Restaurant Taste – Leuven

Bart Tastenhoye heeft eigenlijk weinig vreugde kunnen beleven aan de Michelinster die hem als chef van restaurant Kelderman in Aalst toebedeeld werd. Nog voor de  uitreiking had hij immers Kelderman vaarwel gezegd om zich in Leuven met de uitbouw van zijn eigen restaurant te bekommeren.

Jammer genoeg mag hij de ster niet meenemen naar Leuven, de regel wil immers dat de ster, hoewel aan de chef persoonlijk toegekend, ook aan het restaurant toebehoort gezien chef en restaurant als één enkele entiteit worden aanzienl

Het nieuwe Leuvense restaurant kreeg de naam ‘TASTE’ en is aldus gastvrouw Dorotée veeleer een filosofie dan een naam. ‘Taste’ zijn de beginletters van de naam van de chef, maar staat eveneens voor proeven, testen en ontdekken.

Bij Taste kom je om te eten én om te beleven. Je proeft er een verfijnde gastronomie met nieuwe smaken en producten waarbij de’ chef streeft naar echte smaaksensaties en een pure streling voor de tong. Taste proef je niet alleen, maar Taste voel je ook. Je voelt de sfeer tot in de toppen van je tenen, gastronomie is hier lekker eten en gezelligheid waarbij zowel de producten, hun kwaliteit én de gasten centraal staan. Taste is jezelf zijn, is kiezen voor een vernieuwde stijl, zonder de witte borden en met een toets van Bohemian Chic. De bedoeling is dat je hier niet vertrekt met het idee “dit wil ik nog eens proeven”, maar wel met de overtuiging: “dit wil ik nog eens beleven”.

Al van toen hij nog klein was wist Bart Tastenhoye dat hij kok wou worden, zijn opleiding in Hotelschool ‘Ter Duinen’ was voor niemand een verrassing. Koken is voor hem geen job, maar een passie. Bart is lid van de North Sea Chefs en nam deel aan ‘Jong Keukengeweld’. Dit harde werk werd beloond: drie jaar op rij behaalde hij 16/20 bij Gault&Millau en een eerste Michelinster als chef in restaurant ‘Kelderman’ in Aalst. Taste is voor hem de kers op de taart. Het is een ultieme uitdaging, om zijn liefde en passie voor lekker eten te delen met anderen. Hij praat niet alleen met zijn potten en pannen, maar gastronomie is voor hem meer dan lekker eten. Gastronomie is je gasten verwennen, hij is dan ook altijd te vinden voor een vlotte babbel en komt regelmatig een kijkje nemen in de zaal.

In zijn restaurant wordt Bart omringd door gastvrouw Dorotée, sommelier Seppe en zaalmeester Tadele. Barts echtgenote Dorotée maakte voor de opening van het restaurant de overstap van de IT-wereld naar de horeca. Zij brengt met een vleugje Bohemian chic, rust en gezelligheid in onze jachtige maatschappij. Seppe werd twee jaar op rij bekroond tot beste sommelier van Vlaams Brabant, gedreven door de wijnpassie ontsnapt hem geen enkel nieuwsje over deze unieke wereld. Seppe was o.m. aan de slag in restaurant Boardroom en sterrenzaak De Tuinkamer in Beerzel. Tadele, afkomstig uit Addis Abeba, kwam op een ouderdom van 16 maand na adoptie, in België terecht. Hij werkte o.m. enkele jaren op een Antwerpse badboot maar neemt in Leuven de taal als zaalmeester op zich.

Binnentreden in restaurant Taste is inderdaad in een andere sfeer terechtkomen. Het vleugje Bohemian chic omarmt je meteen. Leuke tafeltjes en mooie decoraties trekken de aandacht, wanneer je aan tafel aanschuift vallen meteen twee facetten op. Vooreerst geen hagelwitte en hard gesteven tafelkleden maar wel kwalitatieve vol linnen en hierdoor ook gekreukte tafelkleden en een bestek waarbij de servetten ontbreken. Geen nood, deze worden je door de chef overhandigd tijdens een gezellige babbel waarbij hij zichzelf, zijn team en zijn menu’s voorstelt en onthult.

Bij onze proeverij kon de chef ons met zijn suggestie-lunchmenu overtuigen. Bij het aperitief, restaurant Taste is het eerste Leuvense restaurant dat champagne Bernard Pectoir grand cru serveert, werd een smeuïg  en erg lekkere rillette van zalm en gerookte paling aangeboden samen met enkele hompen bierbrood dat speciaal door brouwerij De Kroon uit het naburige Neerijse werd ontwikkeld. Alvast pittig en mooi op smaak.

Het voorgerecht werd een huiscreatie van makreel, mooi gerookt met heerlijke cremeux van wasabi, radijsjes, witte kool met een heerlijke bouillon van kip en yuzu. Delicaat met subtiele accenten en superlekker.

De chef verraste ons evenzeer met zijn creatie van zeewolf. Getooid met heerlijk zilte zeekraal, courgette, bloemen van courgette en polenta, groeide ook dit gerecht uit tot een onbetwistbare ‘must taste’. Met deze creatie kunnen we de zienswijze van de chef bijtreden die geen vaste menukaart wenst te introduceren omdat hij met dagverse producten en ingrediënten en leuke marktproducten wil werken. Bij de koffie keuze uit 4 smaaktoetsen, Costa Rica, India, Kenia en Colombia, geserveerd met een assortiment huisgemaakte proevertjes zoals vers gebakken wafeltjes, rijstpap en zoetjes, assortiment dat van dag tot dag varieert.

Restaurant Taste – Naamsestraat 62 – 3000 Leuven

Tel 016-848732 – www.leuventaste.be

Lunch : 3 gangen (excl. drank) – € 45 – 2 gangen (voorgerecht & hoofdgerecht) (excl. drank) – € 37 –  1 gang (hoofdgerecht) (excl. drank) – € 27 – 2 gangen (hoofdgerecht & dessert) (excl. drank) – € 35 – Aangepaste wijnen € 15, wijnen BOB formule € 7,5.

Diner: Taste Menu (excl. drank) – € 70 – Taste Menu All-In – € 125  Aangepaste wijnen € 30, aangepaste non-alcoholische dranken € 20, wijnen BOB formule € 15.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

interieur Bohemian chic

dagverse kwalitatieve ingrediënten

mooie wijnsuggesties

wil ik beslist nog eens beleven!