Recept van de maand: Benoit De Witte, sterrenchef – Tomaat Garnaal

Altano, tomaten & garnalen: het perfecte trio voor de zomer

Wist je dat het einde van de zomer de ideale tijd is om verse Noordzeegarnalen te eten? Combineer deze delicatessen met de beste tomaten van het seizoen – nu op hun hoogtepunt – voor een heerlijk Belgische klassieker. Maak het helemaal af met een glas Altano rosé, dat perfect past bij dit najaarsgerecht. Viva o verão, viva Altano! (Leve de zomer, leve Altano in het Portugees)

De Altano Rosé Bio, van de Symington-familie, blinkt uit door zijn frisse aroma’s, levendige fruitsmaken en elegante textuur, allemaal het resultaat van biologisch vakmanschap. Sterrenchef Benoit De Witte zorgt voor een super heerlijk gerecht dat dit trio van ingrediënten tot een succulente creatie transformeert.

Bereiding: Pel de garnalen met de hand. Schil de tomaten en snijd ze in stukken. Marineer ze met sherryazijn, olijfolie, zout (bij voorkeur Maldon-zout) en wat limoenzeste. Garneer het gerecht met verse kruiden en bloemen uit de tuin, zoals citroenverbena, munt en venkelbloemen. Werk af met een extra beetje limoenzeste voor een frisse en aromatische toets.

Serveer dit met een koude tomatenbouillon. Deze maak je door tomaten te mixen met sjalotten, knoflook, sherryazijn, munt en basilicum, en vervolgens op smaak te brengen met zout en peper. Mix alles goed en zeef het door een kaasdoek of fijne zeef. Dien op met een basilicummayonaise en geniet!

De Altano Rosé, gemaakt van biologisch geteelde druiven uit de Vilariça-vallei, is niet alleen de ideale wijn voor lange gesprekken op het terras, maar evenzeer voor deze nieuw creatie. Hij is samengesteld uit 70% Tinta Roriz, 20% Tinta Barroca en 10% Tinto Cão, en wordt het best geserveerd tussen de 10 en 12°C.

Altano Rosé heeft levendige aroma’s van watermeloen, framboos en granaatappel. Het palet is knapperig en verfrissend, met smaken van rode appel en watermeloen, en subtiele framboostonen op de achtergrond. De aangename zuurgraad zorgt voor een verfrissing die perfect is op warme dagen. Deze rosé is zonder twijfel een van de meest veelzijdige wijnen. Altano Rosé Bio te koop bij Delhaize (7,99€).

Sinds 2000 wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven in de geschiedenis van de wijnmakersfamilie Symington, die veertien generaties teruggaat. Vanaf het begin van het nieuwe millennium heeft Altano, de warme wind die door de Vilariça-vallei in de Douro-regio in het noordoosten van Portugal waait, zijn naam gegeven aan een reeks van vier jonge wijnen. Branco, Tinto, Biológico en Reserva: de namen van de Altano-wijnen zijn net zo eenvoudig als ze betekenisvol zijn in de wijnwereld. In België allen te koop bij Delhaize. In 2022 is er een nieuwe rosé aan het assortiment toegevoegd.

Deze creatie beantwoordt aldus Benoit perfect aan de keuken die hij wil brengen en inspeelt op het gevoel en de inspiratie van de dag en dit op basis van dagverse producten en het marktaanbod. Puur is een omschrijving die ook de gerechten van chef Benoit typeert waarbij hij op een zeer natuurlijke manier omgaat met finesse die zorgt voor een volwaardig smaakpotentieel