Restaurant L’Architecte, net iets meer dan enkel een restaurant

Het werkwoord ‘restaureren’ heeft meerdere betekenissen: Iets opnieuw in goede staat brengen, herstellen – Opnieuw tot leven brengen – Een persoon of een plek opnieuw zijn plaats toekennen – Op krachten komen door goed te eten

Wanneer je het werkwoord ‘herstellen’ opzoekt in het woordenboek, merk je meteen dat de restauranthouder de architect en de universitair een gemeenschappelijke eigenschap delen: ze voeden de ruimte, het lichaam en de geest. Of beter gezegd: ze voeden ons op alle gebied. Dat is alleszins het geval voor het kwintet dat gehuisvest is op het nummer 19 van het Flageyplein.

Thomas Gillet en Patrick Willemarck, respectievelijk voorzitter en algemeen directeur van de PUB (Presses Universitaires de Bruxelles), Pablo Lhoas, architect en decaan van de faculteit architectuur aan de ULB, de jonge chef Antoine Germain en de bekende restaurateur Damien Bouchéry hebben de handen in elkaar geslagen voor de creatie van een nieuwe ‘place to be’ onder de noemer L’Architecte.

De PUB ontstonden in 1958 op initiatief van de alumni van de faculteit. 58 jaar later ontstaat zo een nieuwe cultuurgemeenschap rond architectuur en het leven in de stad. Op het gelijkvloers van de architectuurschool La Cambre Horta heeft Pablo Lhoas een grote overlappende ruimte gecreëerd. Aan de ene kant van een doorgang bevindt zich een auditorium met 240 plaatsen en een boekenwinkel, aan de andere kant, met middenin een leefruimte, een restaurant en een cafetaria-broodjeszaak waar chef Antoine zijn ding doet.

De op die manier gecreëerde volumes, grote vensters en de binnentuin maken het geheel tot een plek waar het aangenaam toeven is. Het gehanteerde principe is duidelijk: ‘less is more’. Je ziet hier heel veel zichtbeton, dat samen met het gebinte van de zuilen naadloos overgaat in de metalen profielen van de bar en de raamkozijnen, die net als de rails uitgevoerd zijn in roze staal. De tables d’hôtes voor de hoekige vensters bieden zicht op het drukke en intense leven van het Flageyplein.

Na tien jaar in de Cercle de Wallonie te hebben gewerkt, kwam chef-kok Antoine Germain in contact met Damien Bouchéry. Deze stelde hem voor aan hoogwaardige leveranciers die alleen maar werken met bio- en streekproducten, zoals kaasmaker Julien Hazard en cavist Titulus. Germain maakt een goede keuken toegankelijk. Zo serveert hij parelhoen met groene en boerenkool gegaard op lage temperatuur, en varkenskotelet met gegrilde wortelgroenten en jus met Ramée amberbier. De selfservice kost 4,50 euro, een schotel die aan tafel wordt opgediend 8 euro. Op geheel eigen wijze zorgt hij voor degustaties met een thema, zoals recyclage (van servies en couverts) en koud en warm (rond energie).

 

Niet alleen de innerlijke mens, maar ook zijn cerebrale alter ego wordt in dit pand verwend, aan de hand van lezingen, conferenties en ontmoetingen met auteurs. Op die manier wil L’Architecte bijdragen tot de dialoog tussen de wetenschappen (die op de universiteit worden gedoceerd) en de kunsten (met het vlakbij gelegen Ter Kameren).

Wij opteerden bij onze proeverij voor een suprême de volaille van Lustin met garnalen en mousseline van raapselder en een zalmfilet met zoete aardappelen,  pak-choi en frietes. De fijne suprême met heerlijke mousseline werd leuk opgevrolijkt met een garnituur van garnalen en decoratieve crest-snippers, zonder meer een heerlijk en lekker gerecht dat verrassende smaakaccenten aanbod. Mede door de pak-choi was ook de zalmfilet, een mooie grote portie rustend op een leuke puree van zoete aardappelen voldoende decoratief. Onze portie frietjes was misschien net een tikkeltje overkleurd maar behield alleszins de volle aardappelsmaak.

Aanlokkelijk zijn het assortiment extra’s van salades en sausjes net als het assortiment desserts. Een leuke maaltijd in een speciaal decor waarbij de chef een en al oog is voor de natuurlijke smaaktoetsen van zijn ingrediënten. Figuurlijk een studentenrestaurant dat voor iedereen openstaat, opvallend alleszins dat er bij onze passages erg weinig studenten aanwezig waren maar des te meer gewone burgers. Een absolute opsteker voor de initiatiefnemers. Eén ding is zeker: L’Architecte gaat een bijzonder mooie toekomst tegemoet.

L’ Architecte Restaurant – Eugène Flageyplein 19 – 1050 Brussel

T. 02 648 34 36 – www.restaurant-larchitecte.be

Keuken non-stop open van 8 tot 22 uur, ‘s avonds reservatie mogelijkheden voor groepen. Brunch tijdens de weekends.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

uniek decor

attente bediening

eenvoudige maar erg smaakvolle bereidingen

leuke decoratieve accenten

dagverse ingrediënten

aanrader prijs-kwaliteit