Restaurant Nonam – Gent

Restaurant Nonam maakt deel uit van het gelijknamige boetiekhotel op de Sluizenkaai in het Patershol hartje Gent. Op een boogscheut van het imposante belfort en grenzend aan Sluizeken, een buurt boordevol restaurants, makkelijk vergelijkbaar met de Brusselse Kleine Beenhouwersstraat. Het restaurant geeft uit op een rustig parkje waar je al van rasechte Gentenaars tegen het lijf loopt.

Chef Karel Van Oyen wil met het restaurant-boetiekhotel zowel de fijnproevers verrassen als de toeristen in Gent een rustig en gezellig oponthoud bieden. Tijdens zijn verblijf in sterrenrestaurant Hertog Jan leerde Karel vooral respect op te brengen voor dagverse natuurlijke ingrediënten die door het brede publiek steeds meer worden gewaardeerd.

In de uitbouw van de eigen keuken gaat een belangrijk deel van de aandacht dan ook naar deze producten. Hij bouwde het restaurant uit tot een concept dat zich tijdens de dag transformeert, het moment van de dag bepaalt trouwens de sfeer, de gemoedelijkheid van het restaurant en de wijnbar. Karel en Anne omschrijven ‘Nonam’ dan ook als een ‘hideway’ in hartje Gent waar ze zelf als gasten zouden willen verblijven.

Karen kookt met het nodige buikgevoel en passie. Eenvoud en diepgang vormen de basis van elk sterk gerecht. Smaak is essentieel voor elk gerecht met natuurlijke producten als de rode draad, bewerkt met de nodige passie. Hij vindt zijn inspiratie in een vanzelfsprekende nieuwsgierigheid, een ontdekking van nieuwigheden met een open blik op de wereld.

Restaurant boetiekhotel Nonam is ondergebracht in een sfeervol gebouw uit 1772 maar biedt zowel in de kamers als in het restaurant en de wijnbar een aangenaam en gezellig kader. Bezoekers kunnen via de open keuken alle bereidingen volgen, het terras deels op een kleine binnenkoer, deels aan de rand van het parkje is een erg gezellige oase waar men volop van de vele lekkernijen of leuke wijntjes kan genieten.

Onze ontdekking van restaurant Nonam viel samen met een degustatie van Ribera del Duero wijnen. Voor de chef meteen een uitdaging om bij de diversiteit van dit wijnassortiment een perfecte pairing uit te bouwen, opdracht die hij volgens ons gevoel met verve wist te realiseren, facet dat meteen de veelzijdigheid van de chef aantoont.

De amuses moesten ondersteuning bieden aan een frisse en pittige Nabal Albillo, het trio van watermeloen burrat saké, kippenlever met walnoot en rode biet en zalm nori chimichurri kweet zich met vrolijke zilte en frisse toetsen meer dan behoorlijk van zijn opdracht. Verrassing bij de El Lebrello die het perfecte gezelschap kreeg van Hamachi koolrabi en black soja garlic soja, fris delicaat kruidig en subtiele toetsen gaven de wijn een leuk gezellig panorama.

De unieke rosé van Sastre kreeg een rundstartaar met paprika ponzu als compagnon waardoor zelfs de meest fervente tegenstander van roséwijn werd bekoord door de leuke aromatische toetsen. De short rib aardappel gaf de Secreto nog meer geheimzinnigheid mee, een uiterst fijn en erg gewaardeerde creatie. Gepofte ajuin, rode wijn en miso tamarindé vormde net als de Legaris en Luthier Hispania een krachtige aanzet die de smaakpapillen ietwat verraste maar nadien volop liet openbloeien met subtiel pittige nasmaak.  Ook de eend griotte rode biet wist de bijhorende wijnen in bedwang te houden, zonder hun mooie afdronk in vraag te stellen.

Bij dit laatste trio wijnen, Tinto Pesquera reserva, Arzuaga laderas en Tierra Arranda kon men rustig uitwaaien met een raki appel basilicum, marshmellow van kokosnoot, macaron van zwarte olijf en witte chocolade en een mini boule de Berlin. Een presentatie die de veelzijdigheid van de jonge chef perfect onderlijnt.

Restaurant Nonam – Sluizenkaai 1 – 9000 Gent – www.nonamrestaurant.be

Open van woensdag tot en met zaterdag voor lunch en diner.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes – leuke locatie en attent personeel, inventieve en creatieve gerechten met leuke en verrassende pairingtoetsen, beloftevolle chef

Michelin:   Authentiek, vintage, gezellig; kortweg magnifiek. Nonam, hartje Patershol, is het allemaal. U overnacht er in luxekamers en kiest ’s avonds in de wijnbar uit verleidelijke, up-to-date sharinggerechten. Het restaurant? Daar zorgt het menu voor een interessante harmonie van moderne en internationale inspiraties.

GaultMillau: Nonam, hartje Gent, vlak bij het Patershol is een schattig huis dat eveneens een hotel herbergt. Door donkere kleuren en ingetogen verlichting baadt het restaurant in een warme sfeer. Uit de keuken van chef Karel Van Oyen komen hedendaagse, inventieve gerechten met vaak originele combinaties.