Meer dan ooit geniet restaurant Spaans Dak aan het Zoete water in Oud-Heverlee van de nabijheid van het Meerdaalwoud. Het nieuwe terras, de nieuwe luchtige eetzaal en de vernieuwde en heringerichte keuken blijven een leuke en elegante plek om zich te ontspannen.
Door de integratie van de naastgelegen brasserie die vorig jaar werd afgerond, is het restaurant voor chef Michel Uyttendaele en zonen Kristof en Jonathan, een speeltuin geworden die het rustig kabelende water, de gezonde boslucht maar vooral de dagverse ingrediënten laat samenvloeien tot een unieke culinaire beleving. De historische achtergrond van het restaurant wordt hierdoor volledig op de achtergrond gedrongen al blijft ze een leuk achterpoortje dat de aantrekkingskracht, maar ook de ontdekking van nieuwe creaties stimuleert.
Op het einde van 14de eeuw stond het Spaans Dak bekend als het slot van Steenbergen, in het Meerdaelwoud wordt even verderop trouwens de kapel van Steenbergen weergevonden die voor wandelaars en bedevaarders, nog steeds een toevluchtsoord is. In de daaropvolgende eeuw werd het kasteel bewoond door het Leuvense artsengeslacht van Wesele waaruit ook de wereldberoemde Andreas Vesalius voorspruit, hofapotheker van Keizer Karel en dus ook de bekendste bewoner. Hoewel het centrale gedeelte van het gebouw een restant zou zijn van een 14de eeuwse kapel, kreeg het huidige Spaans Dak pas vaste vorm in de 16de eeuw en werd volledig afgewerkt in de 17de eeuw. Ooit behoorde het toe aan Karel V, koning van Spanje, waaraan het trouwens zijn naamswijziging te danken heeft.
Restaurant Spaans Dak anno 2018 is een totaal nieuwe entiteit dan deze waarin Michel Uyttendaele zich bijna 30 jaar geleden vestigde.. De oude historische sites bleven gelukkig behouden en bieden leuke extraatjes voor eventuele private initiatieven en feesten. Michel die o.m. in Rusland enkele vooraanstaande koks wist te vormen, kon zijn passie en gedrevenheid overdragen op zijn zonen, het was trouwens na een familiaal overleg dat men besliste de naastgelegen brasserie aan te kopen. Michel blijft de centrale stimulerende kracht, de oudste zoon Kristof is zaalmeester en sommelier, terwijl de jongste telg Jonathan, de scepter zwaait in de keuken. De gerechten zijn iets frisser en decoratiever dan voorheen maar ook voller en de inbreng van nog meer dagverse ingrediënten zorgt voor een rijkere structuur.
Themamenu’s zijn nog steeds een uitgelezen gelegenheid om met het restaurant Spaans Dak kennis te maken. Net als de opvolging van de seizoenen zorgt het keukenteam voor een ruime selectie van thema’s waarbij alle fijnproevers aan bod komen, het ideale middel om de drempelvrees weg te nemen, zo niet te verminderen. De originaliteit van de presentaties wordt aangescherpt met de buitenlandse ontdekkingen van zowel Michel als zoon Jonathan, terwijl nieuwe trends steeds met een vleugje romantiek en tikkeltje nostalgie in de gerechten worden verwerkt.
Nieuw in het aanbod van het Spaans Dak is het afhaal traiteurmenu aan 32€ per persoon. Dit menu bestaat gerookte eend met tomaat basilicum,yoghurt; krab, portabella, broccoli, truffel, sherry (supll 8€); lam, hummus, geitenkaas, olijf, pijnboompit, paprika en het nagerecht van de week. Het voorgerecht is op het bord gedresseerd, borden die niet dienen teruggebracht. Eventuele bijpassende wijnen aan 10€ per fles. Deze traiteurdienst is alle dagen beschikbaar, behalve maandag en dinsdag, de sluitingsdagen van het restaurant. Reservatie kan uitsluitend per email: info@spaansdak.be
Tijdens een zomers onderonsje genoten we op het terras met zicht op de ruime vijver met dobberende bootjes van een leuke businesslunch. Bij het aperitief serveerde Jonathan een leuke carpaccio met fijn slaatje, een mousse van zalm met subtiel garnituur van radijs en een flesje met heerlijke paprikagazpacho.
Het voorgerecht werd een creatie van maatjes getooid met watermeloen, tomaat, gegrilde paprika en een heerlijke sorbet van watermeloen. Als hoofdgerecht opteerde Jonathan voor een gelakte iberico met garnituur van artisjok, rijst; zure room en tomaat. Mooi verfrissend met diepe smaakaccenten maar toch bijzonder evenwichtig. Bij de koffie een knapperig assortiment zoetigheden.
Restaurant Spaans Sak
Mautits Noëstraat 2 – 3050 Oud-Heverlee – tel 016-47 33 33 – www.spaansdak.be
Gesloten op maandag en dinsdag
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 3 minutes
leuk gezellig terras
luchtig modern interieur
attente bediening
smaakvolle decoratieve creaties
mooi BOB-wijnassortiment
Michelin: landhuis met zicht op vijvers
designinterieur
afwisseling van smaken creëert voldoening
GaultMillau: 14/20 – 2 mutsen
nieuwe moderne stijlvolle eetzaal
aantrekkelijke bereidingen met smaakdiepte
boeiende wijnselectie
Delta: modern terras en leuk designinterieur
spetterende keuken