Restaurant Café Alentejo – Evora

Vlakbij de Praça de Giraido, het centrale plein van het stadje Evora, vinden we in een oud historisch gebouw, het restaurant Café Alentejo terug.

Initiatiefneemster was Rita Maria Camarate de Campo Simao, geboren in Evora, die tijdens haar studies in Lissabon meer dan eens met heimwee terugdacht aan de geurige keuken van haar grootmoeder. Toen ze naderhand aan de universiteit van Evora een extra vorming volgde, ontdekte ze bij toeval deze leegstaande locatie. Ze schoof meteen de studies terzijde en creëerde Café Alentejo.

Het restaurant werd geopend in1999 en wil de familiale traditie van openhartigheid handhaven en meteen koppelen aan een aantal authentieke recepten die de veelzijdigheid van de regio weerspiegelen. Tegelijkertijd worden de lokale wijnen in de kijker geplaatst waardoor een perfecte combinatie ontstaat die de gerechten nog beter tot uiting laat komen. Een gepassioneerd team waarborgt de bezoekers een unieke ervaring.

Binnentreden in Café Alentejo is meteen terechtkomen in een unieke, warme atmosfeer waar je een joviaal onthaal wacht. De inrichting sluit perfect aan bij de authenticiteit die men wil uitstralen, mooie gewelven, zware houten meubelen, muren boordevol decoraties, een geheel dat teruggrijpt naar de tijd van toen.

De keuken barst van traditionele gerechten met accenten op het regionale maar evenzeer met specialiteiten uit het diepere Portugese hinterland. Opener is de oeroude starter bestaande uit kazen, olijven, pepers, koude salades, allerhande kroketten en aangepaste sausjes, vergezeld van huisbereide broodjes, divers in kleur en samenstelling. Het menu wordt aangepast aan de seizoenen maar de ossenstaartsoep met rode wijn is en blijft in elk seizoen een topper van formaat. Andere leuke, lekkere en aromatische bereidingen zijn de vissoep, wangetjes van het zwarte varken, een regionale wildcreatie en de Café Alentejo steak. Vanzelfsprekend ontbreekt de ‘cod’ ofte kabeljauw niet, ovengebakken met lokale kruiden, enkele sneetjes aardappel en aangepast sausje is dit een niet te versmaden lekkernij.

Na de traditionele opener genoten we van varkenswangetjes leuk gekruid met Moorse invloeden en pittige accenten van citroen. Een kabeljauw uit de oven bevestigde de authenticiteit van de keuken en kreeg door fijne ananassnippers uit de Portugese kolonies een vrolijk tropisch accentje. Het dessertassortiment aangevoerd door een levendige citroenmousse en heerlijke Serpakaaspuding met sinaasappel zorgde voor een mooie afsluiter. Een maaltijd die mede door een aantal lokale wijnen een prachtige pairing meekeeg.

Restaurant Café Alentejo – Rua do Raimondo 5 – Evora

www.restaurantcafealenejo.com