisch oord met streekgastronomie

Rond 648 gaf Saint-Remacle, bisschop van Maastricht, de opdracht om een klooster te stichten in Conques, in het Graafshap Chiny. In 1173 werd de Prieuré geschonken aan de cisterciënzer monniken van Orval. Deze bouwden er een rust- en studiehuis. Ook vandaag nog lijkt de buitenwereld stil te staan onder de vierhonderdjarige jaar oude lindeboom van de Prieuré, met het ruisen van de Semois op de achtergrond…

In de Prieuré en in de Résidence wordt de traditie van gastvrij onthaal door de familie De Naeyer in ere gehouden …Elke kamer van de Prieuré heeft een eigen sfeer, is anders ingericht en aangekleed. De kamers van de Prieuré herinneren aan een ver en rijk verleden, meer bepaald krijgt men in de kamers op de 2de verdieping, onder een prachtig gebinte in rustieke en massieve eik, een perfecte weergave van de tijd van toen. De 8 luxekamers van de in 1990 gebouwde Résidence hebben uitzicht op het park, sommige zelfs met een leuk terrasjes en zorgen voor een betoverend onthaal.

Het lang epos van een door de Goden gezegende plek komt in 1942 in handen van de familie De Nayer, de nieuwe eigenaars van het domein van Conques. De Semois en de vijvers van Conques worden geëxploiteerd als visgronden (vooral voor paling en forel). Er wordt ook gewerkt in de omliggende weiden en bossen.

Anno 1963 renoveren Florimond en Simone De Nayer de Prieuré de Conques tot een hartelijk en luxueus hotel. In 1990 wordt er een bijgebouw opgetrokken: de “Résidence”.  Zij beheren het hotel tot in januari 1996 wanneer zoon Françis De Nayer samen met zijn echtgenote en zoon Jérôme de draad van dit familiegebeuren opnemen. “L’Hostellerie du Prieuré de Conques” wordt volledig gerestaureerd en aan de hedendaagse smaken aangepast. Zo grijpt de Prieuré terug naar de oorspronkelijke roeping van een gastvrije plek waar men kan genieten van het ruisende riet aan de oevers van de Semois  …

Niet alleen de hostellerie maar ook het restaurant vormt een leuke verademing in een oase van rust en kalmte. De familie De Naeyer zorgt voor een vast menu dat zo nodig, dagelijks aan de wensen van de gasten kan worden aangepast.

Als introductie kregen we bij het aperitief van onze proeverij enkele kaaskoekjes, een zomers soepje en een fijne smeuïge mousse van zalm opgefleurd met enkele knapperige aspergepunten. Het voorgerecht werd een dubbele medaillon van ganzenlever gemarineerd in porto met fijne compote van abrikoos en golden. Kwartjes van tomaat en dartel gesneden blokjes komkommer zorgden voor extra decoratieve elementen.

Volgde een geurig en leuk decoratief bord van gegrilde dorade filets met delicate saus van agrumes en mooie schijfjes groene asperges. Erg smaakvol en mooi evenwichtig met stevige accenten. Bij beide gerechten werd een uitstekende Château Carbonnieux geserveerd die voor een leuke ondersteuning zorgde en tegelijkertijd overbodige accenten wist te temperen.

Als hoofdgerecht kalfsmedaillon met delicate mosterdsaus verrijkt met exotische curreyprikkels, espuma van charlotte-aardappel die in de oven een smeuïg korstje van ganzenlever meekreeg. Een succulente bereiding die alle tafelgenoten kon bekoren. Onze wijnkeuze viel op een Cru Bourgeois Château la Commanderie, maar bleek niet meer voorradig. Als alternatief werd een Saint Estephe gesuggereerd, een karaktervolle wijn die met verve het hoofdgerecht ondersteunde, maar ook bij de selectie Waalse kazen een perfecte indruk gaf. Hij wist zelfs het dessert, zwarte chocolade met abrikozengarnituur en karamel van zure kersen een prachtig aroma en extra allures mee te geven.

Hostellerie Prieuré de Conques – rue des Conques – 6820 Florenville

Tel 061 -41 14 17 – www.prieuredeconques.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

ruime comfortabele kamers in La Résidence

attent onthaal

sfeervol restaurant

mooie en evenwichtige menu’s

decoratieve bereidingen

subtiele mix van smaken en dagverse ingrediënten

Delta:             1 muts

statig gebouw

traditioneel gastvrij onthaal

uitstekende streekgerechten

wijnkaart met 250 Franse wijnbenamingen