La Table de Mus: de must van Oud Korenhuis – Brussel

2016 was voor La Table de Mus een fantastisch jaar! Ze ontvingen het Certificaat van uitmuntendheid van TripAdvisor, kregen 13/20 in Gault&Millau, ontvingen de prijs van Best of 2016 for Brussels en werden lid van de Académie Culinaire de France … La Table de Mus is gewoon een must in Brussel ! Begrijpelijk temeer dat Mus zijn exploitatie omschrijft als : “De kookstijl en de service zijn een zaak van passie, vrijheid en liefde …”

Vanaf de eerste dag dat deze zaak opende, zit het er altijd afgeladen vol. Niet alleen bekende artiesten en Belgische politici, maar ook veeleisende gastronomen, verliefde koppels en zakenlui weten dit restaurant te vinden, omdat ze hier een kookstijl en een sfeer aantreffen die nooit teleurstelt. Door het succes komen er ook nogal wat beroemdheden over de vloer, waaronder Christian Clavier, José Vandamme, Patrick Ridremont, Ary Abittan en de ambassadeur van de Verenigde Staten.

In de meer dan 20 jaar dat Mus bezig is, legde hij een interessant parcours af. Opmerkelijk is dat hij zijn culinaire kennis steeds bijschaafde, nog altijd trouwens, om een kwaliteitsvolle keuken aan te bieden die gerust een ster verdient. De van Turkse origine Mustafa, beter gekend als Mus, kwam heel toevallig in de wereld van de gastronomie terecht. Afkomstig van een bescheiden familie startte hij op 16-jarige leeftijd met werken. Gevormd door grote chefs, talentrijke sommeliers en gedreven maîtres d’hotel, zoals mevrouw Ayse Ucar, Roland Debuyst, Alain Defoort, Yves Catulle, Michel D of Gaëtan Colin, leerde hij omgaan met de discipline en de strenge regels die eigen zijn aan topzaken. Zijn wil om te leren, zijn liefde voor de keuken en producten, zijn zorgvuldig werk, zijn talent voor trefzekere combinaties tussen wijn en gerecht en zijn onberispelijke service zorgden er al snel voor dat Mus erbovenuit stak.In 2004 opende Gaëtan Colin restaurant Jaloa en vroeg hij Mus om de bediening voor zich te nemen. Door hun gezamenlijk werk ontving Jaloa een Michelinster.

Door deze geweldige ervaring en omdat Mus graag onderneemt, besloot hij een eigen zaak te openen: La Table de Mus, een restaurant dat van in het begin een ongelooflijk succes kent. Zijn eclectisch clientèle zijn levensgenieters met verstand van zaken, die blij zijn om gastronomisch te kunnen tafelen tegen een schappelijke prijs. Het decor van La Table de Mus is strak maar warm, met zicht op de open keuken waar het kooktalent van chef Khaled Bouhamidi kan gevolgd worden. Belangrijk detail: de fraai gedekte tafels zorgen voor een vleugje extra chic.

Het bord resulteert in een symfonie van geuren en kleuren, telkens goed klaargemaakt en met veel liefde voor het vak. Seizoensproducten worden er gekoppeld aan originele accenten, wat de maaltijd onvergetelijk maakt. De service wordt geleid door Mus, die alles doet om het zijn gasten naar hun zin te maken. Gedreven en met kennis van zaken geeft hij meer uitleg bij de kaart en de aantrekkelijke menu’s.

Op het programma van La Table de Mus staan een lunch voor € 31 (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert), een menu “passion” van 3 gangen voor € 36 (inclusief wijnen: € 54). En voor de echte gourmets is er het menu “freedom” van 4 gangen voor € 49 (inclusief wijnen: € 72) of het menu “love” van 5 gangen voor € 66 (inclusief wijnen: € 95). Top of the bill is het menu “Mus” bestaande uit 3 voorgerechten, een hoofdgerecht, kaas en dessert, een 6-gangencombinatie voor €75, inclusief wijnen €110.

Weg van de drukte en de stress, maar toch vlak bij het historisch stadscentrum ligt Oud Korenhuis (Place de la vieille Halle aux blés), daar waar Mus en zijn La Table de Mus beslist nog mooie dagen tegemoet gaan.

Het menu ‘Freedom’ dat we voor onze proeverij selecteren kreeg als introductie een creatieve presentatie van carpaccio van wanguy rund met decoratie van haringkaviaar, een leuke opkikker voor smaakpapillen en mooie aanzet. Volgde zalm op japanese wijze, mooi gegaard met garnituur van erwtjes, groene asperges en zeevenkel. Een succulente zilte bereiding waarbij de zalm heerlijk rosé werd gehouden en het fijngerookt sausje voor een absolute meerwaarde zorgde.

Het hoofdgerecht werd een hoevekip uit Bresse op twee manieren bereid, het was vooral de superheerlijke leuk vierkante kroket die hier voor de onverwachte en verrassende smaaktoetsen zorgde. Als afsluiter een combinatie van rood fruit en sorbet, dessert dat bij zomerse dagen altijd en verfrissende eindtoets biedt.

Wij kijken alleszins belangstellend uit naar het nieuwe concept ‘Le Comptoir de Mus’ dat Mus in alle stilte voorbereid, door het figuurlijk op een ietwat langere baan te schuiven, speelt hij perfect in op de nieuwgierigheid van de fijnproevers. Met de herfstgroenten in het verschiet kan Mus ongetwijfeld voor een attractief en culinair extraatje zorgen.

La Table de Mus – tel +32 2 511 05 86 – Oud Korenhuis (Place de la Vieille Halle aux Blés) 31 – 1000 Brussel – op 2 minuten van Parking Albertine

Open van maandag tot zaterdag – zondag gesloten – woensdag gesloten (open na aanvraag voor groepen vanaf 15 personen)

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 5 minutes

gezellig en kunstvol interieur

attentievolle bediening

decoratieve presentaties

heerlijke smaakcombinaties met dagverse producten

subtiele wijnassociaties

GaultMillau:  13/20

adres om op te volgen

Delta:             1 muts

leuk restaurant

team met stevige geloofsbrieven

Franse keuken