Back to school: met deze brain foods neem je een vliegende start

In september komt het studentenleven voor de Belgische studenten stilaan weer op dreef na een welverdiende vakantie. Om studenten een vliegende start van het academiejaar te bezorgen ging fietskoerierdienst Deliveroo alvast op zoek naar de beste gerechten voor optimale concentratie. Brain food please!

In populaire Belgische studentensteden zoals Gent, Brussel, Leuven, Antwerpen, Mechelen, Kortrijk, Brugge, Hasselt en Luik ontwaken studenten uit hun zomerslaap. Niet geheel toevallig kunnen studenten in al deze steden rekenen op Deliveroo, wanneer ze even geen inspiratie hebben om te koken.

We vroegen diëtiste en food & health blogger bij On A Healthy Adventure, Carolien Vreysen, naar de beste brain foods om studenten meteen in het juiste drive te brengen. Dankzij haar tips & tricks kunnen studenten zich ten volle concentreren tijdens de lessen, zonder in slaap te vallen!

“Een eerste belangrijke factor waar je best rekening mee houdt is je bloed-suikerspiegel. Zo hebben groenten, fruit, peulvruchten en pasta een lage impact, terwijl vette maaltijden en suikerrijke snacks je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Een snelle stijging zorgt voor een suikerpiek gevolgd door een suikerdip met als ongewenst resultaat dat je moe wordt. Je kiest dus best voor licht verteerbare maaltijden als je je goed wil blijven concentreren en niet in slaap wil vallen achter de schoolbanken. Dat geldt zowel voor ontbijt als lunch. ” Aldus Carolien Vreysen.

“Je kan niet één specifiek voedingsmiddel uitkiezen als “hét brain food” bij uitstek. Het is namelijk de combinatie en samenwerking van verschillende voedings-middelen die zorgt voor een goed geheugen en mentale scherpte. Het meest aangewezen voedsel om je brein te voeden, start vanuit een plantaardige basis met groenten, fruit, peulvruchten en volle granen. Dit zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedings-stoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.” Legt Carolien Vreysen verder uit.

“Ook al raden we een plantaardige basis aan, je hoeft daarvoor niet strikt vegetarisch te eten, maar er wel vaker voor te kiezen. Op andere dagen kan je dan perfect kiezen voor mager vlees zoals biefstuk of kipfilet. Zet ook minstens 1x per week vis op het menu en dan vooral vette vis zoals zalm of sardientjes. Die bevatten veel gezonde vetten, net zoals avocado, olijven, noten en zaden ook gezonde vetten bevatten die ons lichaam nodig heeft. Die laatste kunnen perfect dienen als gezonde snack tussendoor.”

“Alcohol en het studentenleven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De reden waarom studenten zich misselijk voelen na een avondje uit, is vochtverlies. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam waardoor je hoofdpijn krijgt. De afbraak-stoffen die vrijkomen tijdens de afbraak van alcohol kunnen je misselijk maken. De dag nadien voel je je niet zo goed en grijp je sneller naar vettig eten om je een beter gevoel te geven. Het enige dat helpt (als je teveel gedronken hebt) is de dag nadien extra veel water of een isotone sportdrank drinken. Isotone sportdrank bevat dezelfde hoeveelheid suikers, water en natrium als in ons bloed. Hierdoor worden die stoffen gemakkelijker in ons lichaam opgenomen en geraak je in een mum van tijd verlost van je kater.” besluit Carolien.

Enkele suggesties: Yoghurt bowl met noten, zaden en bessen als ontbijt zoals de Granola Parfait van bij Le Pain Quotidien Brugge; Pasta met groenten als lunch zoals de Verdura Light pasta van bij Basic Italian in Mechelen; Salade met gegrilde kip, kerstomaten en Grana Padano kaas van bij Exki in Waterloo; Vegetarische flammekuche met geroosterde paprika, aubergine en courgette van bij Debacker in Leuven; Salades met avocado zoals de zalm en avocado bowl van bij Maki Time in Charleroi; Poké bowl Hamachi San ban bij Poki Poké in Brussel en (Wok)gerechten met vis zoals de Ahi Tuna bowl van bij Pokéo in Luik.

Katerfood:

– Pad Thai met garnalen van bij Lucy Chang in Gent.

– wok met scampi’s van bij YouWok in Kortrijk.

– Pla Rad Prik gebakken vis in zoetzure saus van bij Aroy Thai in Antwerpen.

– Fish Biryani van bij Taste of India in Hasselt.