Seagull-Appetit: Belgische leider in gerookte diepzeevis!

Het is uniek in België om een bedrijf te vinden dat opgestart werd in de negentiende eeuw en dat nu nog altijd groeit en bloeit. Het is nochtans zo bij Seagull-Appetit, een Brugs familiebedrijf dat het licht zag in 1859.

Zonder zijn knowhow en authenticiteit te verloochenen, legde deze specialist in duurzame gerookte vis verschillende etappes in zijn modernisering af. In tijden van globalisering wist het de concurrentie af te weren zonder aan kwaliteit in te boeten en tegelijk zijn producten te perfectioneren. De markleider in gerookte pelagische vissen kiest vandaag voor nieuwe uitdagingen. Het gaat voor duurzame productie en wil dat de klanten gevarieerd en evenwichtig eten.

August Van den Abeele creëerde de haringrokerij in Brugge onder het bewind van Leopold I. Tegenwoordig staat een driemanschap aan het roer. Vader Philippe Delva is algemeen directeur en zijn twee zonen, Felix en Sébastien, staan in voor de ontwikkeling van de firma, voor het assortiment en het dagelijkse contact met de belangrijkste partners. Vandaag voorziet Seagull-Appetit heel wat banen op lokaal niveau met 35 vaste medewerkers, waarvan meerdere door de wol geverfde en waardevolle specialisten in pekelen en roken.

De organisatie blijft trouw aan haar principes. Het groeit en bloeit in zijn bakermat Brugge, gelegen op een strategisch kruispunt van visroutes tussen Noord- en Zuid-Europa. Seagull-Appetit doet een traditie en knowhow voortleven op haar West-Vlaamse vestiging van meer dan 2000 m2. Tegelijkertijd innoveert het bedrijf met een gamma nieuwe producten zoals pelagische en andere vissen die gerookt kunnen worden (zoet water, kweek, etc.).

Het gamma

Haring, makreel, sprot… Als je een gerookte pelagische vis eet, bestaat er een grote kans dat het team van Seagull-Appetit die klaarmaakte in Brugge, op enkele kilometers van de zee.

Het bedrijf onder leiding van de familie Delva rookt forel, heilbot en paling, maar ook minder bekende vissen zoals claresse. Andere bereidingen zoals doornhaai buikflappen (ook wel Schillerlocken genoemd in de memoires van een Duitse poëet) maken ook deel uit van het Seagull-Appetit assortiment.

De Noorse Zalm, warm gerookt of Belle-Vue, maakt het gevarieerde gamma van het bedrijf compleet. De Belgen en onze directe buren kunnen dit stukje vis wel appreciëren.

 De knowhow: In zijn activiteiten laat de firma technieken van weleer en duizend-en-een beroepen van de zee samenkomen met de knowhow van de toekomst. Seagull-Appetit houdt bij alles wat het doet rekening met het milieu en de natuur. De start van het traject is de aankoop van vis. Een dagelijkse vracht van verse vis doorkruist verschillende etappes van bereiding tot inpakken zodat het minder dan 48 uur later ‘huis Seagull-Appetit’ verlaat.

Bij aankomst worden de vissen eerst schoongemaakt en gefileerd. Daarna volgt de fase van het traditionele visroken in drie stappen: het pekelen, dat bestaat uit het dompelen van de vissen in een waterbad met zout, daarna de droging en uiteindelijk het roken. Het volledige rookproces garandeert de beste bewaring van de vis. De laatste fase bestaat uit het verpakken van de afgewerkte producten en hun distributie.

De specialiteit: het roken

Seagull-Appetit slaagde erin een ouderwetse techniek volledig te verfijnen en op punt te stellen, wat een grote meerwaarde betekent voor het bedrijf. Door die manier van werken, zijn meerdere producten van het gamma tegenwoordig erkend als streekproducten van VLAM. Naast de betere bewaring van de vis, biedt het traditioneel roken nog heel wat andere voordelen. Het zorgt voor een natuurlijke kleur en het geeft smaak aan de vis. Bovendien garandeert het een beter behoud van de vis met dank aan zijn antimicrobieel effect. Ten slotte, draagt het roken bij aan de bewaring van de textuur en versterkt het de smaken.

Bij Seagull-Appetit gebeurt het rookproces altijd met rook afkomstig van beukenhout. Deze delicate handeling bestaat uit het vinden van een perfect evenwicht tussen drie essentiële parameters voor iedere soort gerookte vis: de vochtigheidsgraad, de temperatuur en de rook. Het is in deze kamer dat de meester-roker zijn talenten de vrije loop laat en al decennialang zijn kostbare recepten en ontwikkelde technieken geheimhoudt.

Gerookte vis, een product van de toekomst

Het zijn vooral vette vissoorten die vaak rijk zijn aan omega 3, die gerookt worden. Verschillende voedingsprofessionals schuiven gerookte vissoorten al jaren naar voren als gezond alternatief. Er wordt steeds getracht om de productie van gerookte vis van Seagull-Appetit in optimale omstandigheden te laten gebeuren om zo bij te dragen tot een keten van duurzame productie. Van bij het begin is Seagull-Appetit transparant over zijn traditionele werking en productie.

Ondersteund door verschillende labels die een duurzaam visbeleid weergeven, waardoor per definitie de visquota gerespecteerd worden, kiest Seagull-Appetit resoluut voor een duurzame visvangst en bevordert het gezonde en evenwichtige voeding bij zijn klanten.

De laatste nieuwigheden: De familie Delva weet dat het niet volstaat om enkel het keurige gamma voor te stellen om het voortbestaan van het bedrijf te verzekeren. Het bedrijf aarzelt niet om innoverende producten te bedenken die de honger naar nieuwigheden van zijn klanten stilt. Neem nu de rillettes, of je het nu eet als aperitiefhapje of als een licht voorgerecht, rillettes zijn er in drie soorten: van gerookte makreel, van gerookte forel en van warme gerookte zalm.

Ook andere nieuwigheden, zoals biologische gerookte vis (zalm en forel) uit kweek, staan toe om een groot gamma van de beste producten aan te bieden aan de consumenten.

De doelstellingen van Seagull-Appetit: De twee generaties van de familie Delva die Seagull-Appetit leiden, zijn er zich van bewust dat hun sector verandert en dat er hen nog veel uitdagingen te wachten staan.

Seagull-Appetit heeft een aantal belangrijke doelen voor de toekomst:

Ervoor zorgen dat jonge generaties gerookte pelagische vissen ontdekken door bereidingen makkelijker en ready-to-eat te maken.

  • De toekomstige trends anticiperen en deze vertalen in de corresponderende producten.
  • Verpakking ontwikkelen met focus op de socio-demografische veranderingen (bv. verpakkingen in kleine hoeveelheden voor singles en koppels zonder kinderen).
  • Het onderzoek voortzetten naar een groenere en duurzamere productie: het gebruiken van led, een waterzuiveringsinstallatie en zonnepanelen voorzien, waterverbruik verminderen, etc.
  • Kiezen voor duurzame bronnen. Actief bijdragen en op zoek gaan naar een duurzame visvangst voor de vangst van wilde vissen om zo de milieu- en natuurdoelstellingen te helpen verwezenlijken zoals het volgens de milieunormen moet.

 Goed om te weten

Vandaag is Seagull-Appetit aanwezig in vijf landen; vanzelfsprekend in België, maar ook bij directe buren: Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland.

  • Iedere dag worden 18 000 producten verpakt en klaargemaakt om te consumeren.
  • Gerookte sprot, gerookte heilbot en zachte haring (haring voor de helft gerookt) zijn door VLAM erkende als West-Vlaamse streekproducten.
  • De verse gerookte producten van Seagull-Appetit zijn beschikbaar bij de meeste warenhuizen in België onder het merk Appetit of onder de naam van de distributeur.