Restaurant Alain Bianchin heropent … voorzichtig

“We gaan opnieuw open! En dat voelt goed.”

Een uitdrukking van velen onder ons deze maandag, 8 juni. Ook hier hebben de klanten zich onmiddellijk gemeld en het reservatieboek wordt met de glimlach ingevuld. De chef-kok lacht ook want deze lange weken waren extra pijnlijk. De chef-kok werd door een tragisch familieongeluk getroffen en heeft daardoor ook niet meteen kunnen meesurfen op de “afhaalgolf”. Zijn hoofd stond er niet naar en hij was liever bij zijn familie omdat ze hem nodig hadden. Enkel de voorbije 3 weken had hij een afhaaldienst opgezet zodat hij… de boeken niet moest toedoen. De deadlines zijn er, zelfs als je een ster hebt. We hadden ons de viering van het vijfjarig bestaan van het restaurant anders voorgesteld.

Het is deze week alweer 5 jaar en 4 maanden geleden dat Alain Bianchin zijn eigen restaurant opende. Hij die twee keer had geschitterd in het Chalet de la Foret en de Villa Lorraine nadat hij was gepasseerd langs ronkende namen die inmiddels verdwenen zijn, zoals het Barbizon of het Hilton. In evenveel tijd heeft hij hier een trouwe klantenkring opgebouwd, liefhebbers van zijn kunst op basis van uitzonderlijke, plaatselijke en seizoensgebonden producten. Na een renovatie van het decor vorig jaar verwachtte hij niet dat hij zijn restaurant zo snel opnieuw moest heruitvinden.

De Covidcrisis heeft op 13 maart anders beslist. Gelukkig is de ruimte er wel en is de opstelling van de panelen tussen de tafels niet te omslachtig geweest. Het comfort en de elegantie van de lumineuze eetzaal en het hoge gedeelte aan de tuinzijde hebben niets van hun grootsheid verloren. In de keuken is de chef-kok gelukkig, maar voorzichtig. Deze week worden twee menu’s van 4 of 6 gangen voorgesteld. We zullen moeten wachten tot volgende week om het verleidelijke menu weer te zien verschijnen, elke dag variërend naar gelang de getijden en de oogsten.

Hoewel de take away een noodzaak was om een beetje cashflow te behouden en te voldoen aan de talrijke verzoeken van klanten, is de chef-kok nooit 100% tevreden geweest dat hij zijn gerechten in afhaalzakken moest steken. Dus het werd tijd dat dit stopte. Omdat hij zich veel liever concentreert op zijn werk als chef-kok dan op het vullen van bakjes. Voor hem is de essentie van zijn beroep het creëren van emotie en het behagen van zijn klanten. Dit is veel moeilijker te realiseren vanop een afstand, en dan nog eens in plastic.

Maar dat weerhoudt de chef er niet van om geen enkele piste uit te sluiten. Er wordt zeker voorrang gegeven aan het herstel. Zijn klanten opnieuw zien, zijn team opnieuw aanzwengelen en een echte en mooie kookkunst opbouwen op basis van producten waar hij van houdt. Dit is meer dan ooit zijn credo. De vraag naar koks op verplaatsing of kookcursussen wordt niet uitgesloten, want zoals de afgelopen weken al vaak is gebleken, blijven we met Covid verrast worden. En we moeten voorzichtig blijven. Een ding blijft zeker, de chef en zijn team zijn 200% gemotiveerd. De klanten lijken hun voorbeeld te volgen. En dat doet deugd. Laten we hopen dat het blijft duren! Reserveringen aanbevolen!

Alain Bianchin – 663 Brusselsesteenweg – 3090 Jezus-Eik – +32 2 657 67 88

Open dinsdag t/m vrijdag – 12:00 – 14:30 & 19:00 – 22:30 uur – Zaterdag 19:00 – 22:30 – Gesloten zaterdag lunch – Zondag – Maandag

www.alainbianchin.be – info@alainbianchin.be