Rüssels Landhaus – Naurath Wald

Aan een zijarm van de Moezel, tussen de wijngaarden van de Moesel en Saar-Ruwer, vindt men in Naurath-Wald, RÜSSELs Landhaus.

Voor de wijnliefhebber is de romantische vallei van de Dhron een interessante plek. Maar ook tal van bezienswaardigheden in de omgeving, zoals de Dom en het Romeins amfitheater van Trier (de oudste stad van Duitsland), zijn redenen te om deze regio te bezoeken.

De omgeving is dan ook zeer gevarieerd en heeft naast wijngaarden ook bossen en uitgestrekte weilanden. De kamers en suites in dit mooie landhuis zijn verschillend ingericht; rustiek, modern of afgestemd op een bepaald thema, bijvoorbeeld de mediterrane sferen. De suites beschikken over een grote, luxe badkamer met bad.

Chef-kok Harald Rüssel en zijn echtgenote en sommelier Ruth Weis zorgen samen voor fantastische wijn-spijscombinaties. De zogenaamde ‘Nieuwe Duitse Keuken’ van Rüssel is creatief en modern en heeft een onmiskenbare regionale ondertoon. Hierbij komen de producten uiteraard voor het grootste deel uit de eigen regio en uit Duitsland. Gasten hebben in Landhaus Russel’s de keuze uit 2 culinaire opties. De ‘Nieuwe Duitse Keuken’ in sterrenzaak RÜSSELs restaurant staat in Duitsland hoog aangeschreven. In het eenvoudigere restaurant Hasenpfeffer eet men landelijke gerechten in een informele sfeer. Regionale producten zijn de basis van creatieve en moderne gerechten in beide restaurants. Uiteraard in combinatie met – hoe kan het ook anders in deze wijnstreek – fantastische wijnen. Restaurant Hasenpfeffer is geopend van donderdag tot en met maandag van 7.30 tot 23.00 uur. Het gourmetrestaurant bestaat uit 2 verdiepingen, beide met uitzicht over terras en het water. In de winter zorgt de open haard voor een huiselijke behaaglijkheid.

Harald start als jonge kok in Romantik hotel Burgkeller in zijn geboortestad Stolberg, maar vindt vrij snel onderdak in La Becasse in Aken bij Christof Lang. Nadien is hij een tijdlang actief in het 3-sterrenrestaurant La Bonne Auberge van Jo en Philippe Rostang in Antibes. Terug in Duitsland gaat hij aan de slag in Zur Traube in Grevenbroich en het legendarische Schweizer Stuben in Wertheim-Bettingen. Hier leert hij Ruth Weis kennen, sommelière en afkomstig van het wijnhuis St Urbanshof. Ze werken een tijdlang samen bij Dieter Kaufman, het is ook hier dat ze beslissen hun gezamenlijke droom te realiseren. Droom die resulteert in het Landhaus St Urban.

In oktober 1992 ruilen ze St Urban in om het Rüssel’s Landhaus te openen, een hotel met een fijnproeversrestaurant in Naurath-Wald. In 1993 behaalt Harald zijn Michelinster en sedertdien staat hij hoog aangeschreven in gastronomisch Duitsland waar het restaurant zich in de absolute top 30 bevindt. Restaurant Hasenpfeffer werd pas in 2012 geopend en spitst zich toe op de jacht, een van de hobby’s van de chef en biedt een gezonde landelijke keuken.

Harald heeft eveneens oog voor de jeugd, van 2000 tot 2006 was hij voorzitter van de JRE, waarna hij in Koblenz de eerste Duitse Kuche-eliteklasse opricht die jonge chefs begeleid en hun vorming ondersteunt.

Wij kozen bij onze degustatie voor het Landart-menu, een 5-gangen combinatie waarbij de chef een perfecte mix van regionale toppers en uitgesproken klassiekers combineert en op een subtiele wijze ook zijn geliefkoosd jachtterrein integreert. Een creatie vergezeld van lokale wijnen de een ideale pairing vormen met het inventieve karakter van de chef.

Mooie pittige introducties bij het aperitief vormen een perfecte voorbode van het menu en weten de smaakpapillen te alerteren op een veelvoud van smaken die in het menu verweven zitten. De rivierkreeftjes kregen leuke zilte hints en vormen een mooie introductie op de tarbot getooid met Leipziger allerlei en ragout van asperges. Een superfijne zomerree met heerlijke sausjes en mooi groentegarnituur werd een absolute topper. Een geheel dat perfect werd afgerond met een zoete delicatesse die alle zoetebekken zonder enig onderscheid, kan bekoren.

Rüssel’s Landhaus – Büdlicherbrück 1, 54426 Naurath (Wald)

www.ruessels-landhaus.de Gesloten op dinsdag en woensdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

fijne composities in aanlokkelijk gastronomisch menu

mooie wijnondersteuning

gastvrij personeel

perfecte aanrader

Michelin:       1 ster sedert 1993

GaultMillau   18/20 sedert 2008

Der Feinschmecker 4,5/5

Varta Guide: 3 Diamanten

Der Große Restaurant & Hotel Guide 2019 : 4 Hauben