Restaurant De Notelaar – Buken

De tijd vliegt snel. Ook in de horecawereld. Eind deze maand is het precies vijf jaar geleden dat Stefaan Vanderstichelen met zijn team de exploitatie van dit typisch Brabantse restaurant overnam. Een verjaardag die de collectie mijlpalen verruimt en vooral de fijnproevers eens te meer op culinaire buitenbeetjes zal vergasten.

De geschiedenis van restaurant De Notelaar heeft ondertussen meer dan 30 jaar op haar teller staan. Eind 1986 ontdekken Eddy Verstreken en zijn echtgenote Agnes Van Ham inderdaad per toeval een te koop staande oude hoeve in het Brabantse Buken, een piepklein dorpje dat rustig verscholen ligt langs het kanaal Leuven-Mechelen. Na een grondige renovatie kunnen ze anno 1987 de deuren van hun restaurant openen. In de tuin overleeft een veel vruchtdragende notenboom de renovatiestorm en Agnes kiest resoluut voor ‘de Notelaar’ als benaming. Net als die boom, die symbolisch zijn vruchten het ganse jaar door laat degusteren, wou ook hun restaurant de fijnproevers permanent verwennen.

De kwaliteit van het eindproduct in Eddy’s keuken groeide bestendig en De Notelaar genoot bekendheid voor degelijke, kwalitatieve, typische Brabantse streekgerechten met dagverse groenten, deels uit eigen kweek, deels door aankoop op de Brusselse vroegmarkt. Bovendien specialiseerde het echtpaar zich ook in oester- en kreeftmenu’s die de kaart met de regelmaat van een klok, sierden.

In het vooruitzicht van het 20-jarig bestaan kreeg de Notelaar in de loop van 2006 een opfrisbeurt waarbij niet alleen de keuken, maar ook de bar en de zaal werden gerenoveerd. Door het verplaatsen van de oesterbak kon ook het sanitair worden uitgebreid en kreeg men een bijzonder relaxerend en kleurrijk gevoel door het perfect op mekaar inspelen van het buitenlicht en de gekleurde lampen. Gans de renovatie dompelde de consument meteen onder in een rustige, charmante sfeer waar alle kommer en zorgen wegvallen. Kenmerkend voor De Notelaar was een 4-daagse werkweek, geopend van vrijdagavond tot en met maandagavond.

Nieuwe eigenaars gaven het restaurant een nieuwe impuls, Peggy en Andy bouwden het restaurant op een serene manier verder uit met een typerende gemoedelijke en huiselijk sfeer waar bij de keuken de klassieke waarden bleef ondersteunen met accenten op versheid, regionale producten en originele smaken. De oude nostalgische notelaar is jammer genoeg verdwenen, maar Andy vulde de open ruimte in met een leuk degustatieterras waardoor de gasten hier niet alleen van de keuken maar ook van de gezonde Brabantse buitenlucht konden genieten.

Ondertussen is het gastronomisch huis De Notelaar sinds een vijftal jaar in handen van chef Stefaan Vanderstichelen en zijn team. Stefaan liep eerst hotelschool in Wemmel en trok nadien voor een specialisatiejaar naar de hotelschool Oostende. Stefaan kwam o.m. terecht in een traditionele traiteurkeuken waar hij tal van producten nog beter leerde kennen. Een goede leerschool zo bleek bij de overname van de Notelaar, maar net onvoldoende om alle geheimpjes en details onder de knie te hebben. Voor Stefaan geen probleem, hij combineerde de exploitatie van het restaurant met extra vormingsactiviteiten die duidelijk in nieuwe smaakcombinaties worden weergevonden. Achter de muren van de opgeknapte hoeve serveren ze nog steeds fantastische streek- en seizoenproducten. Omringd door een huiselijke sfeer neem je plaats aan een modern aangeklede tafel en kan het een keuze maken uit verschillende gerechten of menu’s. Met een feestmenu nav. het 30 jarig bestaan van het restaurant werden de gasten meer dan ooit verwend, de basis voor nieuwe creaties die de smaakpapillen doen gieren van de pret.

Regionale en dagverse ingrediënten vormen de aandachtspunten van het restaurant dat nog steeds een 4-daagse opening hanteert van vrijdagavond tot en met maandagavond. Stefaan deed ondertussen beroep op een extra kracht in de keuken, zodat hijzelf in de zaal, de gasten kan verwelkomen en hun wensen en verlangens in de keuken, in aangepaste menu’s kan uitwerken.

Wij opteerden bij ons bezoek voor het maandmenu met als proevertje een leuke zilte oester en een quinoacreatie. Als opener een mooi knapperig slaatje met gerookte eendenborst en ganzenlever op een rijkelijk bedje van verse groentjes en mooi geurig sausje. Andere voorgerecht suggesties waren een scampi tomaat met basilicum of mosseltjes curry. Volgde een geurige en romige velouté van aubergines met fijne snippers van verse bieslook.

De keuze van het hoofdgerecht was erg uiteenlopend. Tafelgenoten kozen voor varkenswangen met vijgen met mooi groentegarnituur, een roodbaars in brickdeeg met tapenade van zwarte olijven en groentegarnituur. Wijzelf kozen voor een steak babytop met peperroom. Leuk mals vlees met knapperig korstje maar binnenin mooi rosé gehouden die vergezeld ging van een ruim assortiment groentjes en als einddecoratie heerlijk kruidige en mooi gebakken krieltjes meekreeg. Een 2de ronde van de chef met extra vlees en groenten blijft nog steeds kenmerkend door restaurant De Notelaar.

Als gezellige afsluiter serveerde Stefaan een leuk hartig dessert. Als huiswijnen bij het menu koos Stefaan voor een Zuid-Afrikaanse The Beachhouse 2017, Sauvignon blanc en een Spaanse Vina San Juan 2016, waar de Tempranillo druif in perfecte assemblage gaat met Merlot en Syrah.

De Notelaar – Bukenstraat 142 – 1910 Buken (Kampenhout)

Tel 016- 60 52 69 – www.denotelaarbuken.be

Maandmenu: 39€- wijnen 15€ – Seizoenmenu: 55€ – wijnen 15€

Gastronomie op maandag: middag en avond : 5 gangenmenu all –in 55€

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes

sfeervol en gezellig restaurant

dagverse ingrediënten

chef presenteert een 2de ronde van groenten en vlees bij hoofdgerecht