Restaurant Mugasa – Sangalhos (Portugal)

Gelegen in een van de vele kleine dorpjes tussen de Oceaan en Coïmbra in het binnenland van Bairrada, oogt de locatie enorm op onze traditionele Vlaamse dorpen. Een pleintje omgeven met winkels, kerk, gezellige huisjes, bomen en enkele rustbanken …

De bomen op het pleintje zorgen tijdens de zomer en de herfst voor de nodige schaduw zodat de dorpsbewoners er rustig kunnen keuvelen. Een pleintje dat eveneens zorgt voor voldoende parkeergelegenheid gezien het restaurant met een 100-tal zitplaatsen op twee niveaus meer dan eens voor enorme drukte met zich brengt. Drukte die door de lokale bevolking positief wordt onthaald want juist de grote belangstelling voor het restaurant van Alvalho Nogueira gaf het dorpje een aanlokkelijke bekendheid en aantrekkingskracht.

Ondanks deze bekendheid blijft de sfeer bijzonder gemoedelijk en aangenaam gezellig. Het gelijkvloers werd recentelijk gerenoveerd en kreeg een moderne inrichting, decor dat bij toevallige toeristen en nieuwsgierige fijnproevers in de smaak valt. De trouwe bezoekers kiezen evenwel nog steeds voor de bovenverdieping die de traditionele landelijke sfeer van de regio uitstraalt. Wij hadden geluk dat we bij ons bezoek hier terecht konden. Persoonlijk verkiezen we alleszins dit interieur waar je volop van de Portugese gastvrijheid kan genieten.mugasa-1384

De kaart spreekt duidelijke taal, een traditionele Portugese gastronomie die door  zoon Ricardo tot in de puntjes wordt verzorgd. Om het groeiende aantal toeristen tegemoet te komen krijgen nagenoeg alle gerechten trouwens een Engelse vertaling mee. De kraaknette keuken is bij momenten een wriemelde mierennest waar Ricardo’s moeder nauwlettend op de bereidingen toekijkt en de correcte opvolging van de bestellingen in de gaten houdt. Ze aarzelt geen moment om zelf een handje toe te steken en het personeel aan te moedigen.

Het restaurant beschikt op de binnenkoer over een grote oven gestookt met inlands hout, een oven die vooral door Ricardo als een figuurlijk troeteldier wordt behandeld. Oude wijnranken geven zijn gerechten maar ook de zelf gebakken broodjes en broden een intens smaakpalet mee. Het liefst van al bereidt Ricardo hier een speenvarken dat evenwel op olijfhout wordt gebraden en gerookt. Het speenvarken wordt volgens een oud familierecept opgevuld en tijdens het braden wordt het meermaals uit de oven gehaald en opnieuw gepolijst en met huisjus overgoten. Hierdoor krijgt het een heerlijk knapperig en geurend korstje maar het vlees blijft onvoorstelbaar mals. De bereidingen gebeuren veelal op bestelling maar het is best mogelijk dat het ook als suggesties op het dagmenu figureert. Een succulente delicatesse die je beslist moet proeven wanneer ze wordt aangeboden. Ricardo is een meester in het versnijden van het speekvarken, met een ongelooflijke snelheid creëert hij quasi identieke stukjes waarbij elk stukje ook een leuk deeltje van de korst meekrijgt.

Als introductie op onze proeverij genoten we van een speciale schotel speenvarken vergezeld van een leuk rood Bairrada-wijntje. Volgde een heerlijke creatie die ons aan een traditionele Gentse waterzooi deed denken. Tomaten, groenten, pepers en  aardappelen worden samen gekookt, op het einde van het proces worden hier sprotjes, kleine sardientjes toegevoegd. Een geurige, dampende creatie waarbij je de visjes in je bord bijzonder makkelijk kan fileren met lepel en vork. De varkenstong kreeg een pittige tomatengarnituur mee, terwijl de gebraden kippenbouten, een daggarnituur van verse groeten en licht aangebakken aardappelschijfjes meekreeg. Een zeemzoet assortiment desserts rijkelijk overgoten met honing en room zorgde voor een leuke afsluiter. Bij elk van de gerechten serveert Ricardo een andere regionale wijn zodat hij tegelijkertijd en de gastronomie en de wijnrijkdom van de regio Bairrada in de kijker stelt..

Restaurant Mugasa – Apartado 49 Fogueira – 3781-908 Sangalhos

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

bovenverdieping heeft sfeervol authentiek interieur

moderner gelijkvloers

attente en gastvrije bediening

klassieke Portugese keuken

succulente bereiding van speekvarken (huisspecialiteit)