Restaurant I Trulli – Brussel

Trulli zijn de typische huisjes in kalksteen zonder cement met een kegelvormig dak, kenmerkend voor het landschap van Puglia in Zuid-Italië, zeker in de streek van Bari. Hun conische daken en rustiek karakter zijn symbolisch voor de ondertussen beroemde gemeenten Alberobello en Locorotondo. Maar I Trulli is ook, en dat reeds meer dan dertig jaar, de naam van een van de beste Italiaanse restaurants van Brussel. Alles start in 1969 wanneer Pierino Pace, een jongeman uit de regio van Bari, in België arriveert en bij zijn ouders intrekt die enkele jaren daarvoor naar ons land geïmmigreerd waren. Deze jongeman, die toen hij negen jaar oud was reeds pasta hielp maken in het restaurant van zijn familie in Italië, kiest ook in België voor de restaurantbusiness, zij het eerst als jobstudent tijdens zijn studies.

Eens zijn studies afgerond, start hij zijn carrière in de meest beroemde restaurants van Brussel, waaronder in de voorgoed verdwenen en betreurde Trattoria in de Louizawijk. Stap voor stap, zowel in de zaal als in de keuken, werkt hij zich gestaag op tot wanneer hij zijn eerste zaak opent, reeds in de Jourdanstraat. In 1986 opent I Trulli, een naam die duidelijk naar de regio verwijst waar hij vandaan komt. Nog steeds zien we resten van de voormalige pizzaoven in het restaurant, een van de elementen van het oorspronkelijke decor. Het interieur kreeg twee keer een grote update: de eerste keer in 1991 en de laatste keer pas begin dit jaar. I Trulli opende zijn deuren opnieuw februari jongstleden.

Het kader, ver weg van de folkloristische kitsch van vele zaken, is elegant en rustgevend. De wanden zijn in een waterachtig groen geverfd en de grote ramen zorgen voor veel natuurlijke lichtinval. De lichtkoepels aan het plafond zijn prachtig versierd met glas-in-loodramen in art-nouveaustijl, net zoals de panelen die het restaurant onderverdelen en voor een intieme sfeer zorgen. Stemmige verlichting en een aantal zeer mooie zwart-witfoto’s van de streek van Puglia zorgen samen voor een licht nostalgisch accent waarover goed is nagedacht.

Een magnifiek kader dus voor een Italiaans restaurant dat bekend staat als een van de meest aantrekkelijke van de Europese hoofdstad. De kaart verandert elke maand en speelt perfect in op de seizoenen, creaties die een reflectie zijn van een zowel klassieke als inventieve Italiaanse kookstijl, steeds op en top smakelijk.

Elk gerecht, hoe klein ook, zijn originele creaties van Pierino en chef Béatrice Nadin, een dame die reeds achttien jaar in de keuken staat ! Hun gastronomisch repertoire rust op absolute topproducten die eerst en vooral gekozen worden omwille van hun onberispelijke versheid en het juiste seizoen. Deze creaties die zorgvuldig worden voorgesteld, heel eigentijds en steeds bijzonder aantrekkelijk, bezitten een heel eigen signatuur waarvoor tal van gastronomen gewoonweg smelten. Veel gasten zijn vaste klanten, waarvan sommigen bijna deel uitmaken van het decor zelf. Dat gasten steeds opnieuw terugkomen voor bepaalde gerechten heeft ook zijn prijs. Want ook al wil Pierino Pace heel dicht tegen de seizoenen aanleunen, een aantal van zijn creaties blijven op de kaart staan omdat hij bepaalde habitués niet tegen de borst wil stuiten. Zo zijn er onder meer de fantastische zeebaars in zoutkorst gegaard en de ogenschijnlijk eenvoudige maar onwaarschijnlijk heerlijke soep van gegrilde Bretoense kreeft op een bed van aardappel gevuld met pijlinktvis.

Helemaal nieuw is de wijnbar van I Trulli, te vinden in het eerste gedeelte van het gebouw, vlak bij de ingang. Elke maand worden er negen verschillende wijnen, die onder stikstof bewaard worden, per glas aangeboden. Bij deze wijnen kunnen een bord perfect gerijpte Italaanse kazen besteld worden, een selectie artisanale charcuterie of heerlijke suggesties zoals antipasti van groenten. Uiteraard zijn deze wijnen per glas ook in het restaurant beschikbaar!

Vandaag geeft Pierino Pace, die het wat rustiger aan wil doen, het stokje door aan zijn dochter Graziana, een ravissante dame die meer dan ooit zin heeft om de weg verder te zetten die haar vader reeds voor een deel uitstippelde. Deze elegante gastvrouw wil de zaak verder doen schitteren en tot een van de meest boeiende van de Europese hoofdstad uitbouwen.

Wij genoten bij onze proeverij van krokante langoustines en asperges veneta als voorgerecht en een ravioli met krab en kalfszwezeriken als hoofdgerecht met een traditionele sabayon als afsluiter.

De langoustines werden in mooi gepaneerd korstje gepresenteerd en rustten op een pittig bedje van mooi groene avocado streepjes. De asperges werden voortreffelijk gegaard en bleven mooi beetgaar, in het oog een traditionele asperges à la flamande waarbij het botersausje evenwel door sap van groene citroen en olijfolie werd vervangen met leuke smaaktoetsen als resultaat.

De zachte raviolokussentjes van huisgemaakte pasta werden behoorlijk met king krab gevuld met enkele schijfjes tomaat als extra kleurige decoratie. Een heerlijk gerecht met mooi evenwichtig smaakpalet dat zelfbewust de smaakpapillen inpalmde. Onze kalfszwezeriken waren heerlijk krokant en kregen een mooi pittige salade van rucola als garnituur. Leuk krokant, boordevol smaak, een aanrader die geen extra garnituur behoeft. Als compagnon selecteerde Pierino een Kima Fiano 2015 uit Puglia, een mooi frisse en jonge wijn die de gerechten op perfecte wijze ondersteunde.

Restaurant I Trulli – Jourdanstraat 18 – 1060 Brussel (Sint-Gillis).

Tel. 02/537.79.30.  www.itrulli.be – Gesloten op zondag en maandagavond

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

leuk decoratief interieur

attente bediening

mooie smaaktoetsen en evenwichtige accenten

fijn wijnassortiment

Michelin:       2 bestekken

keuken met Zuid-Italiaanse invloeden

mooie muurschilderingen

Delta:             2 koksmutsen

lekkere geneugten uit Puglia

feestelijke sfeer

uitgelezen adres

onvergetelijk voor de smaakzinnen