St Patrick’s day vieren met Guinness en Irish Stew

Fans van Guinness – de iconisch zwart-witte stout – zullen op vrijdag 17 maart overal ter wereld weer massaal aanwezig zijn om St Patrick’s Day te vieren. In België zal het feest van de Ierse patroonheilige opnieuw uitgebreid worden gevierd in pubs en andere bars. Ondermeer ook in Ferme de Mont-Saint-Jean (Waterloo). Het hele weekend kleurt alles er groen en zal de Guinness er overvloedig vloeien. Ook  andere Ierse specialiteiten zijn er te degusteren, dit alles op het ritme van diverse Iers-getinte concerten.

St Patrick’s Day is een nationale feestdag in Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. Deze feestdag herdenkt de patroonheilige van het land, St Patrick. Hij wordt in het hele land met pracht en praal gevierd, met openluchtconcerten, carnaval, een grote parade en een vuurwerk boven de Liffey-rivier in Dublin.

Voor Guinness, gevestigd in de St James’s Gate Brewery in Dublin, is het festival elk jaar een fantastische gelegenheid om haar innovatieve geest te tonen alsook het ultieme moment haar inzet voor het brouwen van dit hoogst kwalitatieve en unieke Guinness bier te bevestigen. St Patrick’s Day wordt ook uitgebreid gevierd in de Verenigde Staten en Australië, landen waar veel Ieren naar geëmigreerd zijn.

België zal niet achterblijven, want vele pubs en bars in de grote steden zullen stoutliefhebbers en andere feestvierders verwelkomen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar zal het epicentrum van de festiviteiten in België de boerderij van Mont-Saint-Jean, nabij Waterloo, zijn. De Ferme de Mont-Saint-Jean, vroeger het ‘hospitaal van de Engelsen’, opgericht door de hertog van Wellington tijdens de beroemde slag bij Waterloo, en in 2014 overgenomen door de familiegroep van Anthony Martin, is volledig gerenoveerd en uitgebreid om het publiek optimaal te ontvangen in een inspirerend totaalconcept, met onder meer een brouwerij en stokerij, een restaurant – de Brasserie de Waterloo – en een uniek ‘biergarten’-concept (20 bieren op vat, waarvan drie vers gebrouwen die rechtstreeks van de tank geschonken worden).

Zoals vele emblematische Belgische gebouwen zal de boerderij tijdens het weekend in het groen gehuld zijn. Guinness zal uiteraard vloeien, terwijl het restaurant Ierse gerechten (hamburgers, Iers vlees, fish & chips, Ierse stoofpot) en live muziek met ondermeer de Keltische vioolspelers Jenli Sisters zal aanbieden. In de schuur zal de Belgische coverband The Planes gasten verblijden met hun feestelijke en gekke rock (15€ in voorverkoop via www.fermedemontsaintjean.be, 20€ ter plaatse). Anthony Martin kijkt er opnieuw naar uit om het publiek talrijk te verwelkomen op vrijdag 17 maart alsook gedurende het hele weekend. “St Patrick’s Day is een geweldige gelegenheid om samen te komen met vrienden en zelfs familie en de Ferme Mont-Saint-Jean is de ideale plek om traditie en erfgoed te combineren met deze uitzonderlijke drank, Guinness.”

GUINNESS IN AL ZIJN VORMEN

Op St. Patrick’s Day genieten de meeste liefhebbers gewoon van stout, maar anderen geven de voorkeur aan een cocktail. Voor deze gelegenheid stelt de Belg Frederik Dezwaef (@dezwaef_frederik) de Iron Chancellor voor, een recept gebaseerd op de beroemde ‘Antwerp Stout’, die in Dublin door Guinness voor de Anthony Martin-groep wordt gebrouwen.  De combinatie van deze unieke stout en champagne zal u zeker intrigeren. Laat u verleiden door de intense aroma’s van koffie en chocolade, met een vleugje sultanine smaak.

Recept: meng het bier en de siroop in een fluit, voeg dan langzaam de champagne toe op de achterkant van een theelepel.  Geniet ervan! Ingrediënten: 60ml Guinness Antwerp Stout, 7ml espresso geïnfuseerde Demerera-siroop, champagne

GENIET VAN EEN IERSE GUINNESS BEEF STEW

Wat eten we op St. Patrick’s Day?  Er is geen gebrek aan Ierse specialiteiten, maar de meest symbolische is zeker de Irish Stew, de beroemde Ierse stoofpot.  Het is een gerecht op basis van lams-, schaap- of rundvlees, aardappelen, wortelen, uien, peterselie… En waarom geen scheutje Guinness?

Wil je het zelf koken? Aan u de keuze, het is heel eenvoudig: Bestrijk de bodem van een braadpan met olie en bak de stukken vlees aan beide kanten bruin op een hoog vuur. – Snijd de uien en wortels in vieren, voeg ze toe aan het vlees en draai ze om. – Voeg bouillon, zout en peper… en een beetje Guinness toe! – Laat twee uur op een laag vuur sudderen. – Voeg halverwege de kooktijd de aardappelen toe. – Wanneer het vlees gaar is, het kookvocht in een steelpan gieten, het vet verwijderen wanneer het een beetje is afgekoeld en het terug in de braadpan gieten met boter, peterselie en bieslook. – Opnieuw opwarmen en opdienen.

Ingrediënten: (voor 2 personen): 750gr rundsvlees, 2 middelgrote uien, 2 wortelen, 30cl rundsvleesbouillon, 7,5g boter, ½ tl gehakte peterselie, 2 aardappelen, ½ tl gehakte bieslook, zout en peper, Guinness bier.

Eet smakelijk en fijne Saint-Patrick’s Day !