Ribera 3 : Gastkwartet

In het Palacio de los Berdugo vergastte vier wijnhuizen ons op een degustatie die het statige karakter van dit Palacio in het hartje van Aranda del Duero, alle eer aandeed. Gasten waren Bosque de Matasnos, Wijnhuis Gormaz met de collectie 12 Lejares, wijnhuis Palacio Vinos de Finca met de collectie Trus en wijnhuis Carramimbre.

Palacio Vinos de Finca is een project dat in Rioja het levenslicht zag en drie wineries omvat. Novarius is een wijnhuis dat witte Rioja wijnen produceert van quasi vergeten wijnrassen, Proello gaat voor sterk gepersonaliseerde rode wijn uit de noord Spaanse regio’s. Trus tenslotte onderschrijft volledig de waarden van de Ribera del Duero. Het domein in deze regio omvat 60 ha verdeeld over 14 percelen en zorgt voor intense en uitgesproken wijnen. Attentiepunten die voor Anglia Iglesias de verdere uitbouw van het domein kracht bijzetten.

Op de proeftafel:

Pico de Luyas 2016 – 100% Tempranillo

Geselecteerde trossen afkomstig van percelen op 850m hoogte met rotsachtige limestone ondergrond gemengd met klei. De wijn rijpt 16 maand op Franse eik.

In het glas donkerrode kleur met aroma’s van blackberries in de neus naast rijp rood fruit. Krachtige aanzet met enige aciditeit, licht vettig, maar aangename afdronk en mooi evenwichtig. Productie van 2000 flessen.

Trus Roble 2018 – 100% Trempanillo

Manuele oogst en maceratie van 10 dagen bij 24° C die zorgt voor een mooie balans tussen fruit en extracten. Jonge wijn met stevige body en intense aroma’s in de neus verkregen na 4 maand rijpen op Franse eik. Mooie aanzet in de mond met mooie aciditeit en aangename fruitige hints.

Trus Reserva 2015 – 100 % Tempranillo

Manuele oogst en preselectie van de trossen in de wijngaard, rijpt minstens 20 maand op Franse eik. Donker kersenrode kleur met fruitige toetsen in de neus gemend met vluchtige kruidige accenten.

Stevige aanzet met leuk fruitige toetsen en subtiele hints van cacao en chocolade. Lange fruitige afdronk. Productie 10000 flessen

Trus Crianza 2016 – 100% Trempranillo

Afkomstig van percelen in Fuentecobo, La Pintada, La Pedrera, Valdezate en Valverde. Mooie rode kleur met paarse glinsteringen. Intense aroma’s in de neus met hints van pruimen en cinnamon. Gezellige aanzet in de mond, mooi fruitig met fijne minerale accenten. Lange intense afdronk waarbij de aciditeit voor een leuke en elegante toets zorgt.

Wijnhuis Gormaz maakte van de gelegenheid gebruik om temidden van een zeer ruim aanbod van ruim 400.000 flessen per jaar, de selectie 12 Lijanes in de kijker te zetten, selectie die nagenoeg een kwart van de globale productie voor haar rekening neemt. Deze selectie vormt samen Garci Grande en Valde Lacierva volgens Morgane de Cuncha, brand ambassadeur, de trilogie van de Hispano Bodegas.

Op de proeftafel:

12 Lijanes Roble 2018 -100% Tempranillo

Wijn afkomstig van meer dan 60 jaar oude wijnranken op een hoogte van 895m met opbrengst van 5000kg/ha, zanderige maar ook kleirijke terroirs met manuele oogst. Wijn rijpt 5 maand in Franse eik waarvan 1/3 nieuwe vaten.

In het glas mooi rood met purperen glinsteringen. In de neus intense accenten van wild rood en zwart fruit met subtiele hints van basilicum en delicate toetsen van vanille. Volrond in de mond met zachte tannines, licht kruidige accenten en subtiele hints van cacao en zoethout.

12 Lijanes Crianza 2016 – 100% Tempranillo

Wijn afkomstig van meer dan 70 jaar oude ranken op een hoogte van 920 m, opbrengst 5000kg/ha en manuele oogst. In het glas mooi rode kleur met violetkleurige glinsteringen, rijpt 14 maand op Franse eik waarvan ¼ nieuwe vaten, 25% van de wijn oudert minstens 12 maand in de fles.

Intense aroma’s van wild rood fruit met licht kruidige toetsen gemengd met delicate aroma’s van geroosterde koffie in de neus. Krachtige volronde aanzet in de mond, mooi evenwichtig, licht vettig en aangename fruitige, subtiel kruidige hints bij afdronk.

12 Lijanes Reserva 2014 – 100 % Tempranillo

Oude wijnranken meer dan 80 jaar, percelen tussen 900 en 950m hoogte, opbrengst 3500 kg/ha, manuele oogst en rijping op eik, 75% Franse en 25% Amerikaanse eik.

Donkerrode kleur met in de neus aroma’s van rood en zwart wild fruit en subtiele gerookte en geroosterde hints. Stevige aanzet in de mond, evenwichtige tannines, subtiele toetsen van hout, delicate accenten van tabak met duidelijke minerale accenten, lange aangename afdronk.

12 Lijanes Finca los Arenales 2016 – 100% Tempranillo

Zeer oude wijnranken met beperkte productie van 1750 flessen en opbrengst van 2500kg/ha. Geteeld volgens authentieke artisanale procedures.

Lichtere rode kleur, maar mooi fruitige en complexe aroma’s van overrijp fruit in de neus. Mooi evenwichtig in de mond met delicate tannines, toetsen van balsamico en lange elegante afdronk.

Wijnhuis Carramimbre werd pas in 1997 opgericht maar heeft zich op deze beperkte termijn toch opgewerkt tot een van de grotere producenten, mede door doelgerichte investeringen en moderne infrastructuur. Het is inmiddels goed voor een productie van zowat 1 miljoen flessen per jaar. Kwalitatieve verbeteringen en de uitbouw van de export zijn volgens Sara Ballestreros, de actuele steunpunten voor het wijnhuis.

Op de proeftafel:

Oak 2018 – 100% Tempranillo – 14% alc vol

Kersenrode kleur met purpuren glinsteringen. In de neus krachtige en fruitige aroma’s van rijp rood fruit, subtiel gemengd met rijke kruidige hints die beslist aanspreken. Mooie aanzet in de mond, evenwichtig smaakpalet, subtiele tannines, bij de lange afdronk beroeren de fruitige accenten opnieuw het smaakpalet. Leuke bewaarwijn.

Crianza 2016 – 100% Temrpanillo – 14% alc vol

Leuke rode kleur met fijne purperen glinsteringen; In de neus intense aroma’s van cinnamon en munt vermengd met frisse toetsen van rijp rood fruit, subtiele hints van vanille. De meer dan 40 jaar oude wijnranken geven in de mond een volronde wijn met zachte tannines die het middenpalet beheersen. Rijkelijke toetsen van rijp rood fruit en kruidige accenten. Karaktervol en elegant.

Reserva 2014 – 100% Temrpanillo – 14.5% alc vol

Geteeld op 800 à 850m hoogte en minstens 2 jaar gerijpt op eik, 75% Franse en 25% Amerikaanse eik.

Mooie kersenrode kleur. Complexe aroma’s in de neus, zeer fruitig met hints van balsamico en subtiel leder. Karaktervolle aanzet, duidelijke aanwezigheid van tannines, aangenaam lange afdronk waar de hints van toast en leder, ook subtiel cacao en tabak, opnieuw opduiken. Degelijke bewaarcapaciteit.

Altamimbre 2015 – 100% Tempranillo – 14.5% alc vol

Deze wijn rijpte 20 maand op Franse eik waarvan een klein percentage nieuwe eiken vaten. Dieprode en intense kleur. In de neus intense aroma’s van o.m. overrijp rood en zwart fruit, toetsen van kersen, licht kruidige toetsen en hints van hout, koffie en geroosterde noten.

Mooi geïntegreerde tannines bij de krachtige aanzet, evenwichtig in de mond met leuke toetsen van geroosterde koffie, subtiele hints van cacao en lange levendige afdronk met zeer fruitige accenten.

Het wijnhuis Bosque de Matasnos werd in de vroege 60-er jaren ingeplant is een bosrijk gebied. De nabijheid van deze bossen heeft volgens Acis Bernardo nog steeds een gunstige invloed op de specifieke smaak van deze wijnen. De vruchtbare bosgronden die lange tijd onberoerd bleven bieden alvast een degelijk terroir voor de wijnranken.

Op de proeftafel:

Bosque de Matasnos 2017

Wijn met wit etiket dat een assemblage van 90% Tempranillo en 10% Malbec aangeeft. Volrode kleur in het glas met frisse fruitige toetsen in de neus. Verfijnde aanzet met volronde smaaktoetsen, subtiele hints van de nieuwe Franse eik waarin hij enkele maanden wordt gerijpt. Jonge wijn met elegante fruitige accenten.

Bosque de Matasnos 2015 – edicion limitada

Intense en complexe aroma’s van wild rood fruit. Subtiele accenten van kreupelhout, rijpt aanvankelijk 20 à 22 maand op eik met narijping op de fles. In de mond karaktervolle aanzet, mooi fruitig, subtiele hints van tabak en kreupelhout. Lange afdronk met een leuke elegantie.