Restaurant Antonio Morreale – Sterrebeek

De covid-pandemie betekende voor de opening van restaurant Antonio Morreale in Sterrebeek een forse tegenvaller. Ondertussen lebben chef Antonio en gastvrouw Marilena hun nieuwe exploitatie op de rails gekregen en verwennen ze naar hartenlust hun gasten met innovatieve en creatieve Italiaanse en tevens Siciliaanse specialiteiten.

Antonio heeft ondertussen zijn strepen verdiend met zijn streven om de authenticiteit en originaliteit van de échte Italiaanse producten optimaal in zijn gerechten te verwerken. Tijdens zijn opleiding en studies aan de hotelschool van Palermo op het Italiaanse eiland Sicilië, genoot hij van de praktijkervaring van de beste Italiaanse topchefs die hem bovendien de liefde voor de eigen regionale en nationale producten als een onuitwisbare passie meegaven.

Restaurant Da Pepe werd voor hem op 22 jarige leeftijd de eerste kennismaking met de Italiaans-Belgische keuken. Zijn eerste vaststellingen als jonge chef waren in feite ontgoochelend, vermits hij in België ontdekte dat de echte Italiaanse keuken op menig vlak was afgezwakt qua producten en smaken. In restaurant Da Pepe introduceerde hij opnieuw de authenticiteit en originaliteit van de echte Italiaanse producten, tot grote voldoening van het cliënteel. Een streven dat Antonio nadien ook in de andere etablissementen waar hij terechtkwam realiseerde. Jammer genoeg bleek een deel van het cliënteel niet altijd de echtheid van de Italiaanse producten te appreciëren.

In de beginjaren van het nieuwe millenium installeerde hij zijn eigen restaurant in Zaventem, restaurant waaraan hij meteen zijn naam verbond. Een uitgelezen kans om de authenticiteit centraal te stellen en zijn klanten, klassieke en creatieve gerechten te serveren. Hij bewees meteen dat mits het nodige respect, de échte Italiaanse producten voldoende innovatieve  toetsen bezitten om ook Belgische fijnproevers optimaal te verwennen. De diverse bereidingen met verse producten en de eigen creaties droegen bij de gasten heel wat bewondering weg. De Italiaanse gastvrijheid uitte zich bij Antonio in overweldigende schotels met pittige accenten die zelfs bij regenweer, de zuiderse zon tevoorschijn toverden.

De typische Siciliaanse accenten leverden hem, nauwelijks enkele jaren na de opening, de erkenning ‘beste Italiaans restaurant van Brussel en rand’ op van de Deltagids Brussel 2009/2010. Ondanks het groeiend succes en de ruime interesse van vele fijnproevers besliste het echtpaar begin 2018 een nieuwe uitdaging aan te gaan en sloten ze de deuren van hun restaurant. Een beslissing die vrij spoedig werd herroepen omdat ze vaststelden dat hun passie en levensvreugde in de gastronomie verborgen lag. In centrum Sterrebeek kochten ze een leegstaande beenhouwerij die ze volledig herinrichten en transformeerden tot een licht en luchtig restaurant, met sfeervolle elementen en gemoedelijke familiale toetsen. Gezien de zoektocht naar bevoegd personeel niet altijd makkelijk is, bleef het aantal plaatsen beperkt al beschikken ze over een privatiseerbaar zaaltje, maximaal 10 personen, en een vrij groot terras dat deze zomer behoorlijk druk uitviel.

Restaurant Antonio Morreale is opnieuw een culinaire tempel waar de gasten volop kunnen genieten van Italiaanse specialiteiten. Antonio heeft zijn aanbod gebundeld in een aantal leuke menusuggesties, een klassieke kaart en seizoensuggesties die hij aan het marktaanbod aanpast. Dagverse producten en onbetwistbare kwaliteit blijven hierbij de belangrijkste elementen. Het Menu van de maand, 3 gangen met meerdere keuzemogelijkheden kost 44.5€, het truffelmenu 4 gangen, 74.5€, het 5-gangen degustatiemenu 69.5€. Er is ook een lunch, 2-gangen aan 22.5€ en een champagnemenu, 5 gangen, met inbegrip van alle champagnes 150€, dit mits reservaties voor minstens 4 personen.

Wij gingen voor onze proeverij grasduinen in het globale aanbod en opteerden als voorgerecht voor een creatie van ganzenlever met gekarameliseerde appeltjes en een kroket van haas op bedje van witloof. Het hoofdgerecht werd een filet van hert met seizoengarnituur en een geroosterde inktvis.

Bij het aperitief serveerde Antonio twee leuke hapjes, een huiscreatie van geroosterde aubergines met fijn honig sausje en een tempura van garnaal met pittige mosterdkorrels. De ganzenlever kreeg een mooi garnituur van gekarameliseerde appeltjes met een aangenaam zoet sausje, een persoonlijke creatie van de chef. Onze kroket van haas bleef aangenaam smeuïg met mooie krokante stukjes haas op een zeemzoet bedje van grondwitloof. Beide erg lekker en decoratief.

De filet van hert werd een uitbundige overvolle creatie, de filet mooi rosé gehouden en toch zeer mals met ruim aanvullend assortiment van knapperige groentjes en mooi romige sausje was bijzonder lekker. Ook onze geroosterde inktvis werd een overvloedige schotel, perfect geroosterd en mooi garnituur van kerstomaatjes met honig. Enkele partjes van zoete aardappel en knapperige varkenswangsneetjes zorgden voor een aangenaam en evenwichtig smaakpalet. Tweemaal een perfecte lekkere bereiding. Als compagnon bij dit alles kozen we een Lingone Negroamaro 2017, 14.5% alc vol,  met stevige rode kleur, die zorgde voor leuke aanvullende toetsen en karaktervolle hints, elegant met een lange, zachte afdronk.

Restaurant Antonio Morreale – Mechelsesteenweg  212 – 1933 Sterrebeek – tel 0498/072 032 – www.antoniomorreale.be gesloten op maandag en dinsdag, overige dagen open ’s middags en ‘s avonds.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes – creatieve gerechten – authentieke Italiaanse bereidingen met dagverse producten – mooi smaakpalet en evenwichtig

Michelin: vermeld