Restaurant La Traditionnelle – Aywaille

 

 

Restaurant la Traditionnelle ligt verborgen in een oude herenwoning maar biedt een modern, sfeervol en gezellig interieur. de hoofdingang bevindt zich in de drukke J.Wilmottestraat in Aywaille en fungeert evenzeer als het centrale afhaalpunt. De achterzijde van de woning situeert zich in de gezellig en intieme wandelstraat rue Hongrée, waar zich eveneens een leuk terras bevindt. Deze oase van rust en gemoedelijkheid is bij de lokale bevolking dan ook erg in trek, als buitenstaander eerder ongewoon maar vrij snel begrijp je het waarom van deze keuze.

Het restaurant wordt uitgebaat door Alan Martin samen met zijn moeder Valérie Brosers, bijgestaan door een jeugdig en enthousiast team medewerkers. De benaming is doelbewust gekozen gezien Alan vooral Franse specialiteiten weliswaar met een hedendaagse tintje wil serveren. Flexibiliteit is trouwens aan van de belangrijkste troeven van het restaurant, waarbij er naargelang de reservaties duchtig met de tafels wordt geschoven, er tijdens deze covid-19 periode weliswaar nauwgezet op toeziend dat de 1.5m social distance wordt gerespecteerd. Flexibiliteit die trouwens ook in de samenstelling van de gerechten aan bod komt.

Perfect parallel met het frisse, jeugdige kader, geen stijve menukaarten maar een keurige onderlegger waarop alle eet- en dranksuggesties samengebracht worden in meerdere rubrieken. De tafeldecoratie beperkt zich tot een keurig bloempje dat toch een serene decoratieve toets biedt.

Een veelheid van salades en voorgerechten maakt een keuze moeilijk, hiertussen de traditionele César en noordse salades. Idem dito trouwens bij de hoofdgerechten met o.m. een vol au vent en americain minute. Aanvankelijk enkel als uitdaging opgenomen in het aanbod, zijn de burgers door hun grote succes, de blikvanger van het restaurant geworden. Enigszins begrijpelijk aldus Alan gezien enkel kwaliteitsvlees van een lokale slager wordt gebruikt. De traditionele burger kreeg dan ook vrij snel het gezelschap van een Italiaanse burger, reblochon burger en burger met ganzenlever. Het actuele aanbod telt een 10-tal variaties met evenveel smaaktoetsen.

Wij kozen bij onze degustatie als voorgerecht voor een planchette du chef en als hoofdgerecht voor een magret van eend met aardbei. Een onbesuisde keuze zo bleek want tweemaal tereke werden we verrast door een gulle, overvloedige schotel die gelukkig evenzeer uitpuilden van smaakvariaties en subtiele hints.

De planchette du chef bestond uit een leuk slaatje van tomaat, komkommer, radijs, groene sla, aangevuld door 4 mooi gefrituurde reuzescampi’s met heerlijk pittig sausje, enkele sneden ardeense hesp, 4 toasten met frisse witte kruidenkaas, een stukje brie en een klein kommetje Zeeuwse mosselen. Van overvloed gesproken.

Een kleine rustpauze voor de aanvang van het hoofdgerecht deed wonderen. Ons bord toonde twee forse eendenborsten, leuk geroosterd met zoutzuur sausje maar toch perfect rosé gehouden en getooid met subtiele toetsen van groene peper. Als garnituur opnieuw een uitgebreide sla, leuk aardbeigarnituur, een potje mayonaise en goudgele krokante frietjes, een quasi identieke overvloed als bij het voorgerecht.

La Traditionnelle – J Wilmottestraat 13 – 4920 Aywaille – terras in wandelstraat rue Hongree – parking Chemin de l’abbaye even verderop.

Maandag gesloten.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

gedreven team met jeugdig enthousiasme

rijk groentegarnituur

overvloedige schotel met subtiele smaakassociaties