Restaurant Caney – c/o Hotel Eurostars Araguaney – Santiago de Compostella

Een verfijnd restaurant in een van de 5-sterrenhotels van de hoofdstad van Galicië, Santiago de Compostela. Een luxueuze inrichting met vooraan een grote en drukke bar die tevens als salon dient waarrond diverse kleine zaaltje stervorming werden uitgebouwd.

Pedro Toca is verantwoordelijk voor de globale culinaire infrastructuur en zorgt voor een internationale keuken die een aparte regionale afdeling meekreeg. Dagverse ingrediënten is een algemene norm die wordt aangevuld met seizoenproducten. Tal van mooie vleesbereidingen krijgen eveneens een aantal typische vis- en zeevruchtencreaties als component. Dit alles wordt gebundeld in een uitstekende kaart met eveneens leuke Galicisce suggesties, gewoonweg omdat de regio, de bestemming, aldus chef Pedro, ook aan de tafel kan worden ontdekt.

Als proevertje bij de DO Ris Baixas Valtea cuvée Especial brut nature 2014, serveerde de chef een fijne ‘buey de mar’, een creatie van krab gepresenteerd in wijnbladeren. Als voorgerecht een creatie van Sint Jacobsvruchten, een soort eierkoek, met leuke pittige tartaar met uitgesproken romige toetsen.

De gevulde spekrolletjes kregen extra canneloni met varkenswangetjes mee en genoten volop van een Do Valdeorras Sorteo Soro 2016. Het visgerecht werd prettig ondersteund door een pittige ragout van boletten met leuke zilte hints waardoor het geheel tot een succulente creatie uitgroeide. Het gerecht werd aangevuld met een DO Ribeiro Viño de Martin Escolma 2013. De gebakken garnalen, gepaneerd op een bedje van inktvis met romige saus zijn een van de huisspecialiteiten, zeer apart van smaak maar toch ongewoon lekker.

Het hoofdgerecht werd een ‘pularde de Mos’, verwijzend naar een origine van het gerecht, een piepklein dorpje in de buurt van Santiago di Compostela. De kip kreeg het gezelschap van ganzenlever en een zoete toets door toevoeging van honig. De DO Monterrei Father 1972 uit 2016 zorgde er voor dat alle smaakpapillen door de succulente bereiding, begeesterd werden.

Een assortiment zoetigheden bekoorde de zoete kauwen, voor ons een ietsje te veel porto-achtige creatie die net iets té zoet was. De DO Ribeiro Tostado de Costeira 2013 accentueerde dit zoete aspect te overduidelijk.

De Mosteiro di Xayoaroe grape skin distillate en de Fillaboa aged grape skin distillate, twee van de traditionele Galicische witte likeuren konden het menu wel op een leuke evenwichtige manier afsluiten.

Restaurant Caney – c/o Araguaney hotel Eurostars – rua de Alfredo Brañas 5 – 15071 Santiago de Compostela.

Culinaire commentaren

Tasted4you: 4 minutes

succulente maaltijd

mooie regionale specialiteiten

ruime smaakvariaties

mooie wijnpairing

erg lekkere witte likeuren

gepassioneerde chef

attentievol personeel