Restaurant Mon – Antwerpen

MÓN op ’t Eilandje in Antwerpen ligt aan de rand van het Bonapartedok en vlakbij de jachthaven met voluit zicht op het MAS. Er is veel ruimte, zowel binnen als op de twee buitenterrassen zodat het altijd aangenaam tafelen is in kleine en grotere gezelschappen. MÓN op ’t Eilandje is alle dagen open en serveert vlees van eigen wei, vis en groenten uit de Josper grill. Altijd lekker, altijd gezellig.

Eten bij MÓN op ‘ t Eilandje is eten in een pand van 1685. Oorspronkelijk bestond het gebouw uit drie panden. Die werden in de loop der tijden samengevoegd tot één. Het is een locatie met geschiedenis en tal van verhalen. Ooit werd hier in een van de panden graan opgeslagen, ooit werden er ladders gebouwd, ooit waren er verschillende cafés. De belangrijkheid van de locatie wordt wellicht nog meest in de kijker gesteld door het feit dat hier ooit de havenmeester woonde.

Bij MÓN gebruikt de chef een Josper®-oven, made in Barcelona. Een Josper combineert al het goede van de grill en van de barbecue. De temperatuur, die kan oplopen tot 400°C, zorgt voor de perfecte textuur en het behoud van alle smaak. De houtskool zorgt dan weer voor de subtiele toets van echt vuur.

Het rundsvlees van restaurant MÓN wordt geleverd door Atelier Millevaches, een slagerij op ’t Eilandje in Antwerpen. Millevaches is niet alleen een slagerij maar ook een boerderij in Frankrijk waar het atelier haar Limousin, Black Angus en Aubrac-runderen en haar Cul Noir- en Mangalica-varkens een echt leven geeft. Tot hun tijd gekomen is.

Wij opteerden bij onze proeverij voor enkele millevaches-specialiteiten, als voorgerecht een artisanale limousin-kroket en als hoofdgerecht een steak tartaar ’piemontese’.

Het aangenaam gezellige kader en onuitwisbaar zicht op het MAS en een stukje haven, zorgt eveneens voor een open keuken die weliswaar achter een glazen wand te kijk wordt gesteld. Eenvoudige tafeltjes met alle traditionele extra’s en makkelijk zittend meubilair brengen je alvast in de juiste stemming om van een maaltijd te genieten.

De artisanale limousin kroket rustte op enkele blaadjes sla en kreeg gepelde tomaatreepjes, uiringen en komkommer als garnituur met een extra portie mayonaise. De goudgele en leuke krokante kroketten zitten boordevol vlees met smeuïg garnituur. Lekker, soms misschien net iets te droog, typisch voor het limousinrund, maar meer smeuïgheid in de kroket betekent tevens een aantasting van de smaak.

De steak tartaar, vers en met de hand gesneden vlees, was heerlijk met pittig garnituur dat de rijke Italiaanse regio Piemonte volledig belichtte, een potje heerlijk krokante frietjes volop Belgisch rondde het geheel af.

Als toemaatje een leuke rode Papa Luna, een grenache uit Catalonië, gaf de combinatie zon, zee en lekker eten een mooi duwtje in de rug.

Mon – Sint Aldegondiskaai 30 – 2000 Antwepen – tel 0473 771940

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes, mooi uitzicht op het MAS, woning met historische achtergrond, specialiteiten van Jospervuur, eigen veestapel millevaches.

GaultMillau: 12/20 – hartendief