Sodexo lanceert 35 gloednieuwe vegetarische en vegan recepten

“Veggie alternatief? We willen overtuigen dankzij véél smaak en verrassende gerechten” Zorgsector is vragende partij voor meer volwaardige, culinaire gerechten op het menu.

Sodexo, specialist in Catering en Facilities Management, breidt vanaf deze zomer zijn vegetarische en vegan aanbod uit met maar liefst 35 gloednieuwe recepten. De recepten zijn ontwikkeld door een team van culinaire diëtisten en chefs. Donderdag veggiedag is al jarenlang een klassieker in (bedrijfs)restaurants. “Sodexo kiest voor de evolutie naar nog méér plantaardige gerechten in elke mogelijke vorm, van soepen, salades, tot warme gerechten en desserten. Onze klanten en de restaurantbezoekers zijn ook duidelijk vragende partij”, zegt diëtiste Kathleen Ervinckx.

Vegetarische gehaktballetjes tikka masala; een bladerdeeggebakje met tofuroom, tomatenschijfjes, walnoten, rucola en een frambozendressing; een bloemkoolsteak met kruidenkost en Midden-Oosterse erwtenpuree, tomatensalsa en een pitabroodje of een green goddess cake als dessert met erwten en munt. Het zijn enkele nieuwe recepten die vanaf deze zomer geïntroduceerd worden in de verschillende menulijnen van de Sodexo-restaurants.  Hiermee wil de cateraar nog meer inzetten op plantaardige voeding. Een project dat heel wat voorbereiding en inspanningen heeft gevraagd.

“Elk recept legt een intensief traject af dat ongeveer een maand tijd kost. Van research en development, tot ingrediënten combineren, voedingswaarden berekenen, doseringen bepalen, culinair koken in de testkeuken, koken zoals in de praktijk bij onze eindklant, een fotoshoot… We letten zowel op het culinaire als het nutritionele aspect en willen enkel volwaardige gerechten op de kaart zetten”, legt Kathleen Ervinckx uit.

Vegetarische en vegan maaltijden koken vereist andere kookvaardigheden dan klassiek koken met vlees. Iets waar Sodexo al enkele jaren op inzet via specifieke workshops voor zijn chefs. Tofu en quorngehakt zijn topingrediënten maar hebben extra kruiding nodig. Smaak meer naar voren brengen door middel van kruiding is een van de finesses die wordt aangeleerd.

In de bedrijfswereld en in de zorgsector zet Sodexo specifiek in op innovatieve en creatieve vegetarische en vegan gerechten. In ziekenhuizen wordt er sowieso dagelijks een alternatief gerecht zonder vlees aangeboden.  “Bij de herwerking van onze menu’s hebben we er bewust voor gekozen om op donderdag een veggiedag in te schakelen voor onze patiënten. Dit kadert binnen de algemene tendens naar duurzaamheid binnen catering en de meest recente richtlijnen rond gezonde voeding. Vermits veggie nog niet helemaal ingeburgerd is bij ons publiek is het van het grootste belang om smakelijke en uitgebalanceerde gerechten op de menu te brengen. De expertise van de keukenchef is dan ook cruciaal bij de ontwikkeling van deze recepturen”, zegt Katia Verbeeck, Dienstverantwoordelijke patiëntencatering Universitair Ziekenhuis Gent.

“In het Erasmusziekenhuis heeft het bedrijfsrestaurant altijd een vegetarische maaltijd aangeboden, via de saladebar of via de broodjesopties. Nu hebben we het aanbod uitgebreid met een warm vegetarisch gerecht dat elke dag van de week beschikbaar is”, zegt Marion Garteiser, Communicatieverantwoordelijke Erasmusziekenhuis Brussel.

10 zomerse recepten met fantastische peulvruchten

Peulvruchten krijgen een glansrol in 10 recepten van het nieuwe zomeraanbod. Waarom? Ze vormen een schitterend ingrediënt. Ze zijn nutritioneel heel waardevol, gezond, lekker, gemakkelijk om mee te koken. Bovendien zijn peulvrucht niet alleen duurzaam, verzadigend én vezelrijk, maar zijn ze een gezond plantaardig alternatief voor vlees omdat ze vol eiwitten zitten. Belgen eten vaak te weinig vezels en Sodexo wil mensen inspireren om peulvruchten beter te integreren in hun voedselconsumptie.

Nieuwe recepten die evolueren met de seizoenen

Met de ontwikkeling van ongeveer één nieuw veggie of vegan recept per maand zal het aanbod bij Sodexo ook na de zomer blijven evolueren. De recepten worden bovendien zo goed mogelijk afgestemd op seizoenproducten. Twee nieuwe gerechten deze zomer zijn: gevulde courgette met quorn, linzen en couscous en tomatencoulis met basilicum; en lasagne van polenta met een aubergine caponata (ricotta, mozzarella, Italiaanse kaas, rozijn, selder, kappers, groene olijf). Het najaar en de winter lenen zich dan weer perfect voor stoofpotjes met groenten of een vegetarische versie van verschillende ovengerechten met gehakt.

Inzetten op meer veggie en vegan sluit ook perfect aan bij Sodexo’s engagement voor de Green Deal eiwittransitie van de Vlaamse Overheid. “Eén dag per week vegetarisch eten heeft al een impact. Twee à drie dagen is nog beter. We willen mensen die af en toe vegetarisch eten nog vaker overtuigen dankzij onze verrassende gerechten met veel smaak”, besluit Kathleen Ervinckx.

Een van de smaakmakers die deze zomer op het menu zal staan bij Sodexo is: “ Spirelli met een frisse groene yoghurtdressing, edamamebonen en Grana Padano schilfers  (voor 4 personen)”

Het Sodexo-recept : 280 gr Spirelli  – 100 gr Verse spinazie  – 10 gr Basilicum   – 400 gr Edamame bonen  – 250 gr Griekse yoghurt  – 5 gr Look – 12 ml Olijfolie  – 20 ml Citroensap  – 1 gr Paprika poeder  – 1 gr Gejodeerd zout – 0,5 gr Zwarte peper –   1 gr Gedroogde chili ringen  – 100 gr Grana Padano

Kook de spirelli “al dente” in een groot volume gezouten water. Laat uitlekken en spoel met koud water. Zet even opzij.

Kook of stoom de edamamebonen kort en laat ze dadelijk schrikken in koud water zodat hun mooie groene kleur behouden blijft. Was de spinazie en verwijder de dikke stelen. Pel en hak de look fijn. Pluk de basilicumblaadjes. Schraap dunne schilfers van de Grana Padano. Zet even opzij.

Mix de yoghurt met de gewassen spinazie, basilicum, look, citroensap en de helft van de edamamebonen tot een gladde massa. Voeg de olijfolie toe, kruid met paprika, peper en zout. Proef en kruid bij indien nodig.

Stoom de rest van de edamamebonen kort zodat ze warm zijn. Voeg de yoghurtdressing bij de warme pasta, schud mooi op zodat de saus zich vermengd met de pasta. Voeg de edamamebonen toe. Werk af met de Grana Padano schilfers en enkele chili ringen. Smakelijk!