Tasted: Top 10 van het afgelopen jaar

Het voorbije jaar verliep duidelijk onder de druk van de pandemie en het covid-virus met immense invloed op de restaurantsector, net als vele andere sectoren trouwens. De jojo van wel of net niet, het mondmasker, de vaccinatie, het beperkte tafelgezelschap en gelimiteerde openingsuren, zijn facetten die duidelijk sporen nalieten.

Genieten van onze traditionele – meer dan eens beperkte – vrijheden was niet altijd vanzelfsprekend. Los van onze digitale culinaire gids die je elders op onze site kan consulteren, toch een top 10 van het vervlogen jaar.

De onbetwistbare topper was voor ons het restaurant Ardenne Autrement in Hives nabij La Roche-en-Ardennes, van meesterkok Benoit Bourivain, tevens ondervoorzitter Wallonië van de Meesterkoks van België. Zijn weelderige en rijk gevulde tafels met uitgesproken topproducten bewijzen ten overvloede waarom hij tijdens zijn activiteiten bij traiteur  Paulus een Michelinster wist te veroveren. Ardenne Autrement is tegelijk restaurant, B&B, tables d’hôtes, wellnesscentrum, kortom  de Ardennen op een totaal andere manier.

Ardenne Autrement – Hives 23E – 6984 La Roche en Ardenne – tel 0475/965 706

Op de tweede plek restaurant Grandvoir ondergebracht in het gelijknamige château in Grandvoir van chef Tristan Martin. Tristan ontdekte na een zeer moeilijke persoonlijk periode, opnieuw de passie voor de gastronomie en verwent zijn gasten met o.m. zijn kasteelmenu tot in de kleinste details.

Château de Grandvoir – La Cornée 66 – 6840 Grandvoir – tel 061/210 620

Table de Mus van Mustafa Duran, alias Mus in Brussel vervolledigt het podium. Gedreven en passioneel verzorgt hij een succulente keuken met diverse invloeden en aanlokkelijk decoratieve toetsen ondersteunt door een unieke wijnpairing. Het hele culinaire repertoire strekt zich uit over een tweegangenlunch tot een gastronomisch ‘Mus’-menu van maar liefst 7-gangen.

Table de Mus – Oud Korenhuis 31 – 1000 Brussel – tel 02/511 05 86

Plaats 4 wordt ingenomen door het duo Château de Vignée in  Ciergnon en Chateau d’Urspelt in Luxemburg. Lokale toetsen en leuke locaties waar we tijdens onze proeverij met pech kregen af te rekenen. In Château de Vignée was chef   tijdens ons verblijf met verlof, brasserie   bleek een aanvaardbare oplossing al blijft de uitdaging om de echte culinaire specialiteiten te ontdekken. In Château d’Urspelt moest de plotse enorme overvloed van gasten worden opgesplitst in het restaurant, een leuk versierde tent en de ontbijtzaal. In deze figuurlijk chaos genoten we toch nog van een fijne maaltijd. Ook hier is een culinaire herkansing nodig.

Château de Vignée – Villers sur Lesse – tel 084/690 050

Château Urspelt – Am Schlass – L 9774 Urspelt – tel 00352/26 90 56 10

Op de vijfde plaats Hof ter Hulst in Hulshout van chef Johan Schroven  die met een puike en zeer verzorgde lunch met leuke aangepaste wijnen onze smaakpapillen verwende. Johan heeft een strenge en veeleisende opleiding bij Roger Souvereyns achter de rug en deed ook ervaring op bij Alain Ducasse en Michel Guérard. Deze invloeden weet hij met precisie en vakkundigheid mooi in zijn bereidingen weer te geven.

Hof ter Hulst – Kerkstraat 33 – 2235 Hulshout – tel 015/25 34 40

Op de zesde plaats andermaal een duo, enerzijds nieuwkomer Chardonnay in Knokke en anderzijds de Wine Bar des Marolles in Brussel. Chef Gilles Stallaert en zijn echtgenote Noortje Claes zetten de tradities van het vroegere Chardonnay van chef Christian Uytendaele  verder en scoorden 14/20 in de allereerste stadsgids van GaultMillau. Ook Vincent Thomaes die in sterrenrestaurant Château de Mylord in Ellezelles de knepen van het vak leerde, transformeerde de woning, midden het Brusselse Marollenkwartier tot een gezellig en typisch Brussels restaurant. Hier worden o.m. de primeurs omgevormd tot keurige en heerlijke gerechten.

Restaurant Chardonnay – Swolfsstraat  7 – 8300Knokke-Heist – tel 050/620 439

Wine Bar des Marolles – Hoogstraat 196-198 Brussel – tel 0496/820105

Ook de zevende plaats wordt ingenomen door een duo, enerzijds restaurant Dumon in Wakkerzeel en anderzijds restaurant Silo’s in Boortmeerbeek. Rik Dumon wist een hoeventje in het Vlaams Brabantse Wakkerzeel om te toveren in een bekoorlijk en lekker visrestaurant en vulde hiermee een bestaande leemte op. Versheid en kwaliteit zijn en blijven onweerstaanbare voltreffers, aangevuld met inventiviteit en creativiteit en ongewone maar verrassend lekkere wijnen zoals de Savalan, een 100% Sauvignon blanc uit Azerbadjan. Sinds Danny Vanderschueren de deuren sloot van zijn restaurant Folliez in Mechelen, ontpopte  hij zich tot en kunstenaar die de vroegere bedrijfsgebouwen van de mouterij omvormde tot een modern en gezellig restaurant met leuke gerechten en als pluspunt het enorme assortiment wijnen dat per glas beschikbaar is zodat elk gerecht tegelijk uitgroeit tot een perfecte wijndegustatie.

Restaurant Dumon – De Wilgen 1 – 3150 Wakkerzeel – tel 016/23 07 34

Restaurant Silo’s – Leuvensesteenweg 350 – 3190 Boortmeerbeek – tel 015/511 111

Atelier Noun aan de oevers van de Voer in Leefdaal, open sinds een 6-tal jaar, bouwt verder op zijn uniek concept waarbij enkel een vaststaand menu, wisselt om de 6 weken, wordt aangeboden. Chef Bert Castermans presenteert een zeer pure keuken met lokale invloeden. Zijn leuke, evenwichtige en smaakvolle creaties bekoren talloze fijnproevers.

Atelier Noun – Dorpsstraat 252 – 3061 Leefdaal – tel 016/849 009

Het Leuvense Zarza, ooit restaurant La Belle Epoque, bekoort met een leuke inrichting, mooi stadstuin en heerlijke gerechten. Chef  Gert Cordemans voorheen actief in restaurant Silo’s in Boortmeerbeek, bouwt een mooi assortiment gerechten uit tot een prettig en smaakvol aanbod.

Restaurant Zarza – Bondgenotenlaan 92 – 3000 Leuven – tel 016/205 005

Afsluiter van onze top 10 is restaurant Ludwig in Kortenberg, een gezellig en sfeervol  huiskamerrestaurant met slechts 16 plaatsen. Ludwig Timmermans maakte indertijd de overstap van de hospitality naar de restaurantwereld en geeft de Brabantse keuken een nieuwe elan. Traditionele toppers als Limousinrund  van de Silsomhoeve in Erps Kwerps en zijn unieke bereidingen van kalfszwezerik blijven de absolute aanraders.

Restaurant Ludwig – Hofstraat 76 -3070 Kortenberg – tel 02/306 82 81