VLAM en chefs Rode Duivels onthullen enige echte WK-gerechten

Unieke WK-recepten van Rode Duivel chefs Bartel Dewulf en Frédéric Decruyenaere brengen Belgische producten met een vleugje Panama, Tunesië en Engeland. VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, lanceert zijn WK-campagne, in samenwerking met de chefs van de Rode Duivels. Chefs Bartel Dewulf en Frédéric Decruyenaere werkten samen met VLAM negen WK-gerechten uit geïnspireerd door Panamese, Tunesische en Engelse klassiekers… maar met Belgische producten. Deze unieke WK-recepten worden door VLAM verdeeld via LekkerVanBijOns.be en via slagers en retail in België.

Per tegenstander van het nationaal elftal in de eerste ronde werkten de chefs drie verschillende recepten uit. Zo bieden ze voor ieder wat wils. De recepten zijn:

•Panama: Gegrilde steak met papaya, avocado en kokosmelk; Mofongo (Panamese gehaktballetjes); Kip met look en broccolini

•Tunesië: Rundkofta met knolselder en komkommersambal; Tajine van kip met citroen en wortel; Vitello met Tunesische smaken

•Engeland: Kipnuggets met bloemkool en aardappelpartjes; Côte à l’os met watermeloen en pas de bleu; Varkensgebraad met geraspte venkel en sinaasappel

“Net als wij, zijn onze spelers erg bewust bezig met hun voeding”, zegt Bartel Dewulf, de chef van de Rode Duivels. “Op verplaatsing zijn de maaltijden net zoals thuis een belangrijk moment: iedereen samenbrengen rond een lekkere maaltijd. Voor de maaltijden van onze spelers kiezen we ook bewust voor vlees van bij ons: het biedt hen de nodige kracht en voedingsstoffen om hun training en de inspanning van de wedstrijden te ondersteunen.”

Bewust lokaal

De Belg is steeds meer bezig met bewust kiezen.  De voordelen van lokale producten spelen daar een grote rol in. Een filosofie die zowel VLAM als de KBVB nauw aan het hart ligt. Om de Belg voor het WK in Rusland meer inspiratie te bieden om van de matchdagen thuis of bij vrienden een echt feest te maken lanceren ze nu samen de WK-gerechten. Zo eten we thuis net zoals de spelers in Rusland.

“Als chefs voor de Rode Duivels, de Red Flames en de U21 zijn zowel Frédéric als ik heel erg bewust bezig met de voeding die we onze spelers aanbieden”, zegt Bartel Dewulf, de chef van de Rode Duivels. “Daar speelt de oorsprong van de ingrediënten een immens grote rol en kiezen we steevast voor producten van bij ons. Ook in Rusland. Voor de voeding van onze spelers in Rusland zorgen we er ook bijvoorbeeld voor om belangrijke voedingsmiddelen zoals vlees mee te nemen naar Rusland. In België zijn we heel erg goed in het produceren van zeer kwalitatieve voedingsproducten. Daarom dat wij bewust kiezen voor de kwaliteit van bij ons.”

Eet als een duivel – Ook in Rusland eet het nationaal elftal producten van bij ons.

“Als Belgen mogen we terecht fier zijn op al het lekkers van bij ons”, zegt Anoek Van Wouwe, van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “Dat zit niet alleen in het vakmanschap van onze producten, maar evenzeer in onze Bourgondische eetcultuur, waar genieten centraal staat. We zijn dan ook heel erg enthousiast dat we iedereen tijdens het WK nu kunnen laten eten als een Rode Duivel.”

Wie de recepten wil ontdekken, kan terecht in de supermarkt, bij de slager in de buurt of op www.lekkervanbijons.be