Restaurant Het Land – Berlaar

Meer dan twintig jaar terug startte Steven Bes samen met zijn echtgenote Mira in 1994 in de Lierse Begijnhofstraat het restaurant ‘Het Land van Belofte’ op. Een samenloop van toevallige omstandigheden en de aankoop van het aanpalende pand deed het echtpaar evenwel besluiten om de privé-woning in Berlaar tot een nieuw restaurant om te vormen. Hun restaurant is gevestigd in de vroegere leefruimte van het gezin en ademt nog steeds een erg ontspannen en huiselijke sfeer uit. Na een aantal transformatie konden ze hun nieuwe restaurant waarvan de naam werd ingekort tot ‘Het Land’ medio 2004 openen.

Een bezoekje aan restaurant Het Land blijft na vele jaren nog steeds een aangename, leuke culinaire ervaring. Geen drukte en heisa, maar een locatie waar men in een prettig interieur volop kan genieten. In 2009 zorgde Thijs Goossen trouwens voor een nieuwe frisse tint die menig bezoeker bekoort. De overstap naar de privé-woning beklaagt het echtpaar zich geenszins, door de aankoop van een naastliggend pand kunnen privé en restaurant perfect worden gekoppeld en hoeft men na een zware dagtaak geen vermoeiende kilometers meer achter het stuur te kruipen.

 

Het sobere decor ademt klassieke componenten uit met zwaar eiken tafels en stoelen die met gesteven katoenen tafelnappen worden gesierd. Elementen die mooi op elkaar inspelen met enkele decoratieve en klassieke wandversieringen. Door de grote ramen krijgt men een mooi zicht op de tuin. In een zuiders en Provençaals decor kan men hier bij zomers weer tafelen van aperitief tot en met de koffie. ‘Het Land’ biedt voor Steven de kans om zijn levensmotto ‘Lekker eten, een mooi glaasje wijn en goed gezelschap, als ingrediënten voor een geslaagde maaltijd’ maximaal uit te werken en aan zijn klanten aan te bieden.

De menukaart, waarvoor Steven zich op de loop van de seizoenen en de verse streekproducten accentueert, verandert regelmatig en biedt constant een serie lekkernijen deels bereid volgens klassieke werkwijzen, deels bereid met een ingeving van moleculaire en andere moderne inspiraties.

 

Twintig jaar ervaring heeft Stevens motto alleen versterkt en is tevens de aanzet naar een doorgedreven selectie van kwalitatieve ingrediënten waarbij groenten uit eigen streek een belangrijke rol vervullen. De klanten genieten aldus Steven, duidelijk van de hen bekende ingrediënten die ze op een totaal onverwachte manier op hun bord krijgen aangeboden.

De bereidingen worden quasi permanent aangepast mede door het gebruik van nieuwe technieken, belangrijk hierbij is het feit dat de natuurlijke eigenschappen van elk ingrediënt, ongeacht de gekozen techniek, primeert zodat de smaak behouden blijft. De gerechten van Steven Bes getuigen meer dan ooit van een enorme creativiteit van een duidelijk gepassioneerde chef, gerechten die inspelen op het verloop van de seizoenen en een stevige klassieke onderbouw uitstralen. De creativiteit en inventiviteit van de chef werd in 2009 bekroond met een Michelin-ster, kleinood dat Steven door een onverdroten inzet, nog steeds met fierheid bewaart en koestert.

 

Wij opteerden bij onze degustatie voor het nieuwe ‘classic” menu dat Steven introduceerde. Een nieuwigheid waarmee hij op de vraag van zijn trouwe klanten wil inspelen. Hij stelde immers vast dat de gasten de nagenoeg uitgemergelde inventiviteit die in talloze restaurant aan de oppervlakte komt, beu zijn en absoluut nood hebben aan eerder klassieke en onbetwistbare lekkere gerechten. Met dit type menu biedt hij een antwoord, een eerste proefperiode verliep erg succesvol zodat dit menu voortaan een aanvulling vormt op het traditionele aanbod van Het Land.

Als introductie genoten we van een smeuïge garnaalkroket met trosje geroosterde peterselie. Volgde een knapperige en beetgare asperge op Vlaamse wijze, asperges getooid met gebroken ei en extra garnituur van zeespinazie waardoor het gerecht een mooi ziltig accentje meekreeg. Het hoofdgerecht werd een kalfslende met krokante groene asperges, tuinbonen à la crème en morilles. Leuk rosé en botermals met heerlijke smaaktoetsen. Als afsluiter en vers gedraaid vanille-ijs me aardbei en een potje luchtige maar overheerlijke slagroom.

 

 

Restaurant Het Land – Smidsstraat 39 – 2590 Berlaar

Tel 03- 488 22 56 – www.hetland.be

Gesloten op zondag en maandag en woensdag- en zaterdagmiddag

Lunchmenu 43€ – 3-gangenmenu 51€ – wijnen 24€; Classic menu 49€ degustatiemenu 67€ wijnen 28€

 

Culinaire commentaren

 

Tasted4you: 5 minutes

smaakvariatie en succulente bereidingen

kwalitatieve ingrediënten

sfeervol, sober interieur

attente en elegante bediening

Michelin:       1 ster

gastvrij onthaal

beheerste afwisseling van smaken zorgt voor spanning

intieme hoekjes in de tuin

smaakvolle gerechten getooid met mediterrane zon

GaultMillau:  16/20

doordachte presentatie en opbouw

chef kookt op hoog niveau

pure smaken vormen schitterend geheel

zeer goede wijnkaart

verzorgd kader – leuk zomers terras

Delta:             2 mutsen

kwaliteitsrestaurant met Franse invloeden

ingrediënten kundig bereid

prachtige bloementuin