Resto Atlas – Haacht

Met de brouwerij Haacht, die het ambachtelijk bier volgens traditionele manier gebrouwen bier promoot, als naaste buur, zorgt resto Atlas voor een authentieke en traditionele Nepalese en Indische keuken, en dit als een leuk kruidig extraatje.

Resto Atlas is beslist geen in het oog springende locatie en ook de buitendecoratie werd opvallend sober gehouden. De uitbaters hadden de gedachte in het achterhoofd dat het voornamelijk de kwaliteit is die gasten aantrekt en overtuigt, mogelijk heeft het zelfs te maken met de ingesteldheid van de Nepalezen die uiterlijke praal maximaal vermijden.

Vader Shirma Baburam was jarenlang actief in de Keerbergse horeca maar kon er zijn afkomst onvoldoende op de kaart etaleren. Ondertussen had ook zijn zoon Hemata de liefde voor het koken ontdekt en liep hij stage om zich te bekwamen in de eigenheden van deze geurige keukens.

Iets meer dan twee jaar terug besliste Baburam om zijn eigen restaurant te openen. Geen luxe-etablissement met overtollige franjes maar een gezellige en sfeervolle uitbating waar alle fijnproevers over de vloer kunnen komen zodat ze er zich onmiddellijk kunnen thuisvoelen in een leuk decor.

De exotische keuken kende aldus zoon Hemata de laatste jaren een ruime belangstelling via de sociale media terwijl ook meer en meer mensen tijdens hun reizen deze keukens ontdekken. Deze exotische tradities zijn aldus Hemata behoorlijk populair in België al wordt er meer dan eens van het basispatroon afgeweken en dit zowel door het gebruik van surrogaat ingrediënten als door ongeoorloofde ingrepen. Deze praktijen worden volgens hem nog vergemakkelijkt door het feit dat de originele exotische keukens hoe dan ook onbekend zijn in ons land. De pure Nepalese keuken is aldus Baburam ongetwijfeld een tikkeltje te ‘hot’ voor ons westerlingen. Zonder echter compromissen te maken worden gewoonweg kleinere hoeveelheden peper, curry en kruiden gebruikt. Voor het overige blijven de bereidingen authentiek. De mix van de Nepalese keuken met toetsen van Indische en Thaise bereidingen verruimt alleszins het assortiment.

Authenticiteit is aldus Hemata dan ook een belangrijke troef, maar tegelijk zorgen we in Testo Atlas voor een inburgering door het gebruik van lokale ingrediënten. Een aspect dat volgens hem de toegangsdrempel verlaagt en tegelijk aantoont dat beide culinaire keukens mekaar perfect kunnen aanvullen. De dagverse regionale producten fungeren zowel als hoofd- en als bijgerecht. Haacht te midden de witloof –en aspergestreek groeide ondertussen uit tot een draaischijf in de verdere promotie van de Nepalese keuken. Een tijdsgebonden suggestie zijn de asperges die met eend, uien en paprika tot een verrukkelijke quak quak chili worden gecombineerd. Bezoekers kunnen trouwens kiezen uit diverse kruidenniveaus. Ook kinderen vinden er beslist hun gading zowel bij de gerechten als tussen de desserts.

Kruiden, zoetzure en pittige sauzen en bereidingen geven de keuken een leuke uitstraling en vormen de aanzet tot de ontdekking van exotische keukens. Ietwat op de achtergrond hoewel permanent aanwezig waakt ook Baburams echtgenote Radhike, over de authenticiteit van de Nepalese keuken. Actuele toppers zijn: asperges chicken tikki: gemarineerde kippeblokjes, gekruide masala in tandoori; sasami lam: curry en sesamsaus en pakora meat asperges: indische kaas en gekruide masala saus.

Wij genoten bij onze proeverij van een keurig hapje bij het huisaperitief, hapje dat gevolgd werd door meat samosa, een leuke en soepele kruidige creatie van gepaneerde driehoekjes gevuld met gemalen vlees, ui en kikkererwten en geserveerd samen met een leuk slaatje en twee sauzen, enerzijds een pittige huissuggestie en anderzijds een fijne zoetzure creatie. Een geheel dat mooi krokant werd gebakken maar toch heerlijk knapperig bleef.

Het hoofdgerecht werd een seizoensuggestie, asperges quak quak chili! Maar liefst 5 hagelwitte en perfect geschilde asperges werden keurig gedrapeerd met de quak quak. Een creatie van eend, ui, pittige paprika’s en leuke sauzen. Als garnituur een fijn slaatje terwijl je kan kiezen uit rijst, pasta, frietjes of natuuraardappelen. De geserveerde rijst was bijzonder lekker en allerminst plakkerig. Ook de rode huiswijn, een Charmes de Mauriac Shiraz, soepel en aangenaam fruitig, zorgde alvast voor een leuke pairing.

Naast twee zaaltjes die beide plaats bieden aan een 25-tal gasten, gescheiden door de half open keuken die de aroma’s weelderig de zaal laat inwaaien, beschikt het restaurant ook over een eigen afgeschermd terras. Tijdens weekdagen verzorgt het restaurant op de middag ook een take away formule die bijzonder in trek lijkt bij vrachtwagenbestuurders en ook tal van buschauffeurs bekoort. Facetten die resto Atlas tot een succesformule transformeren.

Resto Atlas – Neerstraat 211 – 3150 Wespelaar (Haacht)

Tel 016- 42 01 85 – www.restoatlas.be – gesloten op maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

eenvoudig maar sfeervol interieur

authentieke Nepalese, Indische en Thaise keuken

attentievol en vriendelijk personeel

afgeschermd terras