Restaurant Baracca – Leuven

De inspiratie voor Baracca, een nieuwe eettempel in de Tiense straat in Leuven komt van de Italiaanse voorouders van de uitbaters die overdag in de steenkoolmijnen werkten en ’s avonds in houten woonbarakken hun smeuïge verhalen met elkaar deelden,  terwijl ze samen iets aten en dronken.

Deze togetherness tussen de verschillende generaties wil Baracca uitdragen met pizza’s, social bites & cocktails! Ervaring hebben ze in Baracca alvast zat gezien de nauwe familiebanden met het Italiaans restaurant Pepenero in de Muntstraat, net achter de hoek.

De social bites van Baracca zijn vers en huisbereid. Deze kleine hapjes roepen op tot dialoog en brengen de mensen dichter bij elkaar. Wat is het nut van eten als je het niet kan delen met je geliefde(n)? After all, (food)sharing is caring!)

Light & crispy, de knapperige wood oven pizza’s worden gebakken in een klassieke en traditionele houtoven. Ze zijn bereid met een unieke ‘pasta madre’, een familierecept dat ze geheimhouden. Een huisbereide gist die dagelijks wordt onderhouden volgens de regels van de kunst is alvast een van de onontbeerlijke basisingrediënten. Dit arbeidsintensief werk resulteert in een zeer luchtige, krokante pizza die goed verteert.

Het concept van Baracca is hip en eigentijds, een leuke formule met de ‘social bites’ (kleine gerechten die je kan delen met je gezelschap), de prachtige lange toog, het hip uitgedoste personeel voorzien van een oortje en de hoge concentratie hipsters in het restaurant. Het trendy interieur wordt aangevuld door twee cosy zithoekjes aan de vensters van de Tiense straat, zithoekjes overladen met kussens en plaids. Van hieruit heb je zicht op de pizza-oven en de chefs die druk in de weer zijn met hun voorbereidend werk. Op de marmeren tafeltjes die doen denken aan de eeuwenoude tables des mères in Lyon, een leuk garnituur van oliën en zout, bestek en servetten, worden aangevuld met makkelijk zittende lederen fauteuilstoelen zodat je rustig en ontspannen van de gerechten kan genieten.baracca-132725

Wij opteerden bij onze proeverij voor het suggestiemenu ‘Dolce Vita’, 41€ per persoon bestaande uit proevertjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Bij het aperitief een leuk trio van knapperige hapjes. De vitella tonato was heerlijk zacht en mooi smeuïg, de burrata super vers, mooi fris en getooid met een heerlijke mousse van tomaat, de ragfijne druppeltjes olijfolie zorgden voor tintelende accentjes, de taxos tenslotte kreeg hoewel origineel van Mexikaanse origine, een vleugje Siciliaanse zon mee waardoor het exotisch karakter werd opgewaardeerd en de avocado met zachte room tot een leuke creatie uitgroeide.

Als voorgerecht serveerde men een creatie van gefrituurde scampi’s in een mooi pittig sausje dat perfect kaderde in de zomerse sferen. Het hoofdgerecht werd de onvermijdelijke pizza baracca, Een pizza to share met parmaham en zalm, leuk krokant gebakken met weelderig garnituur van burrata, ruccola, tomaat en crest. Een karaktervol gerecht, mooi smeuïg en knapperig, boordevol smaak en vooral erg lekker. Een uitnodiging om opnieuw te proeven. Als afsluitend dessert een mix van citroentaart en cheese cake. Ons wit wijntje bleef perfect gekoeld in zijn marmeren omhulsel en kon derhalve op leuke wijze een mooie ondersteuning bieden.

Baracca – Tiensestraat 34 – 3000 Leuven

www.baracca.be – gesloten op zondag & maandag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

sfeervol en gezellig interieur

leuke en creatieve maar vooral smaakvolle bereidingen

krokante pizza’s volgens geheim familierecept

GaultMillau:  13/20

rijkelijk verzorgde pizza’s van zuurdesemdeeg

grote cocktailkaart

vlotte, informele bediening

unieke vibe